woensdag 16 mei 2012

0014 Dictee Woensdag 16 mei 2012: waargebeurde anekdotes √

Waargebeurde anekdotes

Als je aan 160 dictees (inclusief degene die je zelf heb opgesteld) hebt meegedaan, heb je van alles beleefd. Ik heb gebloemleesd in mijn aantekeningen: een bloemlezing (chrestomathie).
I. 21 april 2008. Venray. Doordat de jury de dicteezaal wagenwijd had openstaan, liep ik er nietsvermoedend binnen. Ik dacht dat op het scherm het jeugddictee van die middag stond en vroeg daarnaar. Nee, dit was het echte dictee en omdat ik een paar woordjes gezien had, werd ik gediskwalificeerd. Iemand die in die buurt woont en in Breskens een huisje heeft, las het in de krant en bezorgde me een week later een heerlijke appeltaart.
II. 8 maart 2009. Een moeilijk dictee in Alkmaar met als hoofdprijs een opoefiets. Ik eindigde samen met Pieter van Diepen ex aequo als eerste. Hier geen shoot-out maar loten! Pieter won en ik kon dus mooi weer zonder fiets naar Breskens!
III. 16 maart 2009 Zeewolde. Ik had me keurig via de bieb opgegeven. Alles in orde. Pas na het dictee werd me verteld: u komt niet uit Zeewolde, dus u doet buiten mededinging mee. Je moet niet tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen! Na wat contacten met pers en interview Omroep Flevoland kreeg ik alsnog een boekenbon, al gaat het me niet om de prijzen, wel om correctheid.
IV. 12 maart 2010. Deventer. De hele dag gevolgd door 'Man bijt hond'. Zo'n hele dag opnames maken leidt tot 5 minuten tv. Wel leuk.
V. 19 maart 2010 Veendam. Mijn advies: maak een aparte categorie voor specialisten. Hier hadden ze het wel erg bont gemaakt: een handicap, te berekenen met veel wiskunde. Daardoor werd ik verliezer met nul fouten en de winnaar had 6 fouten: absurd. Wat had ik nog beter moeten doen?
VI. 6 november 2010. Kaapstad. Wel een ervaring: voor een dictee naar Zuid-Afrika, gekoppeld aan een weekje vakantie met excursies. Dat ik won, was te verwachten, maar verder niet belangrijk. Het ging allemaal keurig volgens het Groene Boekje, etc.
VII. 17 november 2011. Rhenen. Dictee van de bieb over boekje 'Verrukkulluk' van Remco Campert. Leek heel leuk te worden met termen als Marie-you-Anna (marihuana). Netjes opgegeven en mail terug: leuk dat u komt. Tot de 17e! Toen ik daar aankwam, zag ik een briefje hangen: dictee gaat niet door wegens gebrek aan belangstelling. Men was vergeten mij af te bellen. Uiteindelijk heeft men mijn reiskosten wel vergoed …
VIII 6 maart 2012. Tilburg. Het gaat niet om de prijzen, maar toch. Ik zou 2 fouten hebben en de vermeende winnaar slechts 1. Na een weekje van overleg en corresponderen, blijk ik o fouten en de vermeende winnaar 3 fouten te hebben. Zuur, maar och: ik mag me van de organisatie nu de morele winnaar noemen!
IX. 23 maart 2012. Geldermalsen. Dat schiet op: een complete tv (flatscreen) gewonnen …
X. 5 april 2012 Breda. Hier had de jury 'fourageren', waar dat 'foerageren' moet zijn. Mede daardoor werd ik tweede in plaats van ex aequo eerste. Maar ja, that's all in the game en jury's hebben immers altijd gelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten