maandag 17 augustus 2020

1916 Dictee maandag 17 augustus 2020 (1) dictee Oefendictee augustus 2020 (2)

Dictee - dictees [1916]

Oefendictee augustus 2020 (2) 

1. Hij kwam me vagelijk (vaaglijk) bekend voor. Ondanks die aderstenose was hij nog heel sthenisch. Dat vaatse (vatse, vatige) bier smaakt fustig. Tegenover de vasodilatator [vaatverwijder] staat de vasoconstrictor [vaatvernauwer]. De Heilige Vader is de vader der vaderen, de paus. O, was ik vader Rijn maar. Ze hebben hem behoorlijk de grond in geboord. Hij is hyperkritisch en hypocritisch. Het
RS-virus of RSV is het respiratoir syncytieel virus [syncytium = een massa samengesmolten cellen]. De Schupo is de Schutzpolizei (geüniformeerde politie in Duitsland). Batucada [aa oe] is opzwepende Braziliaanse dansmuziek (met name bij carnaval).
 

2. Een barracuda is een zeer vraatzuchtige vis. Je hebt cornerkicks, penaltykicks en free kicks. Het vadoos water kwam naar boven. Vadouvan is een oosterse kruidenmix. Dat vageland ligt braak [door braken, valgen of valten]. Heb jij weleens valdepeñas [wijn, zelfde mv.] gedronken? Valete: vaar wel (archaïsch: vaart). Een valinger is een tafeleend (roodkop). Valsartan verlaagt de bloeddruk. Het e-valven is geen ad-valvasgebeuren meer. Het is vandeeg (flink) koud. Die honkbalachtervanger is goed vangs. Vanitas vanitatum: ijdelheid der ijdelheden [Prediker 1:2]. Zorg dat de boel van kant is, anders maak ik jou van kant. Daar betaal je met Vanuatuaanse vatu’s [oeVUV]. Vapen [ee] is e-sigaretten roken = dampen, e-roken. 1 peon, 2 peones. Zou die vaporware een vapourlock kunnen oplossen? Nee. Hoe ben je gevaren, herstel: hoe ben je gevaren? Een VAR is een Video Assistant Referee [videoscheidsrechter]. De VARA was de Vereniging van Arbeiders-radioamateurs. Ik heb een varia lectio, een andere lezing. Varietas delectat: verandering van spijs … 

3. Hij lijdt aan varikeuze varicose (varicosis). H5N1 is voor de vogels, H1N1 voor de mensen. Dan beveel ik vasectomie aan. De Noorse natie is een noords land. Een kabberdoes is een kroeg. Een carottier is een karottentrekker. Mixoscopie is voyeurisme. Wat kost die manoustoel? Hij heeft een loodje in het zakje gedaan, het zijne bijgedragen. Dat is een solide [ook: soliede] basis. De munt van Nigeria is de naira (NGN). GB vindt dat er een aldisering plaatsvindt (vgl. blokkerisering, verblokkering, mcdonaldisering). Toppunt: de fondue savoyarde [kaasfondue] wordt vooral door Savooiaarden uit de Savoie gegeten. Het leven kan best spartaans zijn. Bij een brak(hond) of braque denk ik algauw aan een braque d’Auvergne, een braque de l‘Ariège – of braque ariégeois – en een braque Saint-Germain.

 4. De loya jirga is de landelijke raad van stamhoofden in Afghanistan. Een Kling is een Klingalees. De dames namen in het lady’s-vak of de lady’s-box plaats. Met een athomegevoel voel je je at home. Een pijnder [BE; folklore] is drager van het Ros Beiaard in Dendermonde of van een reus. We namen nog een marasquintje, een maraskijntje, een maraschinootje. Ik blijf ze mooi vinden, die echeveria's. Vatbier tap je uit een vat bier. Een vates is een ziener. Een vaticanist is een Vaticaanwatcher. Voorbeelden: vbb. of vbn. is de afkorting. De opvolger van ADSL is VDSL: very high speed digital subscriber line. Daar zijn veel afko’s voor: e.w. (en wel), t.w. (te weten), vdt. (videlicet), nl. (namelijk) en sc. (scilicet). Welke gevechtssporten ken je? Ze begooiden elkaar met Vechtklei. Hij was ooit een early adopter en is nu een heavy user. Je praat veels te veel. De VEEN was de Vereniging van Exploitanten van Elektriciteitsbedrijven Nederland. De Veense bonen komen uit de Veenstad.

5. Humificatie betreft humus. De taart was al gesneden en deels genuttigd: er waren nog negen veertienden over (ongesneden: er was nog negen veertiende over). Vroeger had je de Venezolaanse bolivar [VEF], nu is dat de VES: soevereine bolivar. Zelfs vega’s (veggies, vego's) kunnen de vegavogel niet meer nuttigen (uitgestorven, Vega-eiland). De Vegin was de Vereniging van Exploitanten van Gasbedrijven in Nederland. Een veiligelander maakt weinig kans op asiel. Een seatbelt is een veiligheidsgordel. Wat is ouder: de Muur of de Veiligheidsmuur? De veite van dat product is opvallend. Een veldlakense koe is lakenvelds. Een veldtelefoon is een lultali. Hangt zij die veldwinnende overtuiging aan? Een velum is een kelkkleedje en vellum is velijn. Van velours (fluweel) is in BE veloeren of vloeren.

6. Hij werkt op VenJ. Hij heeft veel venture capital ingezet. Die venusdienst was maar een slap aftreksel van de Venusdienst. Dat geldt ook voor venustempel en Venustempel. Verba volant, scripta manent: wie schrijft, die blijft. CCD is de verdwijnziekte (colony collapse disorder – bijen). Christus de vergelder is de Remunerator. Hij zweert bij extra vergine olijfolie. Het zijn waarheden als koeien: vérités de Monsieur de la Palisse. De verledding is nu vrij algemeen. De kerk houdt verloofdecursussen. Vero distinguere falsum: de leugen van de waarheid onderscheiden. Hij prosterneerde zich voor de paus. Ik heb daar geen flauw verstajem van. Dat gebied is geheel verstept. De ver-van-mijn-bedshow is de verwegshow. Dat is zeker een verwegbestemming: Verweggistan. De veryupping moet stoppen. De Grote Verzoendag is Jom Kipoer, de Verzoenings- of (vero) Geloftedag is in Zuid-Afrika. Het vesicle [èh] of vesikel [uh] is een chemisch deeltje. 

7. Het Vesoc is het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité. Ja, die vetsteen komt uit Noorwegen: larvikiet. V.T. = Vetus Testamentum (ook: Vet. Test.) = O.T. = Oude Testament. Naar Vianen gaan is bankroet gaan. De volksmond zegt viesje tegen fiche. De Vietnamese krijgskunst (+ filosofie erachter) wordt omschreven met viet vo dao. Die vijling had een heel glad resultaat. Vin de pays [VD ook: du] kan als vin de table dienen. Wie zegt ‘vingerspitsengevoel’ (of ‘vingertoppengevoel’) tegen ‘fingerspitzengefühl’? Wij drinken vaak viognier [vjohn-jee]. Het vipassana is een boeddhistische meditatietechniek. De zinspreuk van het Leidse studentencorps is: Virtus, Concordia, Fides, t.w. deugd, eensgezindheid, trouw. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije zijn de Visegrádlanden. De Virginische tabak is virginiatabak. 

8. Op het visite-uur kwam de visiteur. Veel lichamelijk leed wordt door de vis medicatrix naturae (het lichaam zelf) opgelost. Beschrijf de bizon en de vison eens. Dat interesseert me geen vits (vis). Vivere pericolosamente (gevaarlijk leven) is echt iets voor een stuntman of -vrouw. De VJJF is de Vlaamse
Ju-Jitsufederatie (die doen dus aan jiujitsu (:-)) De VKW is in BE het Verbond van Kristelijke Werkgevers. Die Vlaam houdt vlamen. Je moet niet vlaggen voor de hoeren. Het werd hem vlakaf, botweg (vlakuit, rondweg, vierkant) geweigerd. Die vlaktaks is niet moeilijk te begrijpen. Probeer eens een verband te leggen tussen een vlaming en een rijnsburger [ik denk dat de VD-R fout is]. Vlaren doe je met een luchtkussenboot. De VLG is de Vlaamse Liga Gehandicaptensport. De Vlhora is de Vlaamse Hogescholenraad. Kijk: de Vliegende Vis! Een vlikobak is voor grofvuil en puin. Het VLO is in BE vernieuwd lager onderwijs. Hij komt quasigeleerd over. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten