donderdag 13 juni 2024

3628 Dictee donderdag 13-06-2024 (1) – dictee Juridisch Dictee JFV Ouranos Maastricht 2024 √

 Dictee – dictees [3628]

Juridisch Dictee JFV Ouranos Maastricht 2024

Toelichting in blauw.

Zomerkoorts

1. Vol spanning voor de laatste tentamenperiode die zich snel aandient, hanteren wij met een zelfverzekerd gemoed het antieke schrijfgerei voor een kleine wedstrijd tussen de aanstaande baccalaureus en de gevorderde professor.

2. Tegelijkertijd zullen velen van ons al reikhalzend uitkijken naar de aanstaande zomervakantie, met bijzondere bestemmingen dichtbij en verder verwijderd van onze maisons [huis, in Nederland gewoon in firmanamen, vooral van modehuizen en banketbakkers].

3. De een zal de Limburgse heuvels verruilen voor het grotere werk als het Andesgebergte, de ander zal juist neerstrijken in het vlakke Holland of Friesland, provincies die mettertijd een enkele terp of kunstheuveltje hebben zien verrijzen, met een enkele student die de architectuur van het Bundesverfassungsgericht [internet: grondwettelijk hof van Duitsland] of de Cour de Cassation
[VD: Hof van Cassatie, BE] wenst te bewonderen.

4. Publiekrechtjuristen kunnen bij het aanschouwen van dergelijke landschappen reflecteren op de Omgevingswet, die door sommige Hollanders als kafkaësk wordt ervaren en voor enkele Maastrichtenaren/Mestreechtenere [dialect] tot sjevraoje [dialect voor], of rillingen, kan leiden.

5. Privatisten daarentegen zullen bij het betreden van de Sint Maartense [geen streepje, naam eiland] stranden hopen een persoonlijke bijdrage aan de Jetblast-jurisprudentie [beter: j en geen streepje] [Het jetblastarrest – door een vliegtuig wegblazen van spotters – is een arrest van de Nederlandse Hoge Raad, dat betrekking heeft op aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad in verband met niet voldoende nageleefde waarschuwingsplicht] te vermijden, en zo de status van gelaedeerde [benadeelde, beledigde partij] te ontlopen.

6. Om nog maar te zwijgen over de sporadische fiscalist, die vooral hoopt dat in het nieuwe politieke klimaat van hoop, lef en trots box 3 niet opnieuw wordt omvergegooid.

7. Dergelijke angsten zullen eerst in het
Maastrichts/Mestreechs [dialect] Expositie en Congres Centrum [MECC] samenkomen, waar wij van huwelijksgoederenregisters tot executoriale beslagen en het ‘ne bis in idem’-beginsel
[beter: ne-bis-in-idembeginsel] [ook: ‘non’ voor ‘ne’] nog het een en ander hebben te reproduceren.

8. Allen zullen echter geanimeerd zijn bij een onderbreking van dit juridisch en andersoortig jargon tijdens de zomermaanden, waarna wij
alweer/al weer [Taaladvies!] kunnen hunkeren naar de tijd van driewerf alaaf!

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten