woensdag 21 september 2016

Dictee woensdag 21 sep 2016 (1): dictee Groot Krimpens Dictee 2016 [955]

Dictee - dictees [955]

Groot Krimpens Dictee 2016

[Gereconstrueerd uit een geluidsfragment ... Pokkenwerk]

Parel in de polder (auteur: Huib Neven)

Wie kent niet dat pittoreske Zuid-Hollandse dorp, gelegen aan de rivier die ruraal meandert door het oer-Hollandse, laaggelegen polderlandschap. Komend vanuit noordwestelijke richting rijd je met je twee- of vierwieler over de Algerabrug, als die tenminste niet zijn klep heeft opengesperd om de recreatie- en beroepsscheepvaart genereus en loyaal doorgang te verlenen. U moet weten dat de Hollandse IJssel [VD; RWS ook wel: Hollandsche; ongeschikt voor een dictee] deel uitmaakt van de zogenoemde Staande Mast Route [eigennaam; anders: staandemastroute], wat inhoudt dat de crew van een plezierjacht de rechtopstaande mast niet hoeft te strijken. De consequentie hiervan is ondraaglijk fileleed tijdens het woon-werkverkeer.

Het is voorwaar geen sinecure, als je op de Van Rijckevorselweg of op de Algeraweg je zit te verbijten terwijl moeder de vrouw, of, als u die uitdrukking te seksistisch vindt: vader de man, reikhalzend je komst verbeidt en ten langen leste het verpieterde diner in Marco's [wethouder] ondergrondse container deponeert. Als je Krimpen aan den IJssel van de andere kant benadert, word je hoogstwaarschijnlijk gevrijwaard van deze excessieve misère. Zonder meer kun je ervan uitgaan dat je op de C.G. Roosweg niet geobstrueerd wordt door odieuze verkeersinfarcten.

De toegankelijkheid van Krimpen aan den IJssel mag dan een heikel discussieonderwerp zijn, als je de gemeente eenmaal bent binnengereden, ben je voorgoed verkocht. Als een fonkelende smaragd ligt het dorp ingebed in groenkleurige bosschages, liefderijk omarmd door het groengrijze water van de IJssel. Vooral in de eclatante zonneschijn ziet het er op z'n appetijtelijkst uit. Brede alleeën en deftige dreven leiden je naar attractieve woonwijken met eengezinshuizen, twee-onder-een-kapwoningen en luxueuze appartementen, waarin een gemêleerde populatie van protestanten, rooms-katholieken, niet-christenen, islamieten en Zuid-Molukkers geenszins lijdt aan gevoelens van desintegratie.

Een multiculturele samenleving up-to-date. Een welvarende gemeente, misschien wel de welvarendste, daar in de periferie van de mystieke Krimpenerwaard. Tal van gerenommeerde supermarkten komen tegemoet aan de consumptieve behoeften van de Krimpenaren. In de schappen is een exuberant assortiment van producten uitgestald, waar mensen in derdewereldlanden bij zouden watertanden. Om maar te zwijgen over de jetcats gadgets die de Crimpenhof [winkelcentrum, Krimpenhof = partycentrum!] biedt.

Voor het jeugdige deel van de bevolking zijn er recreatiemogelijkheden in overvloed. Boerderij Klein Boveneind en zwembad De Lansingh beijveren zich om bij de kinderen in het gevlij te komen. In De Tuyter heeft het jeugd- en jongerenwerk zijn domicilie en bovendien maakt SYnerKri (eigennaam, minder goed: Synerkri) zich sterk voor een gevarieerd aanbod van sportactiviteiten en cultuureducatie. Je hebt mazzel als je in deze lokaliteit opgroeit.

Voor de adolescenten is het amusementsgehalte aanzienlijk minder abondant (ook: abundant, maar dat spreek je anders uit ...). De havisten, vwo'ers en ook de vmbo-leerlingen gaan bourgondisch uit hun dak in cafés, discotheken, koffieshops (GB en VD ook: coffeeshops) en andere uitgaansgelegenheden in de metropoolregio.

Wie is eigenlijk responsabel voor de bloei en ontplooiing van dit dorp? In het recentelijk nieuw gebouwde raadhuis zetelt de gemeenteraad met een keur aan competente employés. Ze beogen tezamen met het college van burgemeester en wethouders te allen tijde de prosperiteit van de ingezetenen.

Om de burgervader-scheidsrechter kunnen we niet heen. Deze dubbelfunctie brengt met zich mee dat hij zich in de raad(s)zaal (GB, VD) net zo relaxed opstelt als in het waterpolobassin. Hij is transparant als het glazen huis waarin de gemeenteraad normaliter vergadert. Velen hebben hem ge-sms't en de hele goegemeente kan hem via Facebook en Twitter op de voet volgen in al zijn doen en laten, althans, als de iPhones en pc's in voldoende mate zijn geüpgraded.

Krimpen aan den IJssel, een parel in de polder. Wie nu nog weifelt over de vraag of deze gemeente de riantste plek in onze Lage Landen is, moet een stupiditeit worden toegedicht die groter is dan van degene die in dit dictee meer dan 25 fouten scoort.