dinsdag 9 juli 2013

0102 Dictee Woensdag 10 juli 2013 (2): dictee 625 (deel 2) √

Dictee Woensdag 10 juli 2013 (2): dictee 625 (deel 2)

Hier volgen de zinnen 4 tot en met 7.

4. Neem een rohypnolletje. Met een rollerball kun je schrijven. Die rolladeaanbieding is heel concurrerend. Daar zou je een rolling van krijgen. Slaat 'romanesk' op Rome of op een roman? En geldt dat dan ook voor de romanistiek? Het lettertype romein wordt ook wel met romeinletter aangeduid. De koers speelde zich rommendom (ook: rommentom - GB!) Hasselt af. Wat moet ik nou toch met een römertopf? Romusha's zijn Indonesische dwangarbeiders. Hij verbeterde zijn rondetijd. Hij sprong als een gek in de rondte. Een ronggeng is een inheems dansmeisje in Indië. De röntgen is een internationale eenheid van dosis straling. Een ronzebons is een kinderpartijtje. Ziedaar: de rood- en loodgieter. Op rood- en zwartwild kun je jagen. Ze droeg een roodzijden hempje. Vlamingen gebruiken roofing als dakbedekking. Engelse soldaten zijn rooineks [Boerenoorlog, ook: roodnek]. Op de Nederlandse Benedenwindse Eilanden kennen ze de rooi [droog rivierdal met tijdelijk beetje water].

5. Het rookgewoonteonderzoek verloopt stroef. Speelt het rijke roomse leven zich vooral af in het Heilige Roomse Rijk? Heerlijk, roquefort! Roastbeef heet meestal gewoon rosbief. Hij kreeg een flinke rossing. Later zou hij nog meer ros krijgen. Mijn broer moest de paarden roskammen. Rösti is een Zwitsers-Duits gerecht. Raar: een rorschachtest op een roroschip. De overgang van 'verliezen' naar 'verloor' is een rotacisme. Een rotisserie is een rotishop. Wordt dit in rotogravuredruk uitgevoerd? De routekaart klopte niet. Hoeveel soorten roux(s - mv.) zijn er? Je hebt rozenkruisers (GB) en rozenkwekers (en sinds 1649 ook quakers).

6. Aan haar kleren zaten heel wat ruches. Speel dit gedeelte rubato. Een platenspeler kan rumble veroorzaken (en wat is crumble?). Op de Rubenstentoonstelling liepen meerdere rubensfiguren rond. Het rummikuppen is rummikub (VD: TM) spelen, rummyen is rummy spelen. Welke tekens heeft het runenalfabet? Het terras heeft een russen bedekking. Ze speelden hem rut. Hij ruilebuitte zijn postzegels. Dit ruimte-experiment is geslaagd. Het ruimtelijkeordeningsbeleid
(ro-beleid) heeft gefaald. Die roversbendehoofdman is niet goed snik. Wat heeft 'ruling' met belasting te maken? Ze droeg een saaien [n uitspreken] rok. De Sabijnse maagden kwamen uit de stam der Sabijnen. Welke Jodinnen worden sabra (sabre, cactusvijg, vrucht van de vijgencactus) genoemd? In Israël geboren. Stop dat geld maar in het safeje. Wanneer wordt Sacramentsdag in Nederland gevierd? Salanganen zijn zekere klipzwaluwen.


7. Is er enige overeenkomst tussen sakken [japon] en cul-de-sacs [doodlopend(e) steeg, betoog]? Ruderale planten zijn puinplanten. Is er een salesiaan van de salesianer orde in de zaal? Er is daar een salinebedrijf [n/s, zoutmijn]. Er werden veel salmagundi's (VD) geserveerd. Salmi is ragout van gebraden gevogelte of wild. Een saloeki is een oosterse windhond. Vroeger was salvarsan een geneesmiddel tegen de sief (syfilis). In Lapland komen Samen (enkelvoud: Same) samen en ze spreken dan samen Samisch. Een samoreus vaart op de Samber en de Maas. Een sampan is een klein kustvaartuig in de Indonesische archipel. Sam en Moos deden samsam, fiftyfifty. Is 'pollepel' een goed voorbeeld van sandhi? De schrijfwijze van 'sanguine' en 'sanguinisch' zou ons kunnen verbazen [uitspraak gwie en niet guu-wie!]. Is deze sanskritist een sans-papiers (VD)? Wist je, dat santinnen vrouwelijke heiligen zijn? Een santje is een devotie- of heiligenprentje. Saoto is een zekere pittige soep.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten