donderdag 16 juli 2020

1908 Dictee donderdag 16 juli 2020 (1) dictee Oefendictee juli 2020 (2)

Dictee - dictees [1908]

Oefendictee juli 2020 (2)

1. Hij van de familie Van Kleef, hij is van Kleef: meer van de heb dan van de geef. Doe maar piano aan. We luisterden naar het Te Deum laudamus. Meisje met het heidipakje: ik pak je! Bij de halstering wordt een halsterring aangedaan. Hij heeft rinitis aan zijn rhinophyma. De salchovuitvoering was van hoog niveau. Flauwsies zijn flousjes. De hibiscus is een heemstroos en Rok is een fabeldier uit
Duizend-en-een-nacht. Een anjer of anjelier heet ook wel genoffel, ginoffel of jenoffel [ook nog: giroffel!]. Vergeet ook de heideanjer niet. Verder is (*noffel*) karnoffelen o.a. amoureus knuffelen en is knoefelen knuffelen of slecht werk verrichten, knoeien, knuifelen. De knuffelziekte is pfeiffer, de ziekte van Pfeiffer. Een grofnagel of groffelsnagel is een kruidnagel. Met een girolle schaaf je flinterdunne plakjes kaas.

2. Van Teeuwis [komt van Mattheus!] noch Meeuwis [komt van: Bartholomeüs] weten (bv. door slag op hoofd of dronkenschap). Ununoctium (118, symbool: Uuo) heet nu organesson. Een TiB is een tebibyte. Het TIC is het Traffic Information Centre Nederland (Rijkswaterstaat – vero: RW, nu: RWS – en KLPD Korps landelijke politiediensten). Tienellen zijn tien el lang. Niet te geloven: tiens [BE]! Hoe groot is hun tier 1-kapitaal? Het tiereteintje scheet op het tieretein. Als je tiereliere bent, loopt het werk niet als een tierelier. Tierce: derde deel pijp, tiercé: weddenschap drie paarden (trio), tiërceren: driedelen en tierceron: hulprib. Tiesjebof is Tisja Beav (joodse vastendag verwoesting tempel). Een tige vormt één geheel met een pijpenkop. De tifosi ontrolden een tifo. Het Tigrynia is een Semitische taal in Ethiopië. De tijdgenoeg was weer eens te laat. Er is nog tijds genoeg. Hij tijde (toog) naar de hoofdstad. Een dauw is een tijgerpaard.

3. We eten kip tikka masala. Tikipaw [au] is (SR) het hinkelspel. Tike [tie-kèh] is (geen zuivere) opium. In zijn tikar nuttigde hij een cola-tic en gebruikte hij tik (methamfetamine = tina). Tikkietakkie is tikitakavoetbal (tiktakvoetbal). De tiktaalik is een uitgestorven dier. De afkorting Tim. is die van Timotheus. Mag ik dat blokje tilsit(er) [Tilsiter kaas – als zodanig niet in wdb.]? Polyethyleen verkorten we tot tileen. Het tinderellasyndroom verwijst naar Cinderella (Assepoester). De Tio [niet: TIO] is (NL) de T/toeristische informatie-opleiding [donorprincipe]. Een tiple is een soort gitaar. Zie je het TIR-bord op die vrachtauto? De uitdrukking tiro bij de jacht komt van ‘tire haut’. De echtgenote van Oberon heet Titania. Titi: springaapje.

4. Een kolonel-titulair is geen kolonel. Een (t)jasker of tjaske is een kleine poldermolen. CD&V'ers halen tjevenstreken uit. TLN = Transport en Logistiek Nederland. De tms is (medisch) de transcraniële magnetische stimulatie. Een toekotoeko is een kamrat. Een toepaja is een boomspitsmuis. Een toerako is een bananeneter. Een toerkoe is in straattaal een Turk. Turista is reizigersdiarree. Dat is het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito). Het woord ‘toettoet’ kon hij al gauw napraten. Tofi zijn medisch jichtknobbels. Togo’s regering waakt over Togoos welzijn. Een tokamak vind je in de kernfysica. Met een tokkelbaan maak je een deathride. Mag ik dat als tolstojaans betitelen? We kennen 2-, 3- en 4-tolyl. Na de teleurstelling was ze tombé des nues [ten zeerste ontnuchterd, tohm-bee-dèh-nuu]. Tomus is tom. of t., als je dat afkort. Tompouce of tompoes? Met een tondeuse kun je tonderen. Een toognagel is een klamppin. Amuzisch is onkunstzinnig en amusie is toondoofheid. Tootsies zijn als vrouw verkleed. Topdog: antoniem van underdog.

5. De juiste schrijfwijze van ‘topi’ (uit Oost-Afrika) was topic of the day. In de toplessbar was er topless bediening. Zijn specialisme is topocytochemie. Ik was het strontzat dat hij apezat was. Een nuraghe is een bouwsel op Sardinië, gebouwd door de Nuraghen. Syncrude [sihn-kruu-duh] is synthetische olie, crude [kroe:t] is ruwe aardolie. De Rabobank had vroeger een triple A-rating, AAA. De Triple P-aanduiding (PPP) verwijst naar people, planet, profit. Hij kan torens hoog liegen over zijn torenhoge schuld (die is dus skyhigh). Terlenka is een zekere stof, het woord ‘torenka’ lijkt daar qua woordbeeld wel een beetje op. Let op het verschil tussen torus en toros.

6. Met het Tornetwerk (The onion router – uien) kun je anoniem op internet surfen. Een torpide patiënt doet me aan torpiditeit denken. Een torrent gebruik je in een p2p-omgeving [peer-to-peer]. Een guêpière [gèh-pjèh-ruh, g van goal] is een torselet. Hij rookt toscaners, Toscaners roken. Je zit er toto coelo (hemelsbreed) naast. Na betaling van alle onkosten, tous frais faits, mocht hij vertrekken. Een armidatuin is een tuin van Armida, een tovertuin. De afkortingen t.q. en e.t.q. betekenen (e) tutti quanti (en allen van die soort). TQM is total quality management (ikz, integrale kwaliteitszorg). Een T-huis heeft een plattegrond van die vorm (daarom niet: theehuis) en heeft vaak T-ramen. In BE is trac plankenkoorts. Track and trace is het tracking-en-tracingbegrip. Bij traditio brevi manu heb je het al, bij constitutum possessorium vind stilzwijgende bezitsovergang plaats. De tragicus gaf zijn rol als tragédien vorm. Een traktante deelt traktaties uit. Bij trance [èh] raak je in trance [ah].

7. Met je tramontane ben je de Poolster kwijt. Een tranentrekker is een tearjerker of weepie. Tranquillo is rustig (ook: tranquil – op de Antillen: trankilo). Na een transalpiene rit geraak je trans-Alpijns. Een transatlantieker vervoert je trans-Atlantisch. Transfer- of overdrachts-RNA is tRNA. Een transformator is een tra(ns)fo. De troubadour zat op de taboeret. Sommigen vinden trash trashy. Voor een traumabeer hoeft een kind niet bang te zijn. ‘Halje travalje’ schrijf je (niet) aaneen. Ajax won de treble. Een pantoffelheld loopt op trederiken. Een christendemocraat wordt [BE] tjeef genoemd. Tralies vormen het treillis [ei-jie] De treeknorm is op landgoed Den Treek overeengekomen. Een tregging is een broeklegging.

8. Een treiteraar is een judas. Een trekkie is idolaat van Star Trek. Een trekkoe: dat zie je niet vaak. De trend du jour is een trending topic. Een tremplin [/trɑ̃plɛ̃/] is een springplank. Van het adammen, bavianen, zich het apezuur werken, beulen, bikkelen, ezelen, kromliggen, pezen, sappelen, slaven, sloven en travakken raakte hij helemaal trempé [trahm-pee]: door- en doornat [door en door nat] van het zweet. Cuberdon of neus: kegelvormig snoepgoed. Tretinoïne werkt tegen acneïge aandoeningen. De treuga Dei is de godsvrede. Een trezebezeke is een doetje. De trial [ie] zong de experimentele tal [aai]. Bij de tribadie speelt één partner de tribade. Wat tribrachisch is, betreft de tribrachys. De hartklep tussen rechterboezem en -kamer heet tricuspidalisklep. De Tridentijnse mis volgt het Concilie van Trente. Een trike [aai] is een driewieler. Een tripklomp of knol verwijst naar scleratia (VD, wat is dat?). Triktrakken is triktrak spelen. Een trikini heeft ook nog een jasje. Tri-joodmethaan is jodoform. Trigemius: een drielingzenuw. Trifle: dessertgerecht.

 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten