zondag 5 juli 2020

1904 Dictee zondag 05 juli 2020 (2) dictee Oefendictee juli 2020 (1) √

Dictee - dictees [1904]

Oefendictee juli 2020 (1)

1. De tasliem is bij moslims het uitspreken van de vredeswens. De TAS is het Tribunal Arbitral du Sport (internationaal sporttribunaal, vergelijk CAS = Court of Arbitration for Sport). Tass was vroeger het

SU-persbureau. Een tat is een tatoeage of tattoo (tatoeëring). Tout à toi (geheel de jouwe) korten we af tot t.à.t. (t.à.v. = vous, de uwe). Voor ‘taoïsme’ mag je ook ‘tauïsme’ schrijven. Een tawaaf is een rondgang om de Kaäba tijdens de hadj. Een taks is een hond, een taxus een heester. Een taybes is een rode besvrucht. TBT is de giftige stof tributyltin in scheepsverven. TCA zijn tricyclische antidepressiva. TCE is trichlooretheen. Dat wil je (niet) weten: TCDD is 2,3,7,8-tetrachloordibenzo-1,4-dioxine (een zeer giftige stof). TEA is thermische energie uit afvalwater en t.e.a.b. is in advertenties: tegen elk aannemelijk bod.

2. TiB: tebibyte (voorheen: terabyte, TB). Mijn vader is technobeet, atechnisch dus. Wie techsavvy is, is technisch onderlegd. Tecum habita: trek u in uzelf terug. Waar komt teenager vandaan? Antwoord: ‘teen’ in Engels 13 t/m 19 + ‘age’ (leeftijd). Je moet de teer naar de neer zetten. Een tekke is een klooster voor soefi’s. Een tekst- is een bijbelhaak. In tekstverband is in context. Een telamon of atlant is een dragende mannenfiguur. Ook telefono is een foltermethode. Hij heeft een telegeniek voorkomen. De Televisieraad is door de regering ingesteld. Je bent een telluris inutile pondus, een nietsnut. Temp. is een afkorting, temp is een verkorting. Hij drinkt gewoonlijk als een tempelier. Tempus edax rerum: de tijd die alles vernielt. Mijn geduld is tenden. Ten doet (*): toch niet, ten dede: ware het niet (dat), ten zal: het zal niet. (*) Ook ‘t en doet, nieuwe zin: ‘t En doet. Tennessine (naar: Tennessee) = element 117, Ts, ook ununseptium. Er zijn zestien tenstreken op het kompas.

3. TENS is transcutane elektrische neurostimulatie. Tentaculair is met tentakels. Het meervoud van tenuis is tenues. TEO (2019) is thermische energie uit oppervlaktewater. Tepelpijn is thelalgie en tepelontsteking is thelitis. Wilt u sukiyaki, teriyaki of teppanyaki bestellen? Zij is volmaakt: teres atque rotundus. Terfenadine helpt tegen hooikoorts. Wat is het verschil tussen terme de droit en terme de grâce? Tereftaalzuur = polyethyleentereftalaat (= pet). De terminus post quem non is de uiterste datum en de terminus vitae is de dood. Terra-nigra-aardewerk is van terra nigra gemaakt, vgl. terra-sigillata-aardewerk. Terrae filii zijn van lage of onbekende afkomst. De terreur blanche was de Witte Terreur (vervolging van de aanhangers van Napoleon na Waterloo) en de (Rode) Terreur het bewind (Fr.) van mei 1793 tot juli 1794. Bij de coronacrisis waren Trump en Bolsonaro terribles simplificateurs.

4. Een bulterriër is als ras erkend, een pitbull(terriër) niet. De grote terts is de afstand van vier halve tonen, bv. c tot e, de kleine terts is de afstand van drie halve tonen, bv. c tot es. Een testimonium paupertatis is een bewijs van onvermogen. Je weet toch wat tethering is, nietwaar? THF is tetrahydrofuran, een oplosmiddel. De Teuten waren een volk van rondtrekkende kooplieden, afkomstig uit de Limburgse Kempen. In BE zijn de tew de toegepaste economische wetenschappen. Bij texting of teksten verstuur je een sms (short message service). Een
tft
-scherm is een thin-film transistorscherm [Engels]. De tgv (hogesnelheidstrein, train à grande vitesse) schrijf je als treintype met de Franse eigennaam TGV. In BE is t.h. ten honderd (= procent). Een T-haak is een T-vormige haak en een thai is een Thais restaurant. De textus receptus is de aanvaarde tekst, standaardtekst [Griekse N.T.].

5. Onychomycose betreft een schimmelnagel. Een Dougalls stern en een Cetti’s zanger zie je hier niet vaak. Zij doet aan muay-thaiboksen. Thallofyten zijn cormofyten. Wat is de Thaisebahtwaarde
(Thaise-THB-waarde)? Grappig, als je zo’n thaumatroop snel ronddraait. Een thar is een himalayageit. Vrijgezellendag is Single’s Day, topic of the day, schicksalsstunde, rokjes- of bloesjesdag, lion of the day (lion(ne) du jour), de Lions met hun lionisme, klaproosdag (Engels: Poppy Day), heiligen der laatste dagen (Engels: Latter Day Saints), fdc = first day cover, eerstedagenveloppe, doem(s)dag (Engels: dooms day), badhairday (alles zit tegen, Engels: bad hair day), bankholiday (Engels: los), Black Friday, Black Thursday, blue monday (januari, deprimerend), casual friday, Cyber Monday, D-day, (kooi van) Faraday, Labor Day, ladies’ day, mayday (SOS-roep), Memorial Day, offday, payday, Thanksgiving Day, daytrading, daypack, day after, Daya(‘s) = Dajak, Dayaas (bnw.).

6. Een thangka is een banier van boeddhisten bij hun huisaltaar. Een thanatopracteur beoefent de thanatopraxie. De THD en THE zijn namen uit het verleden. Bij t.d.’s (thé(s) dansants) worden thé(s) complets geserveerd. Thenards- is kobaltblauw. Wat leren de theocons in de VS? Konijnentanden worden ook theo-en-theatanden genoemd. In het boeddhisme staat het theravada tegenover het mahayana. Met het thermietprocedé bestrijd je geen termieten. Thermopane is geen dubbelglas voor (of tegen) dubbelzien. Een thespiane is een dramaturge en een thespiswagen een toneelwagen. The victim of connubiality is het slachtoffer der trouwerij. THF is in de chemie tetrahydrofuran. Dat is nou een thomsongazelle. Het thomisme volgt Thomas van Aquino. Al mediterend las hij in zijn thora (vgl. thorarol). Thortveitiet is een mineraal. Thr is threonine (ook: T). De THR is de Technische Hogeschool Rijswijk. Hij zou zijn trekken thuiskrijgen. Van thujon maak je absint.

7. De ThUK is de Theologische Universiteit Kampen. De thw is in NL (historisch) de opleiding toegepaste huishoudwetenschappen. Thyllen zijn zekere uitgroeisels van het parenchym. Thyrs = thyrsus = thyrsusstaf. De mimicus gaf haar een minikus. Een ornithopter is ontworpen door Leonardo da Vinci en een octokopter heeft acht vleugels. Sync is synchronisatie. De Wob is in NL de Wet openbaarheid van bestuur. Er worden veel
Wob-verzoeken gedaan [GB (nog) fout: WOB]. Zo’n bull’s eyeworp is klasse! Het HPV of
HP-virus is het humaan papillomavirus. Een afrondende samenvatting is een round-up, een onkruidbestrijdingsmiddel is Round-up. Wat GB een franchepane noemt (boomstruik), noemt VD een frangipane. Dat laatste hebben ze ook beide voor amandeldeeg, taart, gebak. Franjeaap: stompaap of guereza.

8. Op het ketikotifeest vieren we Ketikoti. Kom je mee (,) eten? Kom je mee-eten? Zoek maar eens op kikibyte: dat lemma is geschrapt, maar het woord vind je nog wel … Correct: kibibyte [KiB, kilobyte, KB]. ‘Sacoche’ spreek je met ‘sj’ en meestal met een sjwa uit. Zo schrijf je dat correct: kanoër, gekanood, paella, siësta, fiësta, siërra en sierrabarber. Onze super-de-luxe klasseproducten zijn laaggeprijsd (zeg maar: zeer laag geprijsd) en hooggeprezen. De aandelen staan hoog: ze zijn hooggeprijsd (GB). In de chemie geldt: O + O is O2. Het is ‘s gebruikers icetijd weer … Allee, laten we die allee dan maar aflopen. Het laisser-aller, het laisser-faire en het laissez-passer. Hoe moeten de multicultiknuffelaars de multikul bestrijden? Willen de citizen’s bandgebruikers hier goed nota van nemen? Goulardwater zij te gebruiken bij ontstoken wonden. Flausch is duffelse wollen stof [Duffel: plaats in de provincie Antwerpen]. Flegmasie kan bij kraamvrouwen optreden. Bij een helicopterview [helikoptervisie, helikopterblik] volstaat formosa superne (alleen vanboven schoon.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten