donderdag 23 mei 2024

3623 Dictee donderdag 23-05-2024 (1) – dictee 86 BeNeDictees √

Dictee – dictees [3623]

Huiskamerdictees

86 BeNeDictees

Al vanaf 2017 worden er zesmaal per jaar BeNeDictees (België, Nederland) gehouden. Dan komen op een zaterdag gemiddeld zo’n 10 dicteefanaten uit Vlaanderen en Nederland bijeen voor een invuldictee van gemiddeld 80 woorden. Er is dan een ochtend- en een middagsessie, handig voor het reizen: 2 dictees voor één reis/prijs! De moeilijkheidsgraad is hoog: de winnaar onder de
dictee-experts heeft altijd wel 10 fouten, maar 20 of zelfs meer komt ook voor. Er zitten dan ook veel woorden in zo’n dictee die je niet dagelijks gebruikt of zelfs helemaal niet kent. Wel een machtig middel om je woordenschat te vergroten!

Boekje

Jeroen, beheerder van deze site, heeft een heel leuk boekje geschreven over de eerste drie jaren van de BeNeDictees (2017, 2018, 2019). In die jaren vonden 8 + 12 + 12 = 32 dictees plaats. Inmiddels zijn dat er op het moment van schrijven al 86! In het boekje staan verslagen van de dictees, veel leuke foto’s en ook de dictees zelf. De meeste van de dictees zijn ook wel te vinden op de site, die je nu bezoekt. Die hebben echter een klein gebrek: het is doorlopende tekst, waarin de invulwoorden niet zijn aangeduid en al die moeilijke woorden niet zijn toegelicht. Op mijn blogspot leentfaarrein.blogspot.com [met momenteel al 3622 blogposts] staan ook al die dictees, waarbij de invulwoorden wel zijn gemarkeerd en er bij veel woorden ook uitleg wordt gegeven. Een dictee met annotatie dus, een geannoteerd dictee.

Lijst

Te midden van die 3622 blogposts is het lastig zoeken naar de 86 BeNeDictees. Daarom heb ik een lijst van die 86 BeNedictees gemaakt, die op te vragen is bij leentfaarrein@gmail.com. Twee van de 86 regels zien er bijv. als volgt uit:

2020-01 * 33. De lettré * Bob van Dijk * Online * 1865

2020-02 * 34. Een egotripje * Marlies Vervloet * Online * 1869

Vooraan: jaartal en volgnummer daarbinnen (2020-01), dan (33) totaalvolgnummer binnen de 86 dictees, daarna de titel (De lettré), vervolgens de auteur (Bob van Dijk), vervolgens de plaats waar het dictee gehouden is (hier: Online) en tenslotte het volgnummer binnen mijn blog (1865), waarop dit BeNeDictee te vinden is. Je kunt dat nummer gewoon intypen in het zoekvak van mijn blog en op Enter drukken.

Snelle zoekactie

Als je in het zoekvak ‘BeNeDictee’ (zonder apostroffen) intypt, krijg je alle BeNeDictees te zien (ook als dat niet de titel is, maar het woord ‘ergens’ binnen de tekst voorkomt). Typ je ‘chili con carne’ in, dan krijg je alle blogposts, waar in de tekst die uitdrukking voorkomt (ook buiten de BeNeDictees dus). Wat ook kan: ‘BeNeDictee gaultheria’, dan krijg je alle BeNeDictees, waarin binnen de tekst ‘gaultheria’ voorkomt (in dit geval: 1 resultaat)!

Veel plezier ermee!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten