donderdag 27 maart 2014

0176 Dictee woensdag 2 april 2014 (1): dictee Terneuzen √

Dictee Terneuzen

De Liefhebbers moesten 40 woorden invullen (erachter een L en blauw) en Specialisten (erachter een S en groen) ook 40: ik had zelf 17 fouten … Interesse in een volledig toegelicht dictee? Stuur me een mailtje!

Een reizende ster (titel)


1. Reizen! Wie houdt er niet van? Wel, ik niet …
Aangenaam. – Dank u wel, van 's gelijken S! Mijn naam is Bon den Toon, oud-professor L in de sitologie S. Beroepshalve heb ik mijn carrière Europa allerwegen L doorkruist, maar of ik dat nu vliegend deed, per clipper S bijvoorbeeld, of rijdend in een amerikaan L, ik hou er niet van. Maar dat zei ik al.


2. Mijn eerste reis (tientallen jaren geleden toen men nog Zebra S zei tegen een pc L, toen de synthipop S zich langzaam aan het uitkristalliseren L was en tziganen S à la L Django Reinhardt nog eenvoudig schrammelmuziek S maakten) was naar een colloquium L in Duitsland, over radiolariën S. Dat zijn een soort eencelligen L waarvan men dacht dat ze een oplossing voor adipositas S, mijn expertise L, konden zijn.


3. Foute inschatting, taeniae S zijn namelijk veel effectiever L – grapje hoor! Hoe dan ook, op deze reis heb ik geleerd om je in Moffrika S vooral nooit op palmzondag L te verplaatsen, wat toen al – we schrijven circa 1975, de tijd van krautrock S – stond ik vier uur hartstikke L stil in een file. Destijds eigenlijk al een chefsache S, a posteriori L.
 

4. De tweede reis was naar Italië, land van de parmigiano S en vooral de sirocco L, want tjonge, wat waaide het daar! Op audiotoer S door Venetië werd ik opgenomen door een windvlaag en tegen de gevel van een gotische L kerk geblazen. Resultaat: een gescheurde heiliglendenspier S (u ziet het tragikomische L er hopelijk van in) en vijf dagen aan bed gekluisterd in een az-achtig S drie-etagegebouw L.

5. Om mijn gezondheid te sparen (mijn vader was kort daarvoor gestorven aan het syndroom van Klinefelter S en wie weet lag reisstress L wel aan zijn overlijden ten grondslag – noem me hiep S, kan mij het roesten), bleef ik het eerstvolgende decennium L mooi thuis. Goed, ik heb natuurlijk geforensd S tussen mijn woonplaats en de hogeschool L, en een binnenlands tripje, naar een cancelleresca- S of andersoortig L museum om bijvoorbeeld opgezette Cetti's zangers S of zelfs dinky toys L te bewonderen, heb ik zeker ook wel gedaan. (Ik heb als serieuze afwijking keirofobie S mag u gerust van mij weten, vandaar dit geitenbaardje L.


6. Maar dat was het qua reizen in die periode wel zo'n beetje.
In 1990 kon ik er beroepshalve niet langer onderuit, en ging het richting het Noorden, naar het rijk van smörgåsbord S, knäckebröd L en smörrebröd S, en van de Nobelprijzen L natuurlijk. Mooie landschappen, mooie natuur, met snotolven S en husky's L en, ter hoogte van Malmö, een man die zich verplaatste in een megakek oetsje S, een klein soort mallejan L is dat. Zo in de lorum S was ik dat ik het ding stante pede L van de weg reed.


7. In de jaren daarna heb ik in Dublin nog de Dáil Éireann S toegesproken, op Kreta het woord gevoerd op een kei-interessant L karyologencongres S (thema: "Kan het DNA L in celkernen een oplossing bieden voor overgewicht?") en heb ik op 31 december 1999 in een heuse fin-de-sièclesfeer S in het Wit-Russische L Minsk nog een lans gebroken voor de inzet van cichliden S in de strijd tegen obesitas L (over het eten van indiapaper S werd toen nog niet gesproken, dat werd pas veel later door de media gehypet L).


8. Ik bespaar u de details van wat mij op deze laatste drie epochemachende S reizen aan onheil is voorgevallen: u zou het vast en zeker als té fantasierijk kwalificeren L. Godzijdank hoef ik hodierno die S de deur niet meer uit om te toeren L : je vindt tegenwoordig alles op de infobahn S! Wat een hyperrelaxte L manier voor een kakkineuze S pensionado L om de wereld te verkennen, dames en heren. Ik installeer mij achter mijn computer en sjing-boem S, retteketet L, tararaboemdijee S: ik googel L maar wat en daar verschijnen op mijn beeldscherm zomaar Street View, Harte View, Space View … echt, je kunt het zo gek niet bedenken.
 

9. Mooi niet, dat deze jongen ooit nog zijn huis uit komt. Dat ik nu lijd aan een chronische vorm van vitamine D-deficiëntie S en aan datgene wat ik in mijn vakgebied jarenlang heb proberen te tackelen L, zijnde een buik met een omtrek van bijna twee meter, ik neem het gaarne voor lief.
 

10. Leve de rust, leve de stilte! Maar hé … help me een effe overeind uit mijn stoel alstublieft.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten