vrijdag 31 januari 2020

1820 Dictee vrijdag 31 januari 2020 dictee Finale Groot Dictee Heruitgevonden 2020 √

Dictee - dictees [1820]

Finale Groot Dictee Heruitgevonden 2020 

Leesdrift

Deel 1 (de 15 groene woorden moesten worden ingetypt)

1. Ze zitten naast elkaar, elk in een crapaudje, aan weerszijden van de salontafel. Een vaas met oosterse ridderspoor vormt een paarsblauw scherm tussen hen in. Tegenover hen bekleedt de huisbibliotheek de hele muur. Centraal pronkt de tweeëndertigdelige encyclopedie. Hij is uit de zestiger jaren en dient alleen nog om afgestoft te worden. Maar de boeken hebben mooie ruggen. Rechter dan de zijne.

2. Hij leest de krant op zijn laptop, met zijn paterdamiaanbrilletje op de punt van zijn neus. En de stem van zijn vrouw als achtergrondgeluid. Ze heeft het over haar vriendin met wie ze vanmorgen geskypet heeft, over hoeveel zo’n Vlaamse viceminister-president wel niet zou verdienen, over de fauteuiltjes die ze opnieuw wil laten stofferen. Ze denkt aan velours. Maar skai is misschien praktischer? 'Wat jij?', onderbreekt ze haar gedachtegang, zonder echt een antwoord te verwachten, alleen om even op adem te komen.

3. Van die entr’acte in haar woordenvloed maakt hij gebruik om ook eens een interessant weetje te plaatsen: 'Een vrouw zegt gemiddeld twintigduizend woorden per dag.'

4. Ze schuift de vaas wat opzij en kijkt hem boven haar bril fronsend aan. 'Welke seksistische bron zegt dát nu?'

Deel 2 (de 15 rode woorden kwamen als meerkeuzevraag op het scherm. Bij elke keuze hoorde een letter, waarmee je een zo lang mogelijk (liefst (15 letter)woord) moest maken.

5. 'Ik lees dat hier net op een serieuze webstek. Aan hoeveel woorden kom jij, denk je?’

6. ‘Deugniet! Bedoel je daar iets mee?’

7. Hij antwoordt met een reuzensmile, vergezeld van een knipoog. Haar dagelijks woordverbruik schat hij een stuk hoger in, eerder dertigduizend. De hele godganse dag door zegt ze alles wat ze denkt, wat ze ziet, wat ze hoort, wat ze weet. En wat ze niet weet, dat vraagt ze dan even terloops. Haar tactiek om hem uit zijn zwijgen te plukken en in haar continue verhaal te slepen.

8. Iemand bezighouden met praten lijkt hem een vorm van verspilling. Eén pagina van een boek telt zo'n driehonderd woorden. Dat heeft hij van een andere bron. Zo bekeken praat zijn echtgenote vlot een anekdotebundel van honderd pagina's per dag bij elkaar. Tegen het einde van de week levert zo’n logorroe een ferme trilogie op. Daar kun je een schrijver jaloers mee maken.

9. Tóch vindt zijn eega ook nog de tijd om welhaast één boek per dag te verslinden. Ze zegt daarbij geen woord. Finaal komt ze dan mogelijk toch niet ver boven die twintigduizend uit.

10. Wanneer zijn gemalin aan het lezen slaat, raast ze als een hst door haar boek. Ze zegt niets, ziet niets en hoort niets. Ook niet het carillonnetje van de deurbel. Of de telefoon die eindeloos maar vergeefs rinkelt. Of het geping van de eindeloze stroom sms’jes op kleindochter Lindseys gsm. De aardappelen koken kissend over. Honger voelt ze niet. Hij wel.

11. Zo is hij uiteindelijk zelf aan het kokkerellen Hij vindt het spannend als een thriller. Iets culinairs bij mekaar goochelen en naar een happy end proberen te leiden en niet naar een faliekante mislukking. Het gekletter van pannen en borden, het gepruttel, het gesis, de geuren, niets dringt tot zijn gulzig lezende wederhelft door.

12. Als alles klaar is, schuift hij zijn open hand uitnodigend tussen haar ogen en haar boek en zo snijdt hij haar los van het verhaal. Ze kijkt hem dan glazig aan en laat zich verdwaasd naar de ovale, opalen tafel leiden, als naar een dansvloer. Nog verdwaasd versuft door het verhaal plant ze woordeloos een warme zoen op zijn lippen. Als aperitief.

Volgens mij heb ik geen letters gezien. Het 15 letterwoord kwam gewoon in beeld: H E L I K O P T E R O U D E R

Deel 3 (slot, daar hoefde men niets mee te doen).

13. 'Een man gebruikt slechts zevenduizend woorden per dag,' leest hij haar verder voor.

14. 'Zoveel haal jij niet,' zegt ze, 'Jij zegt nooit wat. Je zit met je neus in een of ander geleerd boek of je zit dromerig op je laptop te tokkelen. Als ik je niets vraag zeg jij ook niets.’

15. ‘Weet je, lieveling, ik hou van je…’

16. ‘Goed zo,’ onderbreekt ze hem, ‘Als je dat nog enkele keren herhaalt geraak je misschien nog in de buurt van die zevenduizend woorden’.

17. ‘Schat, ik hou erg veel van je,’ probeert hij nog eens. Ze schenkt hem een stralende glimlach. ‘Vooral wanneer je leest.’

18. Haar lippen willen protesteren maar hij smoort haar antwoord met een kus. Haar handen glijden onder zijn T-shirt.

19. ’Nu nog even niet, lieverd. Eerst wat werken. Mijn dagelijkse driehonderd woorden schrijven.’

20. Ze slaat haar rimpelige armen om zijn hals. 'Wat zul jij een appetijtelijk schrijvertje zijn, met die stijnstreuvelskop.

21. ’Eén bladzijde per dag. Nog een dik half jaar te gaan, denkt hij, terwijl ze hem grondig kust.

22. Dan zal hij net tachtig zijn.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten