vrijdag 22 november 2013

0135 Dictee woensdag 27 november 2013 (2): dictee Zutphen √

Dictee woensdag 27 november 2013 (2): dictee Zutphen

Het Groot Zutphens Dictee 2013 

[De titels, ook van de alinea's hoorden niet bij het dictee]


Bizar Zutphen (titel)

1. De fotogeest - In de bouwput voor een ondergrondse afvaldifferentiatiecontainer werd op het Broederenkerkhof het ijle silhouet gefotografeerd van een antropomorfe geestverschijning boven het gebeente van een door een geweldsdelict om het leven gekomen achttiende-eeuwse Zutphenaar.

2. Mysterie onder het plein - Onder het plaveisel van het recent opnieuw bestrate plein ’s-Gravenhof bevindt zich een immense klomp moerasijzererts van de fundering van de palts, die zodanig impact heeft op elektromagnetische apparaten, dat autoportiersleutels en gsm’etjes niet adequaat functioneren.

3. Jaromir - De romantisch-nationalistische poëet Staring grondvestte zijn “Jaromir te Zutphen”, waarin de hoofdpersoon op zijn vastendag een wellicht gebarbecued kippenboutje verorbert, op een suspect verklaard hondenspoor in de plavuizen van de Librije: reminiscentie uit een vermeende diabolische wraakexercitie.

4. De duivelsuitdrijver - Ex-vicaris Arndt Schimmelpenninck praktiseerde alom als exorcist en cureerde naar verluidt bij menigeen affreuze psychische aandoeningen; in een opgravingslocatie stuitten archeologen onlangs op een laatzestiende-eeuwse, bronzen amulet met kabbalistische bezweringsformules, die naar men vermoedt hem toebehoorde.

5. Het lijk in de Berkel - In 1736 werd onder het secreet het zwaar verwonde lijk van vrouw Passena opgevist uit de Berkel; de rechtbank proclameerde ten slotte een decreet van tortuur om drie verdachten op de pijnbank te kunnen kastijden tijdens hun interrogatie.

6. Onderaardse gangen - Al vele nieuwsgierige aagjes zijn vanuit verscheidene souterrains en bedompte kelders op zoek gegaan naar het middeleeuwse labyrint van Zutphen: volgens de veelgehoorde mythe zijn er zoveel onderaardse gangen dat de stad ooit eens implodeert.

7. De spookboerderij - Velen vermoedden jarenlang dat de door suïcide omgekomen agrariër en zijn zonen uitentreuren terugkeerden als doorschijnende entiteiten naar een inmiddels afgebrande boerderij aan de overkant van de IJssel, waar nu een oud-Hollands pannenkoekenhuis gebouwd wordt.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten