woensdag 12 maart 2014

0169 Dictee woensdag 12 maart 2014 (3): dictee Goes √

Dicteedatum 12 maart Goes: 7 zinnen + bonuszin (8) voor de specialisten.

De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

De Staat van Zeeland 2040: een dictee-uitdaging

1. Hoe ziet Zeeland er over een kwarteeuw uit? Om daar van tevoren een beeld van te krijgen hebben Provinciale Staten ‘De Staat van Zeeland 2040’ opgesteld. Deze toekomstvisie is voortgekomen uit het advies van een visitatiecommissie die in 2011 de bestuurskracht van het provinciebestuur heeft gemeten. De gedachtegang over de toekomst van Zeeland startte niet bij nul. Er werd onder andere gebruikgemaakt van enquêtes, uitkomsten van burgerlijke debatten en de langetermijnperspectieven die diverse Zeeuwse gemeenten al hadden gemaakt.


2. Sinds de komst van internet en de smartphone zijn de ontwikkelingen in de laatste decennia geaccelereerd. En onze vroegeenentwintigste-eeuwse wereld is helemaal sciencefiction als je die vergelijkt met het leven van onze betovergrootouders in het fin de siècle waarin de veranderingen nog minuscuul waren.

3. Om erachter te komen hoe Zeeland er in 2040 uit zal zien, zijn er eerst vier scenario’s opgesteld die vervolgens uitentreuren werden bediscussieerd. Op basis daarvan stelde een groep multidisciplinaire deskundigen een gezamenlijke toekomstvisie op die laat zien hoe de wereld in de komende jaren verandert.

4. Dankzij nanotechnologieën, zoals een pil die je cellen opkalefatert, word je in de toekomst minder snel ziek. Door de derde industriële revolutie worden mens en machine een. Daarnaast verduurzaamt de wereld en worden immateriële waarden belangrijker.

5. In de Zeeuwse delta die aansluit bij de agglomeratie van Zuid-Holland, wonen mensen straks in een drijvend ge-3D-print huis. In het kader van de belevingseconomie wordt Zeeland een all-invakantieoord voor recreërende toeristen. Aquatelers, innovatoren en kennisproducenten zijn de landbouwers van 2040. De containerisatie zal doorgaan. Dat geldt ook voor ontwikkelingen in de biobased economy van Zuidwest-Nederland.

6. Het is zaak dat ons estuariene landschap niet te veel als vijand wordt gezien. Dankzij het water en het weids zijn zal Zeeland over 25 jaar cruciaal zijn voor vogels uit Nederland en Europa, zoals leeuweriken, noordse sternen en verdwaalde jan-van-genten.

7. Verder prognosticeert men dat de Zeeuwse overheid in 2040 meer faciliterend is en meer overlaat aan de kleine verantwoorde ondernemer. De meningen lopen uiteen over het belang van innovatieve producten en nichemarkten. In elk geval wordt ervan uitgegaan dat Zeeland in 2040 een distinctieve positie binnen het geürbaniseerde netwerk van West-Europa heeft, gespecificeerd door een excellente kwaliteit van leven, gebaseerd op Zeeuwse waarden.

8. Dicteeaficionado's kun je moeilijk contenteren: ze zijn alleen tevreden, als ze kunnen aantonen, dat ze ook woorden – u kent ze ongetwijfeld allemaal – mogen opschrijven die je beslist anders uitspreekt, dan je ze opschrijft. Nou, zij hun zin: hijood: lichaamsbedekkende zwemkleding gedragen door fundamentalistische moslima's, de boertjes van buut'n, briouat (ovengerecht uit de Noord-Afrikaanse keuken, brougham (gesloten rijtuig voor twee personen, getrokken door een paard), seiches (periodieke niveauverandering van een meer) en borsjtsjschranzer (genieter van rodebietensoep). En vanwege de moeilijkheidsgraad nog twee heel gemakkelijke ten besluite: fourreur (bontwerker) en groepage (het samen verzenden van verschillende vrachten ter besparing van expeditiekosten).
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten