donderdag 13 juni 2013

0096 Dictee woensdag 12 juni 2013 (2): 2e Holland-Belgiëdictee √


Dictee woensdag 12 juni 2013 (2): 2e Holland-Belgiëdictee

Een aantal woorden moesten worden ingevuld in dit invuldictee

De grens: zegen of vloek? [2e Holland-Belgiëdictee, tweede en laatste deel]


3. Dat was nodig: mede door onderschatting hadden de Zuid-Nederlanders geen adequate legermacht opgebouwd. Resultaat van de afscheiding: Noord-Nederlandse fervente papenhaters blij; immers: minder van die rooms-katholieken en ruimte voor de suprematie van de protestanten in het restvaderland. Maar nu geen geoha meer of geblèr dan wel geblèt: schouders eronder!

4. In 1814 werd Zeeuws-Vlaanderen bij de provincie Zeeland gevoegd, na bij Noord-Brabant te hebben behoord en van 1795-1814 Frans (en van 1810-1814 overigens onderdeel van het Eerste Keizerrijk [letters]) te zijn geweest. Na WO I werd Nederland ervan beschuldigd pro-Duits te zijn geweest: door afzijdigheid en neutraliteit was het een soort safe haven, waar trouwens oorlogsschepen het normale asielrecht hadden.

5. In 2014 – na 200 jaar – dus groot feest in Oostburg met een gelag en onder andere op het menu: döner kebabs met daarnaast Turkse pizza's naturel en ook sliptong en tilapiafiletjes. Te drinken krijgen zij: roosjes-zonder-doorns, blue curaçao, enkele pousse-cafés, juffertjes-in-'t-groen (bevatten curaçao en persico), crème de cassis en als toetje onder meer een paar crêpes suzette [2020 ook: crêpe suzettes] of een drietal poires belle Hélène dan wel een crumblefantasie. Wordt het een rollingdinner?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten