woensdag 31 oktober 2012

0038 Dictee woensdag 31 oktober 2012: Dictee en woordenboeken √

Dictee en woordenboeken
Vandaag is het Hervormingsdag, weet u wel? Omdat dit een (kerkelijke) feest- en gedenkdag is, schrijven we die (net als bijv. Moederdag) met een hoofdletter. Je schrijft overigens wel: 'hervormingsdagviering' (net als 'kerst(feest)' naast het officiële 'Kerstmis'). Over vijf jaar is het trouwens 5 eeuwen geleden dat de betreffende gebeurtenis plaatsvond. In 2017 (of in letters: tweeduizend zeventien) zal het ontstaan van het protestantisme dus wel uitbundig herdacht worden.

Heel recent is de vernieuwde versie van de online-Van Dale verschenen. Bij de vorige spellingherziening in 2006 is de laatste papieren versie verschenen. Zou er ooit nog een nieuwe papieren versie komen? We zullen zien. Jaarlijks bracht VD een Jaarboek uit. Zo stonden in het Jaarboek 2009 alle woorden die in 2008 nieuw verschenen waren tot november. De laatste jaren is er geen Jaarboek meer verschenen. Wie dat wilde kon zijn elektronische versie via internet tegen betaling aanvullen met het betreffende Jaarboek. Nu zijn de woorden van 2012 toegevoegd en er wordt meteen een aantal fouten verbeterd: dat gaat makkelijk in één keer mee bij het elektronisch inpluggen van een aanvulling. Om de paar weken stuur ik een lijst met 50 opmerkingen naar VD, want er zitten nogal wat fouten in. Ik geef geen voorbeelden want bij volgende edities ziet u die fouten toch niet meer.

U weet toch dat u het Groene Boekje op internet gratis kunt raadplegen, inclusief de laatste wijzigingen en zelfs met wat extra: in de papieren versie staat er niets achter 'koosjer', in de elektronische versie: bnw. (bijvoeglijk naamwoord). Kijk maar eens op www.woordenlijst.org

Goes, woensdag 13 maart 2013, 19.00 – 19.30 uur ontvangst, Het Goese Lyceum, locatie (met c!) Bergweg 15, Goes. Het wordt weer een prachtige happening: kom allen! Rotary Goes-Reimerswaal organiseert dit 5e Groot Zeeuws Dictee en Helge Prinsen en Rein Leentfaar zorgen voor een uitdagend, maar doenlijk dictee!

Breskens (6e maal), zaterdag 13 april 2013, 14.30 – 15.00 uur ontvangst, Visserijmuseum, Kaai 1, Breskens. Organisatie: Rein Leentfaar; er is plaats voor 10 Starters, 10 Liefhebbers en 10 Specialisten. De helft van de plaatsen is al bezet, dus haast je!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten