woensdag 29 januari 2014

0150 Dictee woensdag 29 januari 2014: dictee Kampen √

Dictee woensdag 29 januari 2014: dictee Kampen

Rating
100 deelnemers, leuk dictee, heel moeilijk, in tweede instantie een extra categorie specialisten ingevoerd (geen afwijkende opgaven daarvoor), enkele discussiepunten, een (iets te) uitgebreide toelichting na afloop en een buitengewoon hartelijke ontvangst met goede verzorging. O ja, en het dictee werd prima voorgelezen!

Rating: Rdr 3: 3 sterren

Het dictee - Penibele spellingsregels (titel)

1. Het officieel verordonneerde, elk decennium opnieuw gesanctioneerde, gewijzigde spelling(s)systeem beeld ik in een van mijn fantasieën mij in als een hordeloop waarbij geen speller, hoe geëngageerd ook, erin slaagt een x-aantal horden te nemen zodat een feilloze spelling wishful thinking is.

2. Want zonder enige ruggespraak heeft de gerenommeerde Nederlandse Taalunie haar ruggengraat getoond en hebben ideeënrijke NTU'ers in plaats van de spelling te simplificeren deze rücksichtslos, bezeten als ze zijn van een frenetieke systeemdrift, stelsel- en planmatig complexer gemaakt.

3. In een geenszins apocriefe, repressieve ubiquiteit heeft deze commissie van goocheme slimmeriken in flagrante strijd met het vigerende axioma "spelling is geen taalkunde" met voorbedachten rade onderscheidingen als samenstelling, afleiding e.d. [afkorting] arbitrair ofwel eclectisch doorgevoerd.

4. Bijgevolg schoten schier ondoordringbare oerwouden van afkappingstekens, de apostroffen, en naast het ingeburgerd afbreekstreepje van tot nadenken nopende streepjes als koppeltekens en weglatingstekens als paddenstoelen uit de grond, terwijl nochtans voorheen enkel en alleen trema's volstonden.

5. Zo antisociaaldemocratisch, zo reterigoureus is de bedilzucht van deze taalberegelaarsclub bij dit jeuïg streepjesgebruik, dat zíjn * [nadrukteken(s)] wil wet is, dus wordt je erg on-Nederlands gezegd dat je jóúw [nadrukteken(s)] zelf gewilde klemtoontekens zó [nadrukteken(s)] dient neer te pennen zoals het jou uit-en-te-na is voorgekauwd.
* in geschreven tekst ook wel accent op de j!

6. De op bemoeiing van jantjes-contrarie gemaakte keuze voor de verregaande en in een heuse janboel resulterende inburgeringsregel berust NB [afkorting] zelfs voor jandoedel op een ideeëloze redenering van Jan Kalebas: alle vier figuren wier reïficatie ook na een
re-interpretatie allesbehalve abject is.


7. Even zeker als sophisticated toetsingscriteria voor kritische locatiemarkeringen van bijvoorbeeld een lokaal zwembad infrastructureel gekrakeel ontketenen, brengen deze ook dankzij zo'n onbesuisd inburgeringsbesluit een orthografische
bijna-crisis vol onlogische inconsequenties teweeg.

8. Vereist is een grootscheepse vereenvoudiging; deze taalgebruikersonvriendelijke spelling moet zonder NTU-achtige
pr-tactieken op de helling voor ontleesde sneuneuzen als hbo'ers en paboërs: rechttoe rechtaan een feest.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten