maandag 4 juli 2016

Dictee maandag 04 juli 2016 (1): dictee Pleindictee Alkmaar 2016 [937]

Dictee - dictees [937]

Pleindictee Alkmaar 2016

Perscommuniqué

In het kader van de focus op citymarketing, heden ten dage bon ton in het West-Friese, doet burgemeester Bruinooge van Alkmaar een even bijdetijdse als langverbeide annonce.

In tegenstelling tot de quasiavant-gardistische buurgemeente Bergen en de weinig pittoreske agglomeratie Heerhugowaard, heeft Alkmaar zich steeds beziggehouden met de profilering als kaasstad.

Zelfs accommodaties als de Hof van Teylingen, het Hooge Huys en het Princenhof, inclusief conciërgewoning, zijn als toeristische trekpleister altijd secundair gebleven aan de rechttoe rechtaan folklore [ook: rechttoe-rechtaanfolklore] waarop Campina en Cono de kaasfetisjisten wekelijks fêteren.

Toch wil de stad coûte que coûte niet blijven pochen met de epoque van Jan Arentsz en Willem Blaeu, hoe up-to-date deze laatmiddeleeuwse coryfeeën middels onze scholengemeenschappen ook mogen zijn.

Al wordt er allesbehalve met dedain gekout over oer-Alkmaarders als Isaac Haringhuysen en Cornelis Drebbel, in het hedendaagse discours wordt nochtans eerder bacchanalisch uitgeweid over musicalster Jim Bakkum en de DWDD-fähige soul-, funk- en jazzzangeres Giovanca.

Als rechtgeaarde bottom-upgemeente willen wij volgaarne tegemoetkomen aan de breed gedragen hang naar modernisering, terwijl we anderzijds de kaas niet willen verloochenen.

Derhalve decreteert burgemeester Bruinooge dat de gemeente met onmiddellijke ingang alle c's uit de officiële paperassen zal verwijderen, om deze zonder enige gêne te vervangen door k's.

Op deze eigen eigenwijze wijze speelt Alkmaar niet alleen een spel met de spelling, maar tezelfdertijd ook zonder pr-bureau een revolutionaire rol in de annalen van de stadspromotie.

PS Eindelijk een dictee zonder przewalskipaard.