woensdag 19 maart 2014

0173 Dictee woensdag 26 maart 2014 (1): dictee Oostvoorne √

Dictee - dictees [0173]

Oostvoorne (Voorne-Putten)

Rating
 De rating van Oostvoorne blijft twee sterren. De telling is wat in de war geraakt, maar er zijn nu 49 ratings toegekend! Plaatselijke en niet-woordenboektermen komen nu niet meer voor, maar de tekst is erg simpel. Externen waren wel welkom: ze werden in een aparte categorie ingedeeld! 

Rating - RDR - 2 sterren: * *

Hoe het eraan toegaat op Voorne-Putten (titel)

1. In de onmiddellijke omgeving van het Zuid-Hollandse stadje Hellevoetsluis werden braderieën gehouden (*) met kraampjes uit derdewereldlanden vol producten uit de voormalige koloniën, de opbrengst ging naar de racisme- en fascismebestrijding.

2. Op de vergrote foto's van de sfeervol geïllumineerde straten waren Curaçaose artiesten en hun impresario's te zien (*) die zich haastten (*) naar eetcafés om te gaan genieten van tomatensalades, groentepasteitjes, koninginnensoep en chiquere gerechten; die laatste kostten nochtans ten minste drieëndertig euro.
 

3. Na minutieus onderzoek bleek zo-even dat je in het pittoreske stadje Brielle geen enigszins luiwammesende locoburgemeesters, loeiende autoalarminstallaties en al helemaal geen graffiti op het gemeentehuis vindt.
 

4. In de ruilverkavelde weilanden rond Abbenbroek vind je talloze amfibieën en geleedpotigen, en ook vogels als kievi(e)ten en leeuweriken waarover lokale vogelaars al vaak enthousiast heen en weer hebben ge-e-maild, ge-sms't en gewhatsappt.
 

5. Het gebeurt weleens dat ik gedachteloos over de onlangs opnieuw bestrate en schaars verlichte Rijksstraatweg naar het idyllische Zwartewaal rijd om een im- en exportbedrijf te bezoeken (*) dat geleid wordt door supergemotiveerde carrièrejagers en gestreste doctorandussen.
 

6. De nerveuze 55+'er (**) die een pietje-precies was, lag na afloop van het dictee op apegapen en betichtte de dicteeauteur ervan dat die hem een calimerocomplex had bezorgd. 

(*): mogelijk aanvechtbare – anders mogelijk minder gewenste – positie van de werkwoordsvorm.

(**) Ook: vijfenvijftigplusser, 55-plusser (GB)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten