maandag 20 januari 2014

0149 Dictee woensdag 22 januari 2014: dictee – een Rotterdams oefendictee √

Dictee woensdag 22 januari 2014: dictee – een Rotterdams oefendictee

Een Rotterdams oefendictee (datum dictee maandag 16 december)

1. In de decembermaand vermeien wij ons gewoonlijk met allerlei bespiegelingen van nostalgische aard en je moet van goeden huize komen, wil je je kunnen distantiëren van overwegingen die grote synonymie vertonen met illusoir conservatisme.

2. Toch is het verleidelijk een omgekeerde gedachte-exercitie te volgen, met dien verstande dat wij, gebruikmakend van onze fantasie, Rotterdam willen proberen te zien vanuit het perspectief van Desiderius Erasmus.

3. Wat zou hij vinden van een stad waarin talloze studenten in T-shirts, gsm'etje binnen handbereik, chillen bij hun espressootje alvorens in een een-op-eenrelatie hun essays met hun docenten te bespreken, waarbij ze naar hartenlust jijen en jouen?

4. Zijn tegen de skyline van de campus groen oplichtende handtekening zal hem verrast hebben, evenals de babylonische spraakverwarring in de universiteitsgebouwen.

5. Hij zou zeker verbaasd hebben gelopen door de Vinex-wijken, waar buurten die het stempel dragen van de multiculturele samenleving worden afgewisseld door contreien van yuppieachtige signatuur met daarin vele door middel van serres en draai-kiepramen geüpgradede woningen.

6. Als een ongelovige thomas zou hij hebben gedwaald door de winkelstraten waarin haute-couturewinkels gedijen naast dönerkebabtenten en exclusieve designzaken floreren naast shops vol goedkope ditjes-en-datjes.

7. En hoe zal hij de sfeer op menige werkvloer hebben beleefd, waar de gedweeë lobbesen van arbeiders hebben plaatsgemaakt voor een mêlee aan assertieve medewerkers en waar autoritaire directeuren zich tijdens heuse heisessies bekwamen in de meer sympathieke servantleadershipbenadering?
 
 8. Het feit dat een gerenommeerde EU-commissaris, gerespecteerd. Rotterdamse en oud-student van de universiteit, wordt aangeduid als Nikkelen Neelie, zou hem zeker hebben bevreemd en wellicht zou de bijnaam moeten worden geëxpliqueerd .

9. Maar misschien zou Erasmus wel stupéfait geweest zijn door de esthetiek van de gebouwen die in de afgelopen decennia in de Maasstad zijn verrezen en was hij de mening toegedaan dat een stad geen openluchtmuseumkarakter moet hebben maar per se vernieuwing behoeft.

10. We kunnen wel prakkiseren over de vraag of hij zijn tocht door Rotterdam anno 2013 als Dantes Inferno zou hebben beleefd of als een James Bondfilm avant la lettre, maar of hij het allemaal zotheid zou vinden of er lof voor zou hebben, zullen we nooit weten: deze vraag gaat te allen tijde onze fantasie te boven.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten