zondag 17 november 2013

0133 Dictee woensdag 20 november 2013 (2): dictee rating UT-dictee (Universiteit Twente) √

Dictee woensdag 20 november 2013 (2)

Rating UT-dictee

UT-dictee (Universiteit Twente)

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee)

Pluspunten: De stemming was opperbest. De tekst was moeilijk en van een hoog niveau. Werd prima voorgelezen door de rector magnificus, maar iets te snel. Hij moet het 'in stukjes' wat vaker herhalen. Er waren 3 categorieën (wel met hetzelfde dictee): studenten, medewerkers TU en 'buiten-regionalen'. Vooral de nabespreking was buitengewoon goed verzorgd. Via een diapresentatie werden alle valkuilen keurig behandeld. Er werd onderling nagekeken, maar dat ging m.i. vrij goed. En de beste dictees zijn door de jury nog secuur en zorgvuldig nagekeken.

Minpunten: Het dictee begon om 19.30 uur en om 21.30 uur moest de zaal ontruimd zijn. Dat was stressen, maar met een goede organisatie lukte dat. De paar minpuntjes zijn onvoldoende om de drie sterren onderuit te halen. Daarvoor was de kwaliteit te goed!

Rating: Rdr 3, 3 sterren

Bijzonderheden

1. Waar men de varianten zabaione en zabaglione naast sabayon goed rekende, was het vreemd dat men naast 'degene' de variant 'diegene' fout rekende. Een correcte spelregel is: alleen wat voorgelezen wordt, is goed. Alleen bij verschillende uitspraken die hetzelfde geschreven worden, zijn 2 oplossingen goed.

2. De regel over het niet mogen afbreken aan het eind van de regel kwam niet uit de verf.

3. Er moeten duidelijker regels gegeven worden over cijfers en letters: voorkomen moet worden dat 40-urige (veertigurige) en
van-9-tot-5-mentaliteit en van-negen-tot-vijfmentaliteit allebei goed zouden zijn…

4. Plezier beleefde ik eraan, dat ik de jury ervan kon overtuigen, dat 'half open' als bijwoordelijke bepaling hier echt los moet, terwijl het bijv. naamwoord 'halfopen' wel aaneen is.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten