zondag 20 september 2020

1926 Dictee zondag 20 september 2020 (2) dictee Oefendictee september 2020 (2)

Dictee - dictees [1926]

Oefendictee september 2020 (2) 

1. Hoe vettiger, hoe prettiger (BE). Hij kortte de tijd met lezen. Een mezekooi, mezekouw of werpgang is een machicoulis, verkleinwoord: machicoulistje [ie] of machicoulisje [ies]. Een tjas- is een werpnet. Een sema is een werveldans. Overdreven sentimenteel noemen we wertheriaans. In een ferrarisschijf ontstaan wervelstromen. Een wespen is een bijenorchis. Werwaarts droegt gij dat object? Het regent, wes(halve) voer ik een pluutje. Een slangenkuil is een krabbenmand (of een wespennest). Westblok staat tegenover Oostblok, wessi’s tegenover (of naast) ossi’s. Mijn opa heeft ooit een bezoek aan de West gebracht. Hij woont in het verre westen van Friesland. De Britten zijn onze westerburen. Een westlander behoeft 2 Westlanders.

2. Die plaats ligt op 53 graden westerlengte(53o( )W.L.). Bij de western style draag je westernlaarzen. Die Westhoek, dat is West-Vlaanderen ten westen van de lijn Oostende-Menen. De GMT is de Greenwich Mean Time, ook: WET (West-Europese tijd). Wetcupping is hijama (bloed zuigen met cups). Een madhhab is een soennitische wetschool. De wezenzondag valt tussen Hemelvaart en Pinksteren. Whappen is whatsappen, de Wft is de Wet op het financieel toezicht [VD F T, fout, zie Rijksoverheid), Wh is watt-hour (wattuur), kWh is kilowatt-hour (kilowattuur), de WGR is de Wet gemeenschappelijke regelingen [VD G R, fout] en de Wgw is de Wet goederenvervoer over de weg [VD G W, fout]. Wheelies zijn geen stoppy’s en whigs zijn geen tory’s. Een chief whip is nog erger dan een whip. Naast whisky-soda drinken we ook regelmatig whisky sour.

3. Een whistblower (klokkenluider) komt er vaak slecht van af. Is dat die berg, waar lawines vanaf komen? Een wit mannelijk privilege [vgl. white privilege], erger kan toch niet? Het whitewashen van zijn meubels betaalde hij met witwasgeld. Wie schreef de who’s who van de
dictee-elitescene? Wibowoning: wonen in een beschermde omgeving. Hou op met die wichtigmacherei! Een wida is een weduwvogel of kaffervink. Die knul is nogal wieties. Eerst gingen ze theeën, daarna wijnen. Een wijnnapje is een taste-vin. Een wijtenwagen is een huifkar. Als willekeurling kwam een Willemstatter uit de bus. Een gouden willempje is een tienguldenstuk en een witte willem een witbrood. De WiMAX is de worldwide interoperability for microwave access, standaard voor breedbandige netwerken. Hij is in de (the) winningmood. Een wiper is (SR) een ruitenwisser. Ik, wiskunstenaar.

4. Uit de spellinghogeshool: van GB en VD mogen jutezak [znw.] en juten [bnw.] zak allebei, van VD ook nog: jute [bnw.] zak; van GB en VD mogen jaden [bnw.] ring en jadering [znw.] allebei, van VD ook nog jade [bnw.] ring. Het valt op, dat VD kiest voor ‘jade ring’, die van GB niet mag, maar mogelijk wel het meest gangbaar is [geen onderzoek gedaan]. Een wisent is een Europese bizon. De WISC is de Wechsler Intelligence Scale for Children (bep. intelligentietest voor kinderen). Er zaten leeuweriken op de rug van de witrikken. Hij vertelt altijd leuke witzjes. Het WODC is het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (van het Ministerie van Veiligheid en Justitie). Pas op voor rosse woelmuizen. Bij het dessert kwam de (de)desertificatie ter sprake. Een wokkok wokt. Met Wolmans zoutmengsel wordt wolmanzout bedoeld.

5. Een mangalitza is een wolvarken. De Wonne der Wehmut is het genot van de weemoed (titel van een gedicht van Goethe, 1775). De Woonruimtewet is van 1947. Let op: BE woonzorgcentrum, NL
woon-zorgcentrum. Een workaholic lijdt aan workaholisme. Dat boek is een echte worstseller. De wortel-en-stokmethode lijkt bij hem te werken. De Wotro is in NL de Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek in de Tropen. Laten we de wuhanshake maar doen. Wulfeniet is in de chemie een mineraal dat voornamelijk uit loodmolybdaat, PbMoO4, bestaat. 15/09/2020: nieuwe update VD: 389.415 lemma’s (was 389.218). X zoveel criminelen bleek een x-aantal criminelen te zijn. Ene X heeft het gedaan. XAF is de genormeerde valuta-aanduiding van de CFA-frank BEAC. Die xantippe is een feeks, zeg. Het symbool Xe betreft xenon(gas).

6. Volgens internet heeft de X-eenheid (VD, x-eenheid lijkt beter) te maken met x-stralen. Het voorvoegsel femto- slaat op een (evt. één) duizend biljoenste (VD, los!). XCD betreft de Oost-Caraïbische dollar. Zij heeft de x-factor, haar nicht de nixfactor. De beginklanken van ‘xiang qi’ zijn ‘s’ en ‘tsj’. XOF hoort bij de CFA-frank BCEAO, XPF hoort bij de ‘kale’ CFA-frank. De afkorting x.p. (telegrammen) betekent exprès payé. Mooie woorden met *lolo*: ampelologie (beschrijving druivenstokken), angelologie (engelenleer), castellologie (kastelen), dactylologie (vingerspraak voor doven), filologie (taal en letteren van een volk), lolobal (kun je op staan, etc.), metallologie (metaal), paloloworm (borstelworm), vexillologie (vlaggenkunde) en xylologie (beschrijving houtsoorten). Met yaws of framboesia heb je frambozenuitslag. Leidt yips tot een whiff (airshot).

7. Van YMCA naar YWCA moet je ‘Men’s’ vervangen door ‘Women’s’. Heus: yoni en linga(m) zijn antoniemen. Yorin (You're in) was een commerciële tv-zender. Het yuanteken is het yenteken (¥). Yttrium (Y) is nummer 39, ytterbium (Yb) is nummer 70. Een yurta is een joert(e) of ger. Een yuzu is een Japanse citrusvrucht. Zullen we zaadje-op gaan spelen? Een zaadteeltbedrijf is een zaderij. Ik hoef geen zaan in mijn koffie. VD situeert een sahn in een moskee. Ben je buiten de penoze een kasteloze en zijn er in India kastelozen? De matroos was matroze gekleed. Wat is het prachtrozenkransje voor een tuinplant? Die zagenzetter is een zagevent. Een zandbaai is een verzande baai. Een zandijzer is een sandwedge (golf). Waar blijft Klaas Vaak, de zandman, die zand in de ogen strooit? Die geïslamiseerde bevolkingsgroep is klein. Die zanikkous is een zanikerd.

8. In BE is het zelfstandig academisch personeel het ZAP. Van de deeltjes noemen we de alfa- en bèta- en de Z-deeltjes. Z.E. is Zijne Edelheid [ook: Z.Ed.] en Z.Eerw. is Zijne Eerwaarde. De afkorting van zebibyte is ZiB. Met zebibahs [bij vrome moslims van het ter aarde knielen = teraardeknieling] worden bidvlekken bedoeld. Een zeekering heeft wel iets van een zekering. Hij bezong de zeeziltte. Een felo de se is een suïcidant. Het product van een vogel, een eitje, schrijf je met een ei’tje. Een opschepper doet aan zelf- of eigenpijperij. De ZEW-index verwijst naar het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung. Voilà, uw taxi! Deze ziekenhuiskok kookt niet! Het zielenoctaaf (8 dagen) betreft Allerzielen. Je moet ‘zielenzaligheid’ en ‘ziel en zaligheid’ niet verwarren. Een ziende kan ziende blind zijn. De Zilvervloed is de Rio de la Plata. S.v.p., d.u.w.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten