zondag 17 februari 2013

0055 Dictee woensdag 20 februari 2013: Dictee – Sittard – tekst √

Woensdag 20 februari 2013: Dictee – Sittard – tekst

Taaltrucjes vóór (* klemtoon was aanwezig) de carnavalsvakantie

1. Ook al ben je als student inmiddels klaar voor een rustgevende vakantie, vandaag word je hier nog uitgedaagd om een dictee vol taalkundige dilemma’s neer te krabbelen.

2. Dit schooljaar zit vol met feestelijkheden: er was pas nog een gala-avond ter ere van Kerstmis, daarna kwamen de juryuitspraken van het Joelfeest (* joelfeest is het midwinterfeest in december, dit is een schoolfeest in maart, eigennaam), straks komt de paashaas ons weer verblijden en nu zit carnaval ertussenin.

3. Dit jaar houdt Limburg zich in verband met het carnavalsfeest niet aan de door de rijksoverheid aanbevolen vakantiedata; de Zuid-Nederlandse regio’s wisten toen deze instantie de data vermeldde onmiddellijk dat ze het anders wilden dan de Nederlandssprekenden in het noorden.

4. Tijdens de extra carnavalsstagedag kom je als stagiaire voor verbazingwekkende verrassingen te staan: kinderen verkleed als stewardessjes, omaatjes, paddenstoelen, clowns, punkers en politieagentjes die elkaar bekogelen met chipszakjes.

5. De met confetti beklede vloeren achterlatend, start daarna de student met de carnavalsvakantie, waarin door workaholics en slimmeriken het werk wordt voortgezet en de schooltheorie in de vakantie nog eens wordt bestudeerd, wat weleens (* aaneen: zie bijv. 'weleens meer' in lemma 'zeggen' in VD!) vaker gebeurt.

6. Anderen hebben behoefte aan reizen naar allerlei exotische, geïdealiseerde bestemmingen, zoals Nieuw-Guinea of de Dominicaanse Republiek of droomresorts, waar ze naar hartenlust  verrukkelijke cocktails kunnen verorberen, peinzend over reuzesneue zielenpieten die in het regenachtige Nederland achterbleven.

7. Sommigen storten zich in het losbarstende carnavalsgedruis en gaan naar sfeervolle cafés en ultrahippe disco’s in extravagante verkleedkleren, zoals krokodillenleren jumpsuits, lila-achtige boa’s of rood-geel-groene hoedjes.

8. Hopelijk hebben alle enthousiaste pabostudenten straks hernieuwde energie om vol werkkracht herinnerd te worden aan gecompliceerde pedagogische en didactische vraagstukken.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten