zondag 2 augustus 2020

1912 Dictee zondag 02 augustus 2020 (2) dictee Oefendictee augustus 2020 (1)

Dictee - dictees [1912]

Oefendictee augustus 2020 (1)

1. De muziek was droevig, triste. De trits der Bevalligheden, dat zijn de drie Gratiën. Toebroek is geen troeboek! Troppo: te erg, ma non troppo, niet te erg. Trotyl is trinitrotolueen (TNT). Noem Trui gerust Tru(i)da. Dat is toffe truk (goede waar). Een truqueur en truqueuse zijn goed in trukeren. Hou op met dat getruut, met die truterij. Tswana en Tsonga zijn talen (Bantoetalen, Botswana c.q. Zuid-Afrika). Het zeventuig had het verklaard. Een tuile [twie-l(uh)] is een dun wafeltje. Tuiles du nord zijn zekere dakpannen. Een tule vervult de vrouwelijke rol. Hij was tukkezot op zo’n tuktukritje. Tunch = lunch + high tea. Heel pietepeuterig: scanning tunneling microscopy.

2. Een turbe bekeek de türbe. Hou op met die droeftoeterij. Het werd per turfeiker vervoerd. Turgescente planten vertonen turgor. De manat is in Azerbeidzjan de AZN, in Turkmenistan (vroeger) de TMM en nu de TMT. Het Turkse pond, de nieuwe Turkse lira is de YTL. Hou die turlupinades maar voor je. Turmeric is curcumine (gele kleurstof, E100). De UT (voorheen: TUT) staat goed aangeschreven. Een tuxedo is een smoking. Een tweep [ie] is een twitteraar. Die verstuurt tweets [Twitterberichten] en tweeten is twitteren. Wie noemt een deux-chevaux nou een tweepaardje? Bidden via Twitter is twidden en twerken [uh] is seksueel suggestief dansen. Met een twexit stop je tijdelijk met twitteren [Twitterstilte]. Een twil is een broek en twill is keper. Kijk toch eens: twirlende [uh] majorettes. Die twitnick was speciaal voor twitchers. Tyuku’s zijn steekpenningen en een tyuri is een zuigend of smakkend geluid van verachting. De tziganen aten tzatziki. Is een wozoco nu een woon-zorgcomplex of een woonzorgcomplex? GB, VD allebei: woonzorg of woon en zorg (verwisselbaar!).

3. Het IPC, het Internationaal Paralympisch Comité organiseert ook de Paralympische Winterspelen. Luchtkastelen bouwen is in aere aedificare. We kweken aloë’s (aloëetjes). De aanduiding Aloe vera [doe bij dictee: aloë vera] staat niet in VD. Op 19 juli 2020 nieuwe update VD geconstateerd: 389.034 lemma’s (was 388.928). De atomaire massa-eenheid (ame) wordt ook met u aangeduid. Een U-apparaat kan gelijk- en wisselstroom aan. Het taxivervoer lijdt aan uberisering en biedt een uberteit aan übercoole diensten aan. Uche-uche, is dit nou een uchi-mata [been- of heupworp bij judo]? Een uchiki kuri [die i hoor je niet] is een zoet en goed smakende pompoen. De UCLL is de UC Leuven-Limburg (university college). Hij studeert aan de Ugent.

4. De hoeveelheid alcohol in het bloed is in ugl (eigenlijk μ (= micro)gram per liter). De uhdtv is de ultra-high-definition television (ultrahogedefinitietelevisie). Achter de bar stond een uiige uientapper. Wat hij tapte, leek wel uilenzeik. Zij zongen het duet uit de Parelvissers. De uite kachel was niet meer aan de praat te krijgen. De geuite kritiek van de criticaster was daarom niet van de lucht. De alcoholicus is uitgegleeën. Met die blunder maakte hij een flinke uitglijer. Zou ze het boek al uit hebben (eigenlijk bedoel ik: uit krijgen)? Toe maar: een uitlegvideo is een explainervideo. Heerlijk, dat uit-zijn in de vakantie. Hij is u.j.d.: utriusque juris doctor: doctor in de beide rechten. De ULB [Université Libre de Bruxelles] is de VUB [Vrije Universiteit Brussel]. En een ulv [ultralightvliegtuig] is een ulm [ultra-léger motorisé]. Ullmanniet is nikkelglans. IJsland wordt ook wel het ultima Thule genoemd. Hij is ultra-agressief. Hij ligt in het UMC St Radboud. Een zeker Duits kruidenbitter is underberg. Het Unicef is United Nations International Children’s Emergency Fund.

5. De uomo universale is de homo universalis. De landen rond de Middellandse Zee vormen de UPM (Union pour la Méditerranée). NL: Mediterranée. Een upstart is een start-up. Een Egyptische cobra (Naja haje) is een uraeusslang. Een bellerophons- [ee] is een uriasbrief. De urning en de urninde vormden toch een gelukkig paar. Een urt is een onbeduidend persoon. De usantiële korting is volgens usance. Het usutuvirus kan ook mensen besmetten (naast merels). Een VOI is een Vlaamse openbare instelling. Charivari [sjaa-rie-vaa-rie] zijn siervoorwerpjes aan een armband of het is ketelmuziek (herrie, luid of verward geraas). Lastig: het panbabylonisme gaat ook over Voor-Aziatische volkeren. Totdat het kwartje valt: Voor-Azië!

6. Zo’n printing-on-demandexemplaar [POD] is natuurlijk wel heel exclusief. Manneken Pis en J(e)anneke(-)Pis [internet] vind je niet in de wdb., Janneke Maan wel en de Jip en Jannekeverhalen zijn in jip-en-janneketaal geschreven. Die Wajonger (donorprincipe, tegen de regels: Wajong’er) is een kwajongen. VD en GB hebben gebroederlijk en gezusterlijk samen gesudokud [2020]. Córdoba heeft (lijst Taalunie) (nog) geen vernederlandste naam. Wil je nieuwe dodecacarbonyltriruthenium bestellen? Het pinkstervuur is de heiligegeestdrift van de Heilige Geest. De Duinkerker kapers (uit Duinkerke) droegen duinkerkers (zware, ruige zeemansjassen). Heerlijk, zo’n boule de Berlin (berlinerbol), of heb je liever een engelsebol [GB, vgl. Moskovisch gebak = uit Moskou of Moskovië (Rusland)]. VD’s Engelse bol is dus beslist fout! Hij was yoga-expert in de hathayoga. Met een luid ‘krak’ hoorde de crack de boom vallen. Hij is cradle-to-cradle-enthousiast. Het meervoud van vertu héroïque is vertus héroïques [is niet vernederlandst]. Lupus heet ook wel vret.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten