vrijdag 24 augustus 2018

1373 Dictee vrijdag 24 aug 2018 (1): dictee Oefendictee augustus 2018 (4) √

Dictee - dictees [1373]

Oefendictee aug 2018 (4)

1. Ik vond het maar hapsnap, dat hapsnapbeleid. Ze behoren tot de top vier van Europa, ze bezetten een topvierpositie. Dit is een toptienplaat (top 10-plaat). In de termen [als eenheid van informatieoverdracht – bits per seconde] Kbps en Kbit/s staat de K voor 1024 [vgl. kB en KB], in kbps staat de k voor 1000. Farynx, faryngaal en faryngitis (vgl. laryngoscoop). Ik ben erg blij met die keepsake aan mijn grootvader. Keizerbroodje, kaiserbroodje, kaiserbrötchen. Tja, kemirinoot is nu eenmaal geen kajapoetiholie. Dit apparaat heeft het Kema-keur [Instituut voor Keuring van Elektrotechnische Materialen]. Wie verzint zoiets: een kepanki is een leljacana [ook: ç]. Kerbschnitt is geen kerbstone. Hij is een kerel als Kas. Ook een keskedi heeft een keskedie (kaskedie, kiskedie). Bij het gewichtheffen gebruiken ze kettlebells. Een oud kookboek heette Aaltje, de volmaakte en zuinige Keukenmeid.

2. De KvW is de Keuringsdienst van Waren. Een chiton is een keverslak. Een keynotespreker [keynotespeaker] houdt een keynotespeech [RL, aaneen]. Let op: voetbalschoenen zijn omgedoopt tot kicks(en). Een ca, een centiare is een vierkante meter (m2), een are 100 m2, een ha 100 m bij 100 m en een vierkante kilometer is 100 ha. Een file wordt in kilometerminuten (kmmin) uitgedrukt. Een kithara is een snaarinstrument uit de Griekse oudheid. Is de KKK (Ku-Klux-Klan) als clan nog steeds actief? Hij gaf me dat ten klaarsten [n niet uitspreken] te verstaan. Het werk moet wel met de klaarte af zijn. Jan is een olijke klaas en Klaas is een jan van een bram. De hele claque nam de klak [pet, hogehoed] af. Kleilei is argilliet. Hij zou er naast kleunen en de midvoor heeft er vol in gekleund. Heeft Geert Wilders een
zwaan-kleef-aaneffect? Heb je voldoende kleingeld bij je? In een coterie (clique) heerst een kliekgeest.


3. Weetje: 'kliko' komt van Klinkenberg en Koster. Hij is een erkend (en actievoerend) kliktivist. Met een klingslag kun je geen kwinkslag geven. Wat zich voordoet als 'te mooi om waar te zijn', klingklang (klinkklank, katergoud), is dat meestal ook. Schepen en mensen kunnen op de klippen lopen. Het is klip-en-klaar dat hij een non-valeur is. Klisteren doe je met een klisteer, lavement, enema of klysma. Kleine kans, dat een clipper op een klipper te pletter slaat. Hij reed op Brabantse klompjes en had Eisdener klompkes bij zich. Met Kloosterlatijn wordt middeleeuws Latijn bedoeld. Een klos is een kleuterleidstersopleidingsschool. Let op: het KLPD is nu 'kleiner' dan voorheen in VD: Korps landelijke politiediensten. Een cenobiet is nu eenmaal geen kluizenaar (heremiet, anachoreet, troglodiet – die leeft in een thebaïde). Het KMarns is het Korps Mariniers. De KMA [Koninklijke Militaire Academie] is opgegaan in de NLDA [Nederlandse Defensieacademie]. De KLu is de Koninklijke Luchtmacht en de KL de Koninklijke Landmacht. KN is de ISO-landcode van Saint Kitts en Nevis.

4. De KNAC is de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub. Hij voerde die tackle knaphandig uit. In SR hebben ze grote behoefte aan knapkoppen. De KNAW is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Bij ijshockey is kneeing verboden. Knetterzout komt uit de zoutmijn van Wieliczka [Polen]. Beschrijf de zombieziekte (knikkebolziekte) eens. Spreek correct uit: 'knievers'. Een kniller is een gewezen soldaat bij het KNIL (het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger). De knoflookcrisis slaat op de PIGS-landen: Portugal, Italië, Griekenland en Spanje, gezamenlijk beschouwd als landen met een groot begrotingstekort. Dat is mooi sudanknoopwerk [VD]: is dat soedanrood [GB]? Die knorrepot is nog even morose als altijd (of nog moroser zelfs). Favoriet bij gymnastiek is knotszwaaien, zwaaiing.

5. Bij een BE-film met 'knt' mogen kinderen niet naar binnen. Het knuffelhormoon is oxytocine. Een knuppelpremie is een herodespremie [bij slachten jonge kalveren]. De KZNMRS is [historisch] de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen. Spreek uit: 'kobei' en 'koebel'. Een kodkod is een nachtkat. Een koeswe [ie, ih] is een anatto(boom). Kokendheet is gloeiend heet. SR: een kokolampu is een olielamp. Als zwarte vlek aan de zuidelijke sterrenhemel kennen we de Kolenzak. Het Kompas heet ook Pyxis. De symbolen voor koolstof 14 zijn C14 [RL] en 14C. Hij gooide het
kooltje-vuur op een kooltje vuur. De polak at een pollak. De koopal kocht kopal om te vernissen. Tweeërlei uitspraak: 'koordeken'? Voor de koortslip of herpes labialis is het herpes-simplexvirus verantwoordelijk. Hij woont in de kop van Noord-Holland. Kopernikkel is niccoliet. Loopt elke Fries kophieps?


6. De betekenis van KOPP is kind(eren) van ouders met psychische problemen. Een madison is een koppelkoers. Een koplaag heet ook patijtse laag. Een rib is een rigid inflatable boat en een rhib (niet in VD) een rigid hull inflatable boat. De Koranexegese is de tafsir en de Koranwetgeving de sharia. Meer dan één korè zijn korai [v] en meer dan één kouros zijn kouroi [m]. Een keur- wordt ook wel een kornnagel (!) genoemd. De eigenlijke titel van Rembrandts Nachtwacht luidt: De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Een korsak is een steppevos. Een beetje korsetterie heeft een corsetière in dienst. Ars longa, vita brevis: de kunst is lang, het leven kort. Is zo'n wielerronde nou kort- of langdurend? Hooi en stro zijn langvoer, haver en erwten zijn kortvoer. Het Feest van het Kostbaar Bloed wordt op 1 juli gevierd. Kostuumspel is cosplay. Van koud vuur krijg je geen koudvuur [gangreen]. Hoe bereken je het hellmanngetal eigenlijk?

7. Een sms'je is eigenlijk een telefoon-e-mailtje. Zijn gebrek aan kennis wreekte zich en heeft zich later nog vaker gewroken. De gewraakte
tv-film werd door de rechter verboden. Zijn rukje of pot van vijf jantjes zat hij in hotel de Houten Lepel (hotel Bellevue) uit. Een kraagsteen is een corbeau, een kraagschroef een tire-fond en een kraagbeer een koema. Dat is nou die kraanbediende die de stedelijke kraan bediende. Een krabbeneter is beslist geen krabbekat (en een krabeter is een zeehond). Een van de negen engelenkoren is de Krachten. De Kraanvogel is een sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond. Leven in die kraj veel kraaien? Courantier [tjee] is een vrij nieuw beroep. Een krapa [ah, aa] is een krapboom. In BE heet een mantouxtest een cutiproef [uu]. Ze gaf me een lelijke krauw. Hij draagt vaak een kravat. Die visser is Kreeft. Laxeermiddel: cremor tartari, cremortart, kremetart.


8. De groep van dertig sterren in de Kreeft heet Krib. Wie was in die krimi zijn partner in crime? Bij floers of krip mag je gewoon aan velours denken. Wanneer krijg je in NL de Kristallen Film? Hoeveel kuna [oe] kostte dat? Hij heeft een negotie (nering) in oliën en vetten. Heb jij al een krugerrand? Zij zweert bij het Kruidboek van Dodoens. Is dat bouquet garni te gebruiken bij fytotherapie? Kruimeldeeg is pâte brisée. In haar kruippakje kroop ze door de kruipplanten. Deze Belg draagt het ijzeren kruis. Er zijn 2 kruisfeesten: Kruisvinding en Kruisverheffing [Verhoging van het Kruis]. Een kruisgezinde is een lid van de Kerk (Gemeente) onder het Kruis (een afscheiding van de Nederlandse Gereformeerde Kerk). Zoek eens op wat het Gezelschap De Kruisvaarders van Sint-Jan is. Wat vroeger bijvoorbeeld het Groene Kruis was, is nu de Nationale Kruisvereniging. In SR duurde de krutu [oe] eindeloos. Wakame [aa, ee] is krulwier. Een upskirt is een gluurfilm of -foto. Pia desideria zijn vrome wensen.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten