dinsdag 20 september 2016

Dictee dinsdag 20 sep 2016 (1): dictee Groot Hillegoms Dictee 2016 [954]

Dictee - dictees [954]

Groot Hillegoms Dictee 2016

(De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld) 

Stijlvol Hillegom (auteur: Bram Rietveld)

1. Op 10 september werd de vlag gehesen bij de Maartenskerk als start van de Open Monumentendag in Hillegom. Deze oorspronkelijk 13e-eeuwse (13de-, dertiende-) kerk heeft geen festoenen of guirlandes en ook geen doksaal, maar wel prachtige traveeën en lateien.

2. Het vierde Cultuurweekend had een zeer gevarieerd aanbod. De jeugd kon bij De School experimenteren met muziekinstrumenten zoals de balalaika, de didgeridoo of de cimbaal. Volwassenen konden zich uitleven op het klavichord. Verder kon men genieten van avant-gardetoneel of exposities bezoeken van voorwerpen uit de jugendstilperiode en de belle époque.

3. Ook culinair valt er veel te beleven in Hillegom. Er is een keur aan restaurants, waar o.a. bouillabaisse, bisque of crêpes geserveerd worden en sauzen, gearomatiseerd met diverse bouquets garnis (GB ook: bouquet garnis). Bij de diverse gangen worden wijnen uit Bordeauxs omgeving geschonken.

4. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. Het gebruik van zonne-energie, het principe van cradle-to-cradle en de toepassing van ledlampen en led-tv's zijn steeds meer de standaard. Reikhalzend zien we dan ook uit naar de nieuwe watertoren, waar deze elementen centraal staan bij vormgeving en inrichting.

5. Recentelijk vond ook het eerste Hillegomse Hondenevenement plaats. Menig hondenliefhebber was hier te vinden met zijn boxer, airedaleterriër of sint-bernardshond. Verenigingen op het gebied van kynologie probeerden nieuwe leden te werven en hulphond Keiko demonstreerde zijn kunnen. Hulphonden als Keiko kunnen ingezet worden voor mensen met o.a. dwarslaesie.

6. Vluchtelingen werden eind oktober 2015 van harte welkom geheten, Hier geen xenofobie, maar een super-de-luxe ontvangst met veel activiteiten voor de jeugd, gecoördineerd door een consciëntieuze jongerenwerker.

7. Op 7 september is in de Bibliotheek het Taalpunt geopend. Bij taal moet je in dit geval niet denken aan moeilijke woorden als linguïstiek of syntaxis. Het taalpunt is bedoeld om mensen te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. Je kunt er NT2-toetsen afleggen. Overigens kun je in de Bibliotheek ook James Joyce' beroemde roman Ulysses lenen.

8. De stijl van de jeugd is een ander chapiter: zij zijn helemaal swag. Zij whatsappen wat af op hun smartphones. En alles wordt uiteraard voortdurend geüpgraded.

9. In De (de) Hillegommer of het Witte Weekblad tref je regelmatig stijlfiguren aan. Het oxymoron bevat een innerlijke tegenstrijdigheid, zoals de bekende haat-liefdeverhouding. En wie kent niet de litotes? "De pro-Deoadvocaat achtte het niet onwaarschijnlijk dat het grootste deel van zijn clientèle vrijgesproken zou worden." Ten slotte de synecdoche, waarbij je neuzen kunt tellen terwijl je mensen bedoelt.

10. Hillegommers zijn gewone, bijzondere mensen. Er zijn Vinex'ers, religieuzes, fietssters en gogogirls, mensen die van lithografieën houden of van statten, takkewijven en naar verluidt zelfs mensen die lijden aan een hepatitis B-besmetting. Kortom een bonte mix.