dinsdag 4 juli 2017

Dictee dinsdag 04 juli 2017 (1): dictee Groot Alkmaars Dictee 2017 [1143]

Dictee - dictees [1143]

Groot Alkmaars Dictee 2017

Een Rotdictee (auteur: Jan Rot)

1. Rots roots zijn deels Noord-Hollands. Pater familias P. Rot uit Westzaan activeerde in de negentiende eeuw een handeltje in zowel tropisch djatihout als Scandinavische coniferen. Hij en zijn collega in comestibles Albert Heijn, hielpen elkaars karretje over de brug, toentertijd dat je pannenkoek, beregoed en Alkmaarsche Courant nog schreef zoals je het uitsprak. De Alkmaarse connotatie thans.

2. Ik zwijg over historische amoureuze escapades in een nabijgelegen souterrain, die als feeërieke hiërogliefen mijn complexe hersenen stante pede afleiden van meer homeostatische lichaamsfuncties als ademhalen. Maar ik gedenk een publieksparticiperend handgemeen in de Heer van Jericho [café in Heerhugowaard] in de postpunkperiode [curieus: in een bepaald schermformaat krijg je in de oVD post-punkkapsel, maar die vorm is afgebroken ...] en een gescheurde achilleshiel op de kaasmarkt door een verblinde provoost met zijn zilveren berrie [draagbaar].

3. Mijn laatste cd is gemasterd en gemixt in geluidsstudio Het Gemengd Bedrijf [eigennaam] in Limmen van geluidsmagiër Frans Hendriks met (-)ks [streepje onnodig en absoluut niet afdwingbaar], ook anderszins geen Jimi Hendrix. In Castricum woont de frequent gevisiteerde keyboardspeler Jakob Klaasse [eigennaam], en alleen popprofessoren en anderszins misleide en vermaledijde lijders aan dyslexie worden nu niet coûte que coûte en rigoureus het Alkmaarse bos in( )gedreven [zowel: vee indrijven als drijven van vee in ...].

4. Na dit dictee volgt het langverbeide An & [volgens internet niet &, maar +] Jan Vakantiealbum. Zonder folkloristische Hawaïaanse guirlandes, lederhose, dirndl, knickerbockers of kilts, maar met een melancholiek chanson van Alkmaars enfant terrible Gerard J., en een Catalaans akkefietje [ook: v] over de onager Borriquito [eigennaam, uit Spaans kinderrijmpje]. Het ombouwen van vacante vakantieteksten tot harmonieuze vocale bellettrie is geen sinecure, maar – fotografen let op – ik zwoegde als het beruchte przewalskipaard en tantaluskwelling, sisyfusarbeid noch pyrrusoverwinning bedreigen nog een Alkmaarse victorie!