zondag 2 juni 2013

0094 Dictee woensdag 05 juni 2013: Kennis is (on)macht √


Dictee woensdag 05 juni 2013: Kennis is (on)macht

Eerst nog een rating. 

Groot Voorburgs Dictee * * 

Uitgangspunt 3 sterren 

Pluspunten: inmiddels al voor de tweede keer gehouden, gezellig, goed georganiseerd, veel deelnemers (100). Op zich was de tekst wel leuk en deze werd redelijk voorgelezen. De kwaliteit van tekst en jurering was prima, en dan hoeft die geen inspraak te dulden, al werd discussie wel toegelaten.

Minpunten: slechts in één categorie, enkele Voorburgse termen buiten GB en VD, de tekst zou qua moeilijkheidsgraad wat hoger mogen zijn. Het nakijken van je eigen werk noteer ik als minpuntje. Ondanks dat de jury er nog naar kijkt, gaat het even snel om van blaadje te wisselen en het werk van iemand anders na te kijken. Meer nog dan tegen fraude het 'je eigen fouten moeilijk kunnen herkennen'. 

Rating: Rdr 2 (2 sterren).

Kennis is soms (on)macht 
Wie zich strikt aan de meest gangbare dicteeregels (papieren VD 2005, papieren GB 2005) houdt, bespaart zich soms heel wat ellende. Diegene schrijft gewoon Weesgegroet (zo staat het immers in dát GB = naam gebed), 2020: weesgegroet = x bidden, weesgegroeten (ook) en dus weesgegroetje. Hij of zij zal dan ook geen moeite hebben met Ave (Maria) [= Weesgegroet, naam gebed] en ave (maria(atje) = x bidden) uit GB. Echter, wie braaf de wijzigingen bijhoudt, weet dat GB in de 4e oplage het meervoud verwijderd heeft, en 'weesgegroetje' heeft toegevoegd. Dan slaat de twijfel echter toe bij de 'kenner' (connaisseur, connoisseur) als hij op een dictee in Dordt 'Ave Mariaatje' moest schrijven. Dat doet hij eerst goed (want zo staat het toch in GB), maar dan slaat de twijfel toe: weesgroetje, toch, en dus ook ave mariaatje? Mooi niet dus. [2020: wel] Kennis is (on)macht. Overigens is de huidige stand van zaken bij GB (ze brengen enkele malen per jaar een nieuwe oplage met 'verbeteringen' uit) altijd verifieerbaar: op www.woordenlijst.org is altijd de huidige state of the art te achterhalen, inclusief de vigerende wijzigingslijst t.o.v. de 1e oplage [2020: de wijzigingen zijn 'onzichtbaar]. Voor de liefhebbers: GB zal op mijn aangeven in 2015 schrijven Atjehse (was Atjeese, VD: Atjese) en Labourregering (was met kleine l). Bij VD ligt het nog veel moeilijker: de cd-rom (ik noem die eVD) heeft afwijkingen t.o.v. de papieren VD 2005, en wat er (voortdurend) in de onlineversie van VD (ik noem die oVD) gewijzigd wordt is voor Koning Klant(?) van VD een voortdurend raadsel.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten