zondag 2 juli 2017

Dictee zondag 02 juli 2017 (1): dictee Oefendictee juli 2017 (1) [1142]

Dictee - dictees [1142]

Oefendictee juli 2017 (1)

1. Met kalos k'agathos [schoon en goed] wordt rechtschapen naar lichaam en ziel bedoeld. Er is zelfs een overeenkomstig znw.: kalokagathia. Zowel caliet als kalomel verwijzen naar het Griekse 'kalos' [slecht]. De agathologie is overigens de leer van het hoogste goed. (!) De paarden gingen zich hoorbaar aan lekker neien te buiten. Sjalotjes moet je niet in de (BE) chapelure leggen en al helemaal niet in de chevelures. Na lange tijd weet ik nu dat het symbool voor de bohr(straal) a0 (met index 0, nul) is. Niet verwarren: boor of borium (B) met atoomnummer 5 en bohrium (Bh) met atoomnummer 107. Er zitten vragen in het tentamen over de elliottgolf en het dopplereffect. Zij was gebensjt met die bench voor haar buldog. Het studentencorps kan best voor later een docenten- of lerarenkorps voortbrengen. Onze groep vertoonde altijd al een korpsgeest, een esprit de corps. Als je over de gens wilt, is een sûreté [suur-tee] de corps wel plezierig. We hebben en corps naar het avant-corps gekeken. Weinigen kunnen die vangelder aan de ringen uitvoeren. 

2. Hij is terug van weggeweest. De president heeft een precedent geschapen. Met een 'cheerio' zette hij het adje, de ad fundum in. Hij atte dus en had daarna geat (niet: gegeten). Uit de chemie kennen we de begrippen ionisch en ionair, uit de bouwkunde de begrippen Dorische, Ionische, Korinthische en Egyptische kapitelen. Met de 3, 4 en 5-steek kun je een rechte hoek uitzetten. Dat heeft alles met een vijfsteek te maken. Het breedbladige lazerkruid bezit maagversterkende kracht. Binnenkort gaat ook VD het Chinees Nieuwjaar vieren ... Wanneer komt de Assemblee van de Verenigde Naties weer bijeen? Joepie: VD spelt [speldt ons] nu ook het Bamboegordijn of Zijden Gordijn [op de mouw]! Wat herdenken we op klaproosdag? Rare aanduiding: A/N voor alfanumeriek. Het hb-kind zat vroeger op de rijks-hbs (hogere burgerschool) en werkte daar met
HB-potloden.


3. Na hole 14 stond hij een dormie (in dat geval: 4 slagen) voor. Die loerahs waren dorpshoofden. In België wordt de Dorpsstraat wel tegenover de Wetstraat geplaatst. Is ie weer aan het hooidorsen? Het toetje was dosi [oh, ie]. Het boek had een dos passé [doo]. Zo schrijf je dat: het dossier Bouwfraude, het dossier-Dutroux. De nomadengroep bivakkeerde in een douar (tentenkamp). Bij doublechecken worden double checks uitgevoerd. Wat doet een doula? Na het bericht van down-under waren we weer helemaal down-to-earth. Doza's zijn vaak vakkenvullers. Ik kom zo dra mogelijk. Op 21 juli is de drache nationale eerder regel dan uitzondering. In het Papiaments is een dradu een goudmakreel. Een massagebed kan wel een gebed zijn, een aspergebed niet. Sommige moslims dragen tijdens het gebed een taqiyah. In Bijbeltaal is een bath [baht] 36 liter (l). De codex argenteus is een uniek handschrift. In de theologie is Vita Adae het Leven van Adam (apocrief Bijbelboek).

4. Als jij me onderdak bezorgt, ben ik onder dak. Als bob drink ik licht- of zwakalcoholische dranken, anderen beperken zich tot niet- of
non-alcoholische dito. Het dicteewoord 'neverippie' komt van de merknaam Never Rip. Dit is preëminente proteïne. Je moet je door de moeilijkheden heen slaan, je moet je erdoorheen slaan. Wolven moet je heenjagen. Nog altijd is die Drang nach Osten latent aanwezig. Bij die drarrie zie je vaak draperies d'amour. Waarin verschillen scatologie en eschatologie? Aldrin en dieldrin zijn drins. De CEO zit in de driver's seat. De chimères hadden hem in de greep. Hij zei dat ze eruitzag als drolletje drie van Overschie. Wilt u aldaar een makartboeket bezorgen? Zijn dat nou shiraz- of syrahdruiven? Druivensteen is botryoliet oftewel botryt. Je hebt me behoorlijk in den drum gebracht. De dubstep is is beïnvloed door o.a. drum-'n-bass, dub en 2 step. Een flamencozanger moet duende hebben. Het ijs is drie duimen dik. De Duinkerker kapers droegen soms duinkerkers. De Satan is de Prins der Duisternis.


5. Dat wonder is du jamais vu. Brood doop je in dukkah [doe-kaa]. Zij was d'un certain âge. Du moment dat ze vertrok, sloeg de kerkklok. Dura lex (lex dura), sed lex: wet is wet. Een duro was 5 peseta's waard. Dat was niet mooi, die DVT: diepveneuze trombose. Gebruikt ze nog steeds DXM, dextromethorfam? Dat kun je eten: dyarpesi. Hij is een gevreesde dynamitard. De kinderen speelden dyompofutu – andere dyul –, de vaders leegden hun dyogo en de moeders – waaronder dyuka's, bosnegers in het algemeen – maakten veel dyugudyugu; opgehitst door een dyumbi [oe], een ketter? Zo, dat was weer eens het einde van de d.