maandag 15 juli 2024

3642 Dictee maandag 15-07-2024 (1) – dictee Eerste Groot Dictee Oudewater 2010(!) √

 Dictee – dictees [3642]

Eerste Groot Dictee Oudewater 2010(!)

Dat ontbrak nog aan de verzameling. Ik zoek nu nog Ow 2011!

Geelbuiken, dé parels van het Groene Hart? (auteur: Rein Leentfaar)

1. Oudewater ligt aan een N228-afslag, met net geen myriade – tienduizendtal – aan inwoners. De
PvdA-burgemeester zal met haar college van B en W niet ontkomen aan de reductie op de uitkering uit het Gemeentefonds. Haar quaestor, de financiënwethouder – een soort plaatselijke minister van Financiën – krijgt te maken met terugval van pecunia uit 's rijks kas, de staatsruif waaruit iedereen wil mee-eten. De ib – inkomstenbelasting –, het rioolrecht en de ozb – onroerendezaakbelasting – gaan vast omhoog! Het nu pas tot stand gekomen en dus verlate plan voor een cultuurhuis annex school betekent dat het gymzaalidee inmiddels verlaten is.

2. Geelbuiken heten zo vanwege de gelige gedroogde hennepvezels die touwslagers om hun buik wikkelden. En dat al vanaf 1545. De ISO-gecertificeerde Touwslagerij G. van der Lee is geëvolueerd tot een hypermodern bedrijf met producten als dubbel getwijnd en uv-bestendig kabelaringgaren, staaldraad van rvs (roestvrij staal), polypropyleen, aramide en andere synthetische garens. Op een dag dat de oven via huisvuilverbranding te veel recyclebaar materiaal verbrandde en vergaste, vergastte Oudewater mij met het verzoek dit dictee te schrijven.

3. De sport neemt een voorname plaats in in deze stad. Heden ten dage worden teamopstellingen ge-sms't,
ge-e-maild en ge-gsm'd, terwijl uitslagen via Hyves, Facebook en door goochem googelen (als ware het goochelen) bekeken worden. Het lijdt geen twijfel, dat ik vind dat gameverslaving erger is dan sportverdwazing: het kan tot wiiknieën leiden. De schaats- en skeelervereniging SVO geeft 's zomers clinics en schaatst in de winter op een outdoorbaan. De voetbalvereniging O.V.S. is qua klassenindeling een vierdeklasclub. In diverse accommodaties kun je verder autocrossen, bridgen, darten, aan nordic walking doen, zelfs dreumesen kunnen er tennissen, judoën, jiujitsu beoefenen en squashen.

4. Er zijn veel redenen waarom Oudewater de parel van het groene hart van Holland is. Het heeft een rijke historie en rijksmonumenten zoals een zestiende-eeuwse heksenwaag waar eerlijk gewogen werd, alsmede de Grote of
Sint-Michaëlskerk in renaissancestijl. De stadsrechten dateren uit 1265 en er zijn twee aldus geduide kapitale rijksmonumenten: De Heksenwaag en een touwmuseum De Baanschuur.

5. Nu behoort de stad tot de provincie Utrecht, vroeger tot Zuid-Holland. Na verkrijging van de stadsrechten behoorde Oudewater tot het Sticht, later tot het graafschap Holland. Ook godsdiensttwisten zijn Oudewater niet vreemd: denk maar aan gomaristen, contraremonstranten, en arminianen, remonstranten. Mooi theologengedoe voor smulpapen! Maar daar is de aloude buurtschap Papekop – met tot 1936 een treinstation! – echt niet naar genoemd.

6. Met oweeërs worden overigens niet de in de titel genoemde Oudewatenaren bedoeld. Die hebben vandoen met oorlogswinst, ow. Bedoelde stedelingen zijn doodgoede, in extremis simpele zielenpoten, zoals je ze overal elders ook vindt, maar er wonen ook bête alfa- en apathische bètaleerlingen die op het gymnasium zitten, hooggeleerde doctores honoris causa en hoog- en laagvliegers onder de copiloten. Houd je het trouwens voor mogelijk, dat ik bij wijze van bêtise residuen van nog andere apocriefe categorieën vergeten ben? Uw schrijfkramp kan nu verdwijnen. Pennen neer! Gefeliciteerd: u behoort nu tot de dicteeparels van Oudewater.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten