zaterdag 29 juni 2024

3637 Dictee zaterdag 29-06-2024 (1) – dictee Onze Taal – Taalstaat – Spelspel 2024-04 √

Dictee – dictees [3637]

Taalstaat – Spelspel 2024-04

Als aanloop naar de finale van het Groot Radio Dictee 2024 nemen twee kandidaten het tegen elkaar op. De winnaar gaat naar die finale. Gespeld woord goed: 2 punten, fout: 0 punten, passen (evt. tijdwinst) -1 punt. Beschikbare tijd: 1,5 minuut.

 

Kandidaat 1

1. accommodatie

2. cytoplasma

3. eloquentie

4. cantharel

5. schwalbe

6. kalligraaf [fout: 1 l]

7. okapi

8. konvooi

9. speldt (hij … iets op de mouw

10. recessief

11. ammonieten [fout: amme]

12. allegorie

13 elitekorps [fout: c]

14 stencilen [buiten de tijd]


Kandidaat 2

1. elektrolyse

2. surrealist

3. hypothetisch

4. dichtgeslibd

5. uniseks [fout: sex]

6. aritmisch

7. onoorbaar

8. bipolaire [eigenlijk fout, geen e, wel goedgerekend]

9. hunebedden

10 appetijtelijk [fout: 1 p]

11. karamel [fout: c]

 

Kandidaat 1: 10 x 2 = 20 punten, kandidaat 2: 8 x 2 = 16 punten

 

 

vrijdag 28 juni 2024

3636 Dictee vrijdag 28-06-2024 (2) – dictee Oefendictee juni 2024 (2), tevens Dictee van de Dag 1166 √

 Dictee – dictees [3636]

Oefendictee juni 2024 (2)

Dictee van de Dag 1166

1. Ik frequenteer frituren. Tranq [van: tranquillizer] is xylazine, gebruikt als drug. Een tranny [trèh-nie] is een transseksueel (operatief van geslacht veranderd). Een experimentum crucis is een pijnlijk onderzoek, beslissende proef, proef waar veel van afhangt. Een experimentum in corpore vili is een experiment, proef uitgevoerd op dieren, overledenen en vroeger ook wel op slaven, gevangenen e.d. Een frase ter aanduiding van de herbeleving van een lang voorbije tijd, vooral door triviale aanleidingen: à la recherche du temps perdu. Hij werd uitgesliept. Niet verwarren: tegemoet treden en tegemoetreden [o.v.t. van tegemoetrijden!]. Hij rookte een havannasigaar toen hij zijn havanezer (hond) in Havana uitliet. Manibus pedibusque is uit alle macht, met hand en tand. Met (di(i)s) manibus (sacrum) [D.M.S.] wordt bedoeld: gewijd aan de godenschimmen of de zielen der gestorvenen (op
oud-Romeinse graven – GB ook: O). Illotis manibus is onvoorbereid en illotis pedibus et manibus ingredi is zonder de vereiste eerbied binnenkomen. Junctis manibus is in alle bescheidenheid.

2. Piis manibus is aan de zalige schim, de nagedachtenis (van de genoemde). Een chevalier sans peur et sans reproche is een ridder zonder vrees of blaam. Een bauw (sitsen onderdeel klederdracht) kun je in Spakenburg tegenkomen. De melk was lauwtjes, lauwwarm. Met één degenhouw velde hij de gelede hauw [plant]. Ze is niet op haar kawauw [mondje] gevallen en ze zat al(s)maar te wiewauwen [wiebelen]. Een wouw is een vogel of een plant. Een gepocheerd ei is een verloren ei, denk ook aan eggs benedict [gerecht van gepocheerde eieren en eventueel andere ingrediënten, gegeten op brood of toast]. Met moscovade wordt ruwe, ongeraffineerde suiker aangeduid. Het woord 'macron' heeft zelf geen macron [streepje boven de o]! Een bookie is een bookmaker. Manisan (geen mv.), dat omvat zoetigheden, confituren. Confit de canard is langzaam in eigen vet gegaarde eendenbout. Het confiteor is (r.-k.) een algemene schuldbelijdenis: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Confituur is jam.

3. Confituren zijn in suiker ingelegde (= gekonfijte) vruchten. In GB met dé* (plus afleidingen, etc.) alleen: débouché (afzetgebied), dégénéré (gedegenereerde, ontaarde), déjà vu, délégué (afgevaardigde) en dépositaire (depositaris – bewaarder van geld of goederen). Hij/zij is mijn protegé/protegee (beschermeling(e)). Hij was levenloos en dus woordeloos, woordloos, sprakeloos. Over kleuren. RGB (computerkunde) rood, groen, blauw de namen van de drie primaire kleuren bij licht, waarmee door kleurmenging een weergave in full colour kan worden verkregen, bv. op een beeldscherm. CMYK (drukkersterm) Cyan, Magenta, Yellow, Key: de namen van de drie primaire subtractieve kleuren cyaan, magenta en geel, waarmee door kleurmenging full colour kan worden gedrukt, en zwart (de K staat zowel voor de laatste letter van ‘black’ als voor het Engelse ‘key’, van ’key plate’, een welbepaald type drukplaat).

4. Kleurenblindheid (meestal rood-groenkleurenblindheid) heet ook daltonisme. Totale kleurenblindheid is achromasie of achromatopsie. De ishiharatest is een test om na te gaan of iemand kleurenblind is, bestaande uit plaatjes met gekleurde stippen die cijfers vormen. Monochromatisch [antoniem: polychromatisch] is eenkleurig, uit licht van één enkele golflengte bestaand(e) [ook: volstrekt kleurenblind]. Achromatisch is kleurloos, een achromaat is iemand die kleurenblind is of een achromatische lens (geeft een beeld zonder kleurige randen).

5. Zoeken op *kleur* is een onbegonnen werk: dat ware de aap gevlooid, er is geen beginnen aan (een goed begin is wel het halve werk), caput Nili quaerere [letterlijk het begin, de bronnen van de Nijl zoeken], een speld of een naald in een voer hooi zoeken, zoeken naar een speld of een naald in een hooiberg, een mer à boire, [letterlijk: een zee leegdrinken] een gebed zonder eind en het is de hond gevlooid. Met sisyfisme wordt arbeid om de arbeid bedoeld. Een sisyfusarbeid verrichten [Sisyphi saxum versare – letterlijk: de steen van Sisyphus rollen] is zware, nutteloze arbeid zonder einde, waarvan het resultaat telkens weer ongedaan gemaakt wordt. In de klassieke mythe moet Sisyphus als straf een steen de berg op rollen, die dan vlak bij de top weer naar beneden rolt.

6. ‘t Is een werk van de andere wereld (met zinspeling op de straf der Danaïden – zie verderop, van Ixion – zie verderop, van Sisyphus – zie boven, enz.), een duivels werk. Een danaïde is een ronde opening in de bodem van een goot, die dient om te bepalen hoeveel water er door die goot stroomt [en metonymisch: een vat met een ronde opening in de bodem]. Bij korfbal spelen ze met een bodemloze mand [Mart Smeets: mandjebal]. Het vat der Danaïden vullen is een werk dat nooit af komt: een bodemloos vat vullen. Nutteloze arbeid:
danaïden
werk/arbeid. De Danaïden: Griekse mythologie, de vijftig dochters van Danaos die als straf voor het vermoorden van hun echtgenoten in de Tartarus (schimmenrijk, dodenrijk, onderwereld, tartar) een bodemloos vat moesten vullen. Een Ta(r)taar is lid van een mongoolse volksstam ten noorden van de Zwarte Zee.

7. Ixion: Griekse mythologie, koning van de Lapithen, die door Zeus onder zijn tafelgenoten werd opgenomen, maar in de Tartarus werd geslingerd toen hij zich aan Hera wilde vergrijpen; daar werd hij aan een vurig rad gebonden, dat in duizelingwekkende snelheid altijd ronddraait. Het rad van Ixion is het beeld van een altijddurende marteling. Altijd hetzelfde, Job [Bijbelboek] aan ‘t elfde. Ad nauseam, ad nauseam usque of usque ad nauseam betekent zoiets als zum Kotzen. Tja, monoclien is nu eenmaal niet triclien (en al helemaal niet: monoklonaal).

8. De capex, dat zijn in de economie de capital expenditures (bedrag dat een bedrijf uitgeeft aan investeringen). Een vorm van rituele magie in West-Afrika is juju [dzjoe-dzjoe]. Je kunt ook ju-ju [2 x juupaardje] spelen. Een ju is ook een paard of een uitroep om paarden en andere trekdieren aan te zetten [aansporen, de sporen geven]. Een mala is een halsketting met het portret van Bhagwan Shree Rajneesh. Een malaat is een ester of zout van appelzuur. Malacie is (medisch) verweking. Malacologie is weekdierkunde. De malambo is de nationale dans van de Argentijnse gaucho’s [nomadische veehoeder]. De malagueña is een Spaanse, aan de flamenco verwante muziekstijl in driekwartsmaat met vrij geïmproviseerde zang. Het malathion lijkt op parathion (insectendodend middel). Malaxeren is door kneden en mengen tot een fijne pulp maken (bijv. van olijven). Een malaxeur is een kneed- en mengmachine. Wil je een glaasje malagawijn? Het antoniem van malafide is bonafide. Malachiet is een groengekleurd kopererts.