woensdag 10 juli 2019

1693 Dictee woensdag 10 juli 2019 (1) dictee Oefendictee juli 2019 (1) √

Oefendictee juli 2019 (1)

1. Kan dat, een Vlaming die Fransonkundig is? Er viel frisee in haar decolleté. Ik vind 'gere-integreerd' een gewoner woord dan 'gereïncarneerd'. Touperen is creperen en een toupet is een haarstukje. Een troubleshooter moet getroebleerde bedrijven uit de trubbels halen. Met piëzografie vervaardig je giclees. De standaard GIF verwijst naar graphics interchange format. Gigantisme staat tegenover nanisme (dwerggroei). Op een paillettenbloes kunnen meerdere pailletjes (paillettetjes) zitten. Je zag daar veel glitter- en glamourvertoon van glamourboys en -girls. Een glamourpoes is een glamgirl. Gm-voedsel is genetisch gemodificeerd (via genetische modificatie). De zon gaat te go en wij dronken onze koffie to go. Ik ben me het leblam, het leplazarus, het lebbes geschrokken. Een LEV: light electric vehicle. Medusa: een van de Gorgonen.

2. Is een armageddon een wereldbrand, een conflagratie, een bellum omnium in omnes, een oorlog van allen tegen allen? De lex rei sitae geldt op de plaats waar het voorwerp zich bevindt, de lex loci contractus geldt op de plaats waar de overeenkomst gesloten is en de lex fori geldt op de plaats waar de rechtsvordering is/wordt ingesteld. Het Gezelschap van het Goddelijke Woord is een congregatie van missionarissen, het goddelijke Woord is de Bijbel (ook wel: Gods Woord). De goed geoutilleerde stoffeerder begon goedgehumeurd aan zijn klus. 't GOS is het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Lekker, die reinetteappelmoes! Die gouda is Goudse kaas. Wel eens gehoord: een grammofoonplaat met dromedarisgeluiden? Is ons hang-en-sluitwerk wel in orde? Zou een courtisaneclubje nou echt gezellig zijn?

3. Een iron lady is verwant met een ijzeren hein. Hips, ben ik dronken? Herbivoren maken in de nieren hippuurzuur. Een ichtyofaag is een viseter en een ichtyoloog een viskundige. Ichtyosis is de visschubbenziekte. en zo komen we ook weer bij IChThUS: Ièsous Christos Theou Huios Sotèr = Jezus Christus, de zoon van God, (is onze) redder. De chinook [tsjie-noek] is een harde warme wind aan de kust van de Stille Oceaan. Welke schrijfwijze prefereer je voor een zekere langhalzige tropische moerasvogel: jacana [k] of jaçana [s]? Een leljacana kan trouwens over drijfplanten lopen. Bij het voorlezen uit de Thora houdt men een jad in zijn jat. Een klokojief of recht ojief is vanonder bol en vanboven hol, een hielojief, talon, verkeerd ojief of omgekeerd ojief is vanonder hol en vanboven bol. De verzamelnaam van beide vormen is cimaas (ook: sima). Een wiskundige grafische voorstelling van een cumulatieve (kans)verdeling, die vaak S-vormig is, wordt ogief genoemd.

4. Verbranden van de holika symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Van hoogtezonnenstraling kun je huidkanker krijgen (gevolg van tanorexia?). Bekende vormen van deze kanker zijn het basaalcelcarcinoom (basalioom) en het plaveiselcelcarcinoom. Ze kunnen vaak in een sproetenbus opgespoord worden. In een gegoede buurt wonen mensen van goeden huize: het is meestal ook een buurt van goede huizen. Ik word oud: ik heb het ik-weet-niet-hoe-vaak en -hoelang geprobeerd, maar uiteindelijk heeft ik-weet-niet-wie me met ik weet niet welk probleem geholpen. Toen ik inenen een attaque kreeg, hebben ze me in enen naar het hospitaal gebracht. Dat boek is van een fantastische innere Form. Bij het inroeien van de haven moesten we wel tegen de stroom in roeien [oproeien], adverso flumine niti (figuurlijk: vergeefse moeite doen). Nangka, ook: jackfruit, (Indische) broodboom, tjempedak of zuurzakboom. Niet verwarren met ginkgo (Japanse waaierboom – de tweede g hoor je niet ...). Prins Bernhard was de jenoffelprins (anjer, anjelier).

5. Een pandjesbaas, dat is die Jan Snotneus. JIMtv komt van Jong, Interactief, Muziek (internet: Meer?) en Televisie (t?commerciële muziektelevisiezender). In de tandoorioven wordt dat bereid: kip tikka masala. De muziekterm 'klezmer' spreek je uit als 'klèhs-muhr', 'klezmorim' als 'klèhs-moo-riem' en 'Xhosa' als 'koo-zaa'. Heb jij nog een een- of twee-euromunt voor me? In BE is dat hobu, in NL hovo. Zij is een savante savante, een blauwkous, een femme savante, maar ze is geen idiot savant en lijdt dus niet aan het savantsyndroom. Een jacaranda is een palissanderboom en jabadors dragen ze in
Noord-Afrika. Rorate coeli desuper [Dauwt, hemelen, uit den hoge] is het begin van een Latijns adventsgezang, tevens de introïtus. Dan denk je ook algauw aan de jakobsladder (ladder Jakobs, naar de hemel), de scala caeli. Autopetten doe je met een autoped (en met je autopet op).


6. Vrolijke boel: een janpret op een janplezier. Een jansalie is een slapjanus. Van het kind werd gezegd: Jantje lacht, Jantje huilt; later werd zij een beroemd kaatsster en gooide vaak met de kaatsbal
jantje-lacht-en-jantje-huilt. Gelukkig is Janus nog thuis, maar men beticht mij ervan een januskop te hebben (dubbelhartig te zijn). Je moet 'm van jetje geven bij je examen. In de ladekast lag een foto van de kademuur. Een carottentrekker werkt in de tuinbouw, een karottentrekker helemaal niet. Een kno-arts is een oto-rino-laryngoloog (orl-arts). Een coïonerie is koeioneren, bullyen, negeren [ee], sarren, treiteren, de baas spelen over ... Een Imazigh of Amazigh is een Berber (mv. Imazighen of Amazighen). Die woont soms in een ksar [ksaar] (versterkt woestijndorp met o.a. verdedigingstorens zoals agadirsg van goal – en tighremts beide: ie) en spreekt Berbers (voor die taal Tamazight is er de Noord-Afrikaanse symbolentaal Tifinagh als schrift). Een berberaap is een magot [maa-goo g van goal].


7. Is hij al in de fuik, de kevie (keef)? Wat zou overwijnsteenzure potas zijn? Helse steen = lapis infernalis om wild vlees weg te branden (ook: wrattenstift). Dat heet ook zilvernitraat, 'n zilverzout van salpeterzuur, AgNO3. Wratten kun je ook wegbranden met trichloorazijnzuur [niet: dichloorazijnzuur!] Lapis divinus is een adstringerend (samentrekkend) middel, lapis philosophorum de steen der wijzen (chemie: middel om van gewone metalen goud te maken), lapis lazuli is (l)azuursteen en lapis caustica is (medisch:) potas. Potas is de verouderde naam voor kaliumcarbonaat (chemie: koolzuur zout van kalium, K2CO3), bijtende potas is kaliumhydroxide (KOH). Vroeger werd kalium ook wel potassium genoemd. De pot belge is in de wielersport in België een cocktail van verschillende dopingproducten. Op *potas* ook nog: capotasto = barréklem (verbastering: capodastro). Het pigment ultramarijn wordt ook wel bergblauw genoemd.

8. Voor lapis lazuli ook nog gevonden: azuur, azuurkobalt, azuursteen, blauwsteen, kobaltsteen, lazuriet, lazuur en lazuursteen. Lapis obsidianis (niet in wdb. – obsidiaan wel! – ontdekker: Obsius) = lavaglas en sardis (bloedsteen, carneool) zou je lapis sardis (niet in wdb., steen van Sardis) kunnen noemen. Hij is van latinoafkomst. Hij heeft zich het leplazarus, het lebbes, het leblam gedronken. De Kleine Leeuw zal de Kleine Hond niet bijten. Guetteren is beloeren, bespieden en guttatie is in de biologie het uitdruppelen van water uit de randen van bladnerven. Een dame-jeanne [mv. s] is een dameraan, zekere mandfles. Een dame noire [mv. (s) s] is de pendant van de dame blanche [mv. idem]. Een manxkat is een Manxe kat. Heet dit gerecht nu moksaleisi of moksimeti? Het was echt guurteweer, dat leidde tot een duurteperiode. De resumékortte verbaasde ons. Hij zou het verslag korttekenen, paraferen. Onze kinderen zitten in NL op de opc, een ouderparticipatiecrèche.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten