maandag 12 september 2016

Dictee maandag 12 sep 2016 (1): dictee Maassluise Dictee 2016 [951]

Dictee - dictees [951]

Maassluise Dictee 2016

Met het Groene Boekje en de Dikke Van Dale was ik niet ver gekomen ... Mijn Platrotterdams (ik loopt ... etc.) had misschien nog een beetje bijgedragen ...

Een zondagse wandeling in het mooie Maassluis.

(Auteur: Ronald Wagenaar. Met dank aan Dick van Wassenaar voor zijn mooie lijst met woorden en uitdrukkingen.)

Kijk, ut Paard z'n Bek hebbie niet meer in Maassluis, maar der benne nog zat andere leuke plekkies te vinde in ons mooie stadje waar iedereen groos op ken zijn. Lopie met me mee?

Effe het dorp in naar de Mart dan maar, mensen die hier gebore benne zegge trouwens altoos, effe Sluis in inplaas van naar het dorp, daar lope ze onderling nog wel eens over te bakkeleie.

Je ken op de mart arepels of arebeien kope bij die sjacheraars daar of je ken natuurlijk een prakkie glip gaan bikken bij de Waker as ze het hebbe en effe bijkomme met een zwaar sjekkie.

Verder over het spoor effe een Hoofie pikken en dan maar hope dat de booms oop benne anders ken je weer staan wachte tot de trein voorbij is. Of je mot een lijntje pikke, maar dan most je vroeger wel uitkijke voor de juut, want Balletje van Vliet, die gaf je zo een lel. Als je ut ken lije ken je effe een kopstoot drinken langs het Scheur bij die kroeg daar en gunterwijd zie je dan Rozenburg legge.

Vroeger kon je een pikketanussie langs de plomp op zondag wel vergete met al die droeftoeters van een griffo's en hervormden op grote wielen. Ja, de kaneelstok most je roeren, daar had je wel toestemming voor. Dan kon je beter een paap weze, want van die papen mocht veel meer.

Nee, ben je belatafeld, je kon mooi op un droogie zitten op zondag en verder nooit geen geflikflooi met mokkels. Je had op ut Hoofd ook een buitenbad: heerlijk baantjes trekke met je peen boven water en meteen de urft van je jatten afspoele. Daarna effe steentjes keile, mos je wel uitkijke dat je der niet eentje tege iemand z'n muil an gooide, anders kon die met z'n fietsenrek naar Monster langs de vliet. Dan lope we langs de have weer trug naar de Mart en zien langs de kades de Elbe en de Furie, dat benne toch wel twee mooie schepe hoor!

Zo mensen, ik heb ur m'n bekomst weer van. Ik ben groos op m'n stad en anders kommie gewoon een keertje een bakkie doen, ken je t zelluf zien.