woensdag 2 januari 2013

0047 Dictee Woensdag 02 januari 2013: Dictee - Jaarverslag als dictee √

Woensdag 02 januari 2013: Jaarverslag als dictee

Let op de hoofdletters.

1. Het begon vanzelfsprekend met oud en nieuw: de overgang van oudjaar (oudejaar) naar Nieuwjaar (de eerste dag van januari 2012). De oud-en-nieuwperiode verliep knallend. Op de eerste dag van het nieuwe jaar hebben we elkaar een gelukkig (of zalig) nieuwjaar gewenst. Niet onvermeld mag blijven het Joods Nieuwjaar, Rosj Hasjana, feest op 1-2 tisjri (september/oktober) dat de tien boetedagen inleidt die met Grote Verzoendag eindigen. In de oudejaarsnacht en op nieuwjaarsmorgen vroeg vonden er betreurenswaardige – zeg maar – nieuwjaarsrellen plaats, die door politie en OM via snelrecht werden afgedaan.

2. Dit jaar viel het carnaval in februari. Wat is carnaval eigenlijk? Een feest dat gedurende de drie dagen die aan het begin van de veertigdagentijd, dus aan Aswoensdag voorafgaat. De nodige carnavalsschlagers werden door Prins Carnaval (die het ook als prince charming goed zou doen …) meegedanst met een duidelijk 'alaaf'. Buutreedners, confetti, dweilorkesten, fasching, fiësta, het hoort er allemaal bij.

3. Ook de 1 aprilviering (eenaprilviering) mag niet onvermeld blijven. Er werden weer heel wat poetsen gebakken. Bij het aprillen op gekkendag wordt iemand nog wel eens om de hooischaar gestuurd. Daarom wordt de dag gewestelijk ook wel verzenderkensdag genoemd.

4. Het 1 meifeest (eenmeifeest) is de Dag van de Arbeid. Trouwens: de PKN, de Protestantse Kerk in Nederland viert op 1 mei 2014 alweer haar 10-jarig (tienjarig) bestaan. In mei kun je trouwens ook om de meiboom dansen (zoek maar op!). Ook de Brugse metten vonden ooit in mei plaats.

5. Ik moet me beperken verder: Olympische Spelen, zomer- en winterspelen - wel: Olympische Zomerspelen en dito Winterspelen, Paralympics (Paralympische Spelen) met al die paralympiërs, Hemelvaart of Hemelvaartsdag, waarop we de hemelvaart van Jezus gedenken, Pasen en Pinksteren (wanneer vallen die op één dag?), het paas- en pinksterfeest dus, Allerheiligen en Allerzielen, allerheiligen- en allerzielendag dus, Koninginnedag (nog steeds op 30 april - 2020 Koningsdag op 27 april NL) en koninginnenacht [nu: koningsnacht vóór Koningsdag], de TT (Tourist Trophy) van Assen, de late kerstmis op het kerstfeest, advent, Driekoningen, Vastenavond, het desastreus verlopen EK voetbal met alle Oranjefans met hun Oranjegevoel als EK-gangers, en ga zo maar door …
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten