woensdag 8 augustus 2012

0026 Dictee woensdag 8 augustus 2012: Dictee Holland-België (2) √

Eerste van 2 oefendictees Holland-België

1. Enige gezonde rivaliteit is er altijd geweest tussen Vlamingen en Zeeuwen, tussen Holland en België. Natuurgebied Het Zwin is als een soort buffer gelegen tussen Knokke-Heist en Cadzand-Bad.

2. Onze zuiderburen (geldt voor de Nederlanders) zijn heel goed in dictees. Ze hebben geen moeite met woorden als eschscholtzia, maar ook forsythia, een fly-drivevakantie, scepsis (twijfel), een septic tank, zaniken en bere-interessante Hollandermoppen schrijven ze feilloos goed, althans, dat denk ik. Nochtans: we blijven proberen hen te verslaan.

3. Onze medebewoners van de Lage Landen (geldt voor de Belgen) lijden daaronder. En dat leidt tot de nodige stress bij die kaaskoppen. En dan noemen ze onze rooms-katholieke geestelijkheid ook nog papengebroed.

4. Laten we zoeken naar wat ons bindt, niet naar wat ons scheidt: Sluis en Brugge hebben alle twee (allebei) een belfort. Op korfbalgebied zijn onze landen toonaangevend. Houd goed in de gaten dat we elkaar nodig hebben; houdt je buurman dat ook wel in de gaten?

5. Wat de een VVV-kantoor noemt, heet bij de ander toerismebureau. Dat geldt ook voor aprilvis en eenaprilgrap (1 aprilgrap). Is het baxter of infuus? En zeg je zone- of netnummer? En woonstschennis of huisvredebreuk, en bompa of grootvader?

6. In noordelijke gemeenten heb je een gemeenteraad met een college van burgemeester en wethouders, in de zuidelijke een schepencollege, heden ten dage zonder schout. In Nederland heb je de PvdA, in België de PVDA, in België heb je Groen en Ecolo, in Nederland GroenLinks D66 en het CDA, in België CD&V.

7. Wat we ook gemeen hebben, is Europa. Gaat de euro het redden? Verlangt u ook terug naar gulden en frank? Wat doen ze daar in vredesnaam, in Brussel en Straatsburg? Zijn Vlaams Parlement en Tweede Kamer niet mans genoeg om onze eigen nationale boontjes te doppen? Die betweters van Eurocommissarissen (2020 - leden van de Europese Commissie) en Europarlementariërs kunnen we toch missen als kiespijn?

8. Herman van Rompuy, Mark Rutte en Elio Di Rupo spelen elkaar de bal wel toe. Moeten wij betalen voor Hellas, het Iberisch Schiereiland en het land van Venetië en Vaticaanstad? We laten ons niet zonder slag of stoot naar die slachtbank leiden.

9. In de jaren 30 [jaren dertig] van de negentiende eeuw is er wat gebakkelei geweest tussen onze landen, maar als eenentwintigste-eeuwse neoliberaal moet je over je eigen schaduw heen kunnen stappen!

10. Laat Philip Freriks (Groot Dictee der Nederlandse Taal, GDNT) u beider landen maar dichter bij elkaar brengen. De Belgen staan nu nog voor (nauwelijks trouwens), maar vast niet lang meer. Vlaanderen vooruit, maar Fryslân boppe!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten