vrijdag 17 januari 2020

1813 Dictee vrijdag 17 jan 2020 (1) dictee Oefendictee jan 2020 (2) √

Dictee - dictees [1813] 

Oefendictee jan 2020 (2) 

1. Daar heb je die dicteecrasher weer! Dit plompekunstwerk is dus Crassa Minerva gemaakt. Je schrijft ‘assaisonneren’ en ‘claxonneren’ [beide: oh], de woorden ‘shamponeren’ en ‘assoneren’ spreek je met ‘oo’ uit. Ik vond twee anomalieën, irregulariteiten: (c)rayoneren [met toch: oh]. Zou dat aan de Franse herkomst liggen? Wel raar dan, want in het Frans is het juist rayonner: rara. Oplossing: TH 3.5.1.4: na -eon, -ion, -jon, -yon wordt de n alleen verdubbeld als er een sjwa op volgt (‘mayonaiseregel’). Het is dus wel crayonnetje (tekenstift), maar crayoneren (nog vreemdtalig: crime passionnelle, questionnaire). Een creator creëert een creatuur. De verkeerde kreeg de credits. Heerlijk, zo’n crème-de-menthelikeurtje. Hij beschikt over een Stradivarius, een cremona, een Amati en (nog een) strad. Dat kledingstuk is van crêpe de Chine [geen chiné!]. Thee dronken ze uit bone china
[bohn-tsjaaj-nuh].

2. Het mahjong speel je met een twaalfdozijntal stenen. Noteer het crescendoteken: … en het decrescendoteken: … Het
creutzfeldt-jakobsyndroom (CJD) is de Creutzfeldt-Jakob disease (maar TBD = Tick-Born Disease?) In Saoedi-Arabië pleeg je eerder crimen laesae majestatis dan in Nederland. Als vulmiddel voor die récamier gebruike men crin végétal. De Grote Depressie, dat waren de crisisjaren. Crocidoliet [k s] is blauw asbest. Crispr is clustered regularly interspaced short palindromic repeats (stukje DNA met korte, steeds dezelfde reeksen basen, mv. crispr's). Wil je een croque hawaï of een croque-monsieur? Trump heeft nogal wat cronies. Prachtig, die cross geslagen backhand! Een cruiser is nu eenmaal geen kruiser. Ctsv stond voor College Toezicht Sociale Verzekeringen. Wat ziet hij toch in dat cuckolden? Een cujus pluris erat unguis, quam tu totus is iemand wiens pink meer waard is dan jouw hele persoon. Is er iets mooiers dan de Cullinan? Kulturhus/zen stammen uit Zweden. 

3. Een guinguette is een buitencafé of uitspanning. Een Madonna della misericordia is een mantelmadonna. Zekere olienoten zijn curasausjes. Herten burlen, majorettes twirlen. Een CUV is een crossover utility vehicle (een SUV voor in de stad). Je hebt overigens ook cross-overmuziek. De Cyber Monday valt na Black Friday. Kies maar: moquette tapijten of moquettetapijten. Waar is mijn dictionaire? Ik wil het woord ‘dijonnaise’ [zj] erin opzoeken. Met s. of sin. wordt sinistra aangeduid (met de linkerhand te spelen). Zij zweert bij montessorionderwijs. De malaria tertiana (derdendaagse koorts) openbaarde zich op afgelopen zondag, woensdag en zaterdag. Daaraanvolgend is dav. (daaraan voorafgaand echter d.a.v. en daaropvolgend is dov.) en ‘opzichzelfstaand’ schrijf je aan elkaar. Het ligt niet hiero, het ligt daaro. Bij het dabben maak je dabs [beide: èh]. Die website is da bomb. Leer uit je hoofd: Daesh = al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. Heeft hij nou hemera- of nyctalopie? Schrijf je dat goed: het daghet in den of inden oosten? 

4. Hij is een eofilatelist. Dagobert Duck ging in de dagobertstoel met X-vormige poten zitten. Het woord ‘daisyrom’ komt van digital accessible information system. Dajakkers hebben Dayase gewoonten (en Bredaënaars dito Bredase en een dwaas dito dwaze). Een prefab dakopbouw is een prefabdakopbouw. Op roofrails rijden geen treinen. De quasiloftuiging of -tuiting was een vorm van iemand damning with faint praise. Dance is EDM, electronic dance music. Dandyeske dandy’s dandineren, maar hebben zelden knokkel- of dandykoorts. Hij speelt in een dans-en-showorkest. Een darmbloeding is een enterorragie. Het darmstadtium heette vroeger ununnilium (Uun, 110, Ds). DBD is de disruptive behaviour disorder, een koepelbegrip voor ODD (oppositional defiant disorder) en CD (conduct disorder). Debarrasseren is de tafel afruimen. De mens is de beelddrager Gods.

5. Hij zou spoedig ad patres gaan. Jazeker: afferent is toevoerend en efferent is afvoerend. Zij hebben geen tokkie- of alt-A- maar een
nul-op-de-meterhypotheek. Zekere opzwepende Braziliaanse dansmuziek heet bat
ucada [oe]. Deze bobbekop was bobbed. Zo’n bull's eye score geeft veel zelfvertrouwen. Een cacique noemen wij een kazike. Een lysimeter heb je bij planten nodig. Een micromillimeter is wel erg klein. Het is altijd: *onist, *onnist komt niet voor (alleen in: hij vonnist). Hij gaat een conclavengeschiedenisboek schrijven [conclaaf is frequenter dan conclave]. Kotomisi is (ook) een creoolse vrouwendracht. Dégras is afvalvet en délai is uitstel. Een djimat is een amulet. Hij lag een tijdlang in het water, wel een uur lang. Die millésimé [champagne van druiven van één oogstjaar] kwam van een goed millésime [(wijn)jaar]. De orthoëpie of orthofonie is de leer van de juiste uitspraak. Die pappert (zuiplap) is ook nog een ossaart (kwelgeest), maar hij keek wel lelijk op zijn kokkerd, toen hij afgedroogd werd. Schijf jij onderzoeken = recognosceren goed?
 

6. Dat religieuzeclubje kon best hartelijk lachen. Heel vroeger kon je op fasching met een farthing betalen. Een Savooiaard komt uit Savoye. Een rijks-hbs was een rijkshogereburgerschool, de staatsversie van een gemiddelde hogere burgerschool (GB). Rooms-katholiek: de Heilige reserve is de heilige hostie die in het tabernakel bewaard wordt. Het is zijn idee-fixenopvatting [GB], dat iedereen het meervoud ‘idées reçues’ goed zou schrijven. Zie je de ezelsbrug: scala caeli en Rorate coeli desuper? Lekker, die hoogtezonnenstraling. We hebben nu een hre-ketel. Jeu-de-boult hij? Ja, hij speelt jeu de boules. Zo gaat dat: kaffiya (2 x a → e, + h:) keffiyeh (e → u, -f, + y en eind-e → a:) kufiyyah. De menage naast de manege bleek een ménage à trois te zijn: een ménagère bestierde die menagerie; het was er inderdaad een beestenboel. De newage-cd was aan de newwavelegende gewijd.

7. Polypeus is poliepachtig. Hij reed over de pontbrug. Het poshte interieur vonden we sinds 2018 in Amsterdam (en in VD). De Nederlandse had een postcoïtumdepressie, haar Latijnse partner [oorspronkelijk: bewoner van Latium] een post-coitumdepressie. De preëmptieve en preëminente maatregelen ten spijt: de pre-eclampsie was echt niet te stoppen. Zij behoort niet tot de promiscuesten. Het pyrronisme [naar: Pyrrho] haalde een pyrrusoverwinning [naar: Purrhus]. De BMI is de body mass index. Wat is het verband tussen ‘licet’, ‘n.l.’ en ‘scilicet’? Hij bewondert de schilder Van Gogh zeer. O, bedoel je Vincent van Gogh, die van dat oor? Het Ave of Ave Maria is de naam van een gebed (het Weesgegroet); het wordt ook wel engelse (!) groet of engelse groetenis genoemd (afkorting: A.M.). Vanavond drinken we silvaner. DNA is, zoals bekend, deoxyribonucleic acid (GB, VD). 

8. Een voorbeeld van dataprocessing is EDP: electronic data processing. DNZ is desoxyribonucleïnezuur. Kan VD het verschil met DNA uitleggen? Dubbelgebeide = dubbel gebeide [(jenever)bessen] jenever [dubbele jenever], ook: jonge dubbele graanjenever. Dat was toch die eclogendichter? Dit hof van Eden is maar een zwakke pendant van de Hof van Eden. Een (L)EV is een (light) electric vehicle. Een farceur is een farceverkoper. Van die gemilesimeerde wijn kun je het millésime aflezen. De quizzer (kwisser) verklaarde: ik kan en ken niets van wielrennen. Wist je dat een kapoen(tje) in BE ook een deugniet is? Ik denk dat je naast ‘glitter en glamour’ het best kunt schrijven:
glitter-en-glamourshow. Het gaat vast goed komen. Oekraïense artikelen betaal je met de grivna (
ook: grivnya, hryvnja). Hij zit op de Hogeschool ’s-Hertogenbosch (de HsH).

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten