zondag 17 november 2013

0132 Dictee woensdag 20 november 2013 (1): dictee UT (Enschede) √

Dictee woensdag 20 november 2013 (1): dictee UT (Enschede)
 

Op 14-11 was ik bij het UT-dictee (Universiteit Twente, Enschede). Het was heel moeilijk. Ik had 6 fouten (zie *: allemaal dom en/of vermijdbaar, ik was niet in vorm …), de plaatselijke winnaars 19 en 20.

Een universitaire risicoanalyse (titel)

1. Een universiteitsterrein herbergt tegenwoordig talloze potentiële catastrofes: van iets minuscuuls als een drooggekookte sabayon in de mensakeuken tot een apocalyptische meltdown in een minireactor die alle geigertellers in de omgeving rood doet uitslaan.

2. Omdat de academische wereld een 24 uurseconomie (ook: vierentwintiguurseconomie) is, waarin de begrippen 9-tot-5-mentaliteit (ook: negen-tot-vijfmentaliteit) en 40-urige (ook: veertigurige) werkweek even archaïsch klinken als de hellenistische natuurwetenschap, wordt van de semiprofessionele bedrijfshulpverlening verwacht dat ze te allen tijde klaarstaat (* los); immers, overal ligt gevaar op de loer.

3. In de laboratoria (* laba…!!!) in de Meander [gebouw aldaar] hannesen onderbetaalde postdocs met erlenmeyers (*-eiers) gevuld met ammoniumsulfaat; in de naastgelegen Zuidhorst [gebouw] werken onervaren Azerbeidzjaanse aio’s met petrischaaltjes vol krioelende anaerobe bacteriën, zogenaamde stafylokokken die het toxischeshocksyndroom kunnen veroorzaken.

4. In Carré [gebouw] leidt het stuntelige knip- en plakwerk (!) van masterstudenten mechatronica (* mega!!!) zonder ook maar enig fingerspitzengefühl geregeld tot bijna-rampen zoals uitslaande brandjes door kortsluiting in tientallen serieel geschakelde ledjes.

5. In de sportzalen, waar door Jan en alleman wordt gehockeyd, gevolleybald en gefitnest, moet met het oog op achillespees- en hamstringblessures de verbandtrommel met steriele gaasjes en kompressen snel voorhanden zijn, al blijft voor degene die er doucht het grootste risico nog altijd de halfjaarlijkse legionella-uitbraak.

6. De universiteitsbibliotheek, ten slotte (!), lijkt een oase van rust: de een facebookt en whatsappt maar wat, de ander beluistert een potpourri van  vroegeenentwintigste-eeuwse (* tigse!!!) nummer 1-hits (ook: nummereenhits), terwijl een technischebedrijfskundestudent in een studienis quasiserieus googelt naar input voor zijn essay over humanresourcesmanagement.

7. Schijn bedriegt, want ook de Vrijhof [gebouw] wordt regelmatig ontruimd, waarna bhv'ers (* BHV) met hun EHBO-koffers half open (!) en hun defibrillatoren stand-by toesnellen om vrijwel direct te constateren dat het ontruimingssignaal enkel heeft geklonken voor twee zwartgeblakerde kaassoufflés in het etablissement op de benedenverdieping.

8. U begrijpt, het is maar goed dat we onze veiligheidsprotocollen minutieus up-to-date houden, anders gaat een instelling als de UT linea recta naar de gallemieze(n), of, zo u wilt, de filistijnen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten