dinsdag 12 december 2023

3564 Dictee dinsdag 12-12-2023 (1) – dictee Jeugddictee Rijssen-Holten 2023

Dictee – dictees [3564]

Jeugddictee Rijssen-Holten 2023 

De vet en onderstreepte items moesten worden ingevuld.

De baas van het land (auteur: Margreet Koster)

1. Ooit gedacht aan een carrière als politicus? Misschien wel nadat je het spektakel van de Tweede Kamerverkiezingen hebt gevolgd. Wat kunnen die volwassenen discussiëren, hè? Het leek soms wel een schoolpleinruzie, maar dan zonder je juf die ertussen springt.

2. Stel je voor, jij als minister-president! Draag je een keurig pak alsof je een belangrijke bibliothecaris bent, of hang je relaxed in je pyjamabroek terwijl je enthousiast gratis poffertjes op vrijdag regelt?

3. Misschien zou je tijdens de audiëntie een selfie met Zijne Koninklijke Majesteit maken. En daarna met een grimas in zijn koninklijke oor fluisteren: “Vergeet niet mijn übercoole regeringsplannen te liken, sire!”

4. Als gloednieuwe premier – stel je voor – schrap je met een zwierige pennenstreek het huiswerk, maak je schooldagen korter dan een YouTubevideo en verleng je vakanties. Mobieltjes mogen blijven rondslingeren in de klas en als beloning trakteer je op een smeuïge heerlijke frikandel speciaal uit de schoolkantine!

5. Je verlaagt de snoepprijzen drastisch en regelt voor elke school een eigen schoolhond, die hopelijk geen ‘boodschap’ doet op het voetbalveldje. En met die korte, huiswerkvrije schooldagen creëer je tijd om te zorgen dat niemand rookt of vapet [vapen: e-sigaretten roken]. Zorg dat je je alles wat je doet actief weet te herinneren. Want daarmee is niet elke minister behept.

6. En wat denk je van een ultramoderne speelzaal vol games en regelmatige schoolbarbecues? Wedden dat je dan populair bent en veel stemmen krijgt? Zo vermijd je een langdradig formatiedebat. Tot het zover is: blijf dromen en behoud je gevoel voor humor!

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten