zondag 23 december 2012

0045 Dictee woensdag 19 december 2012 Dictee 10-12 Amsterdam √

Woensdag 19 december: hier het beloofde dictee van 10 december, Amsterdam

UvA-HvA-dictee

Een humaninterestverhaal

1. Derdejaarsstudent Olaf de Boer had na het vwo gekozen voor een hbo-bachelor met een strikte numerus  fixus, en was onmiddellijk toegelaten op de opleiding, die als het ware een à-la-carterestaurant van kennis was, een allterrainbike om de wereld van de wetenschap mee te kunnen berijden.

2. Olaf had er fiducie in dat hij zou voldoen aan de studiesuccesmeerjarenafspraak en was gek op de knowhow van zijn docenten die researchintensief  onderwijs gaven, bepaald niet ideeëloos waren, en altijd bezig om hun didactische kennis up-to-date te houden.

3. Maar waar Olaf bij de studie beschikte over indrukwekkende zelfsturingcapaciteiten, was het op sociaal gebied minder feeëriek gesteld. Hij kende alleen een paar hbo'ers uit het kleiige 's-Gravenhage met wie hij in het Studium Excellentie Programma  zat, het epicentrum  voor disciplineoverstijgend onderwijs.

4. Olaf had dyscalculie  … in de liefde. Hij datete nooit. Hij was verliefd op een altijdgroene lolita vol sexappeal en élégance: Anne, een studente met monalisaglimlach die naar hartenlust essays in een schattig schoolengels schreef over de anciënniteit bij het achtuurjournaal. Ze wilde Amerikacorrespondent worden, maar zou ook makkelijk een miss-wet-T-shirtverkiezing kunnen winnen.

5. Natuurlijk kon Olaf bij het honoursprogramma  over newagebewegingen een face-to-facegesprek met Anne initiëren, maar om zoiets sans gêne te doen kwam hem even realistisch voor als een sciencefictionroman. Zo werd Olafs falen op liefdesgebied een selffulfilling prophecy.

6. Maar toen hij de dag voor het kerstreces had besloten om van zijn leven een houdiniact te maken, zich als een eskimohond in een Eskimohut te sekwestreren, en de hoop op te geven dat hij ooit een jeroenboschachtig hans-en-grietjehuis zou delen met Anne, voelde Olaf een tik op de schoudervulling van zijn hawaïhemd.

7. Anne stond achter hem met een A4'tje. "Is dit jouw peer reviewed [Engels, ook aaneen?] publicatie?" vroeg ze. Olafs hart maakte een hink-stap-sprong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten