donderdag 10 september 2020

1921 Dictee woensdag 10 september 2020 (1) dictee Oefendictee september 2020 (1)

Dictee - dictees [1921]

Oefendictee september 2020 (1)  

1. Vloedlicht is gewoon floodlight, spotlicht, spotlight. Heb jij nog vloetjes (ook: vloeitjes) voor mijn shag? Een vloeiboek is een buvard. Even loeken hoor … gevonden! Ik vind die benadering maar oppervlakkig, vlook. Het is een godswonder dat hij nog leeft na die aanslag. Zo’n vloeren kerkenzakje is van velours. De posts op mijn blog (blogsite, weblog) – zeg maar gerust: dicteeblog – zijn veelbekeken. De Vlor is de Vlaamse Onderwijsraad en de VLOS is de Vlaamse Operastichting. Kunnen we die zaak nog vlot trekken? Hoeveel vlotelingen moet die vlootgeestelijke bedienen? Met een valflouw vang je vogels. Zo’n black box is oranje. Een vluggerd is een vluggertje. Een aoc is een agrarisch opleidingscentrum. 

2. In het vmbo kennen we de basisberoepsgerichte leerweg (bb of bbl), de gemengde leerweg (gl), de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) en de theoretische leerweg (tl). In het mbo kennen we ook de bbl en daarnaast nog de beroepsopleidende leerweg (bol). De VND is de munteenheid van Vietnam, de dong. De VNZ (Vereniging van Nederlandse Ziekenfondsen) is in 1995 opgegaan in ZN [(nog) niet in VD: Zorgverzekeraars Nederland]. Zij zweren bij VO's en VO'tjes, zeg maar: VSOP (ligt tussen VSO en VVSOP in). Bij een vocoder moet je aan ‘voice’ denken en bij een vocktail aan ‘vegetables’. Vodka = wodka (GB, VD). De Voedsel- en Landbouw Organisatie (van de VN, 1951, Rome) is de FAO (Food and Agriculture Organization). BE heeft een Voetbalwet, NL een voetbalwet. Een vop is een voetgangersoversteekplaats. Voetgolf is footgolf. Hij draagt voeteloze kousen. Een vogelvrijverklaarde is vogelvrij verklaard. Een
vogeltje-op-de-kruk is een helmbloem.
 

3. Een vogelvluchtplattegrond is een bird’s eye viewplattegrond. Een VOI is een Vlaamse openbare instelling. Bij een eindeloze redevoering (filibuster) moet de filibustier zijn tijd vollullen. Met een voiptelefoon kun je voipen met het VoIP (Voice over Internet Protocol, internettelefonie). Volitare per ora virum = allerwegen bekend zijn. De Volkerenslag was de Slag bij Leipzig (1813). Met vulgair Latijn wordt Volkslatijn bedoeld. Een azig is een volksrechter. Gerard Reve wordt ook wel de Volksschrijver genoemd. Deze volkspot verdient geen volksspot. Een vook is een e-book [ook: e-boek] met videomateriaal. Je kunt het best ruim van te voren boeken. We hebben het probleem van achteren tot voren bekeken. Kijk: weer zo’n vreempje. 

4. Bij het VOS kun je een voscursus volgen. Dat Vosje kun je niet afschieten. Denk aan onze landgenoten in den vreemde. De vrijdagpreek is de khutbah. Dat is echt ouderwets: hij vrijdde of vrijwaarde ons. Een vuilnisbank is een bad bank. Op 21-08 nieuwe update VD: 389.218 lemma’s (was: 389.034). Rodehond is rubeola of rubella, roodvonk is scarlatina. Een zomerklimop is een tante mientje. We leefden in (met) grote vreze, maar hebben ons te vleze begeven, daarna ging het ons naar het vlees, naar den vleze dus. Misofonie is geluidshaat, mysofobie is infectievrees en misogynie is vrouwenhaat. Als je noga nougat noemt, is ‘noe-gaag van goal’ de uitspraak. Gangsterrap is gangstarap. De kwabaal is de Lota lota. Ziehier en ziedaar: een grand hôtel en een petite maison. Logie is een afdakje, mv. logies. Het mv. van ‘logies’ [verblijf] is ‘logiezen’. Het is maar een weetje: het woord ‘w’tje’ schrijf je zonder e’tjes. Mooi, die lijkwa van Turijn! Een wallingant is een Waalsgezinde. Dat is toch zeker niet waar, nietwaar (ook: niewaar, BE: zulle)? Waarachtig is veridiek. 

5. Wat is de CW, de contante waarde, nu van tien miljoen euro over tien jaar? Een normen-en-waardenstelsel hoort waardevol te zijn. Een bekend waarheidsserum is penthotal. Waaro? O, daaro! Hij woont in de de Wase hoofdstad Sint-Niklaas. In het zenboeddhisme gaat de
wabi-sabi uit van sobere vormen. Hou je wauwel, je waffel! Wageningen UR is het Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Er waren vier slaapcoupés, vier wagons-lits, aangekoppeld. Hij bespeelt de hoorn- of wagnertuba en soms zelfs de wahwahgitaar [ah, aa]. Wait and see of hij die waiver (afstand doen, afstanddoening) ook echt tekent. Wajo, je meent het! Je gelooft het niet: die Wajonger heeft een Wajong-uitkering [VD]. Op motorrijtuigen is WAL: West Africa Sierra Leone (en WAN = West Africa Nigeria). Hij is al tijdenlang walserijeigenaar *.

 6. Je komt daar in het schip via de walegang. Wat is goed: ‘walglijk’ of ‘walgelijk’? Beide. Welk wallpaper heb jij op je bureaublad? Het Wallstreetkapitalisme is naar Wall Street genoemd. Een walfijn is een kruising van een walvis en een dolfijn. * Dat woord hoort thuis in het rijtje: (leg)batterijei, blijeindend, rijeigenschap, specerijeilanden (de Molukken) en vrijeigen (tussen vrij en eigen in staand = hofhorig). De Walvis is in NL de Wet Administratieve Lastenverlichting en Vereenvoudiging in de Sociale Verzekeringen. Wam (ook: wham), daar lag hij. Een waldkorn heeft heel wat ingrediënten. Kom, we kopen die wanehouttafel. De wangirifraude gaat via de telefoon. De kwelgeest uit de Antwerpse folklore is de Lange Wapper. De warande [veranda] keek uit op de warande [wandeldreef]. De wtw is de warmteterugwinning. De washoku is de Japanse eetcultuur. Ken je Jan de Wasser? Dat was de dwaze pantoffelheld van Griet. Die waternoot groeit goed. 

7. Een wayaka is een pokhoutboom. Spreek nu gerust van web 2.0. Het W3C is het world wide web consortium. Die web-only aanbieding is wel erg voordelig. Een wegenwachter werkt bij de Wegenwacht. De ons-kent-onsmentaliteit moet niet leiden tot een
weg-met-onsmentaliteit. Bij het jagen moet je je weidelijk gedragen. Ik laat mijn ogen weiden. Dat bedrijf is een weiderij. Een wei(d)man is een jager. Een weimaraner is een staande jachthond. Is mijne weinigheid een weirde weirdo? Dat weizenbock mag ik wel! Dat het u welga! Welkom thuis! Wat een leuk welkomthuis! Noem wellbeing gerust wellness. Nu is het welletjes, dat geklooi met die nietjes! Een welsteren riem is van varkensleer. Hij vaart er wel bij. Vaar allen wel!
 

8. Met de Wende wordt de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de daaropvolgende Duitse hereniging bedoeld. De schrijfwijze van ‘wayaka’ [pokhout(boom)] ligt vast, maar ‘ayaca’ = ‘ayaka’ [maismeeldeeg, kip, bananenblad]. Weps zijn werkervaringsplaatsen. ‘Werda’ spreek je uit met ‘ee’. Ze zullen tekeergaan, maar hoe zullen ze verder te werk gaan? Schrijf dat allemaal maar eens goed:
pot-au-feu (stoofschotel), pot à feu (decoratieve vaas), coq au vin (kip, gestoofd in wijn) en pot-de-vin (fooi)! Een notweg is een noodweg, een overpad. Het lits-jumeaux, twee lits-jumeauxs. Lithium is een chemisch element [Li, 3] uit de tabel van Mendelejev. Een
sproei-installatie moet je niet gebruiken bij buiig weer. Zijn dat echt antoniemen: klasseren en declasseren, klassering en declassering? Vexillologie is vlaggenkunde.

 

 

 


 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten