woensdag 15 augustus 2012

0027 Dictee woensdag 15 augustus 2012: Dictee Holland-België (3) √

Tweede van 2 oefendictees Holland-België

1. Bij het Ardennenoffensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, gestart op 6 december 1944, is enorm gevochten. Deze operatie stond bekend onder de naam 'Wacht am Rhein'. De slag om Bastogne (van de bastognekoeken!) was daarbij cruciaal. Sommige Ardenners hebben een ardenner [klein Belgisch trekpaard] in hun hok. Die laatstgenoemde houdt vast wel van Ardenner ham. Het gres (grondstof klei!) is kiezelzandsteen, overigens niet alleen uit vorengenoemd gebied. De vier Heemskinderen hebben als namen Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout; ze waren zonen van de heer van dat gebied, dat ook een heel goede locatie is om bepaalde legendegebeurtenissen te lokaliseren. Je vindt er ook de watergaas- of elzenvlieg. Ook Spa vind je daar met zijn heetwaterbronnen en het heeft ook thermen (warme baden). Je kunt daar een spaatje rood, een spa groen of een spa blauw drinken. Op Wikipedia werden onder andere bij de top tien (top 10) nog de volgende bezienswaardigheden vermeld: La Roche ligt aan de Ourthe, er wordt gekajakt, er is een middeleeuwse kasteelruïne en er zijn de nodige MTB-routes (daarop wordt gemountainbiket) uitgezet. De grotten van Remouchamps en die van Han moet je zeker bezoeken: de Lesse heeft voor prachtige 'zalen' onder de grond gezorgd met stalagmieten en stalactieten. De wielerklassieker
Luik-Bastenaken-Luik komt door het gebied en het racecircuit vlak bij Francorchamps is een andere toeristische topper. En bij calamiteiten: een ziekenhuis is vlakbij.

2. Er gaat niets boven Groningen (en Friesland). De stad Groningen (de Martinistad) maakte als Hanzestad al deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. De inwoners van de stad (met als bijnaam: mollebonen) werden Stadjers genoemd, in tegenstelling tot die van de Ommelanden. De Vikingen (met hun vikinghelm op) hebben er huisgehouden. Wat de sport betreft: men ijshockeyt er, er zijn fitnessruimten, FC Groningen speelt er (in Euroborg), Jaap Eden en Coen de Koning (wereldtitel schaatsen) komen ervandaan, en leden van de Groninger roeivereniging hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen bij de dames- en herenacht. Je hebt er ook het universitaire UMC Groningen (academisch ziekenhuis met traumahelikopter). Wat weet u van Friesland? Wel, allereerst is daar de Elfstedentocht langs de elf Elfstedensteden [2020]. Die komt langs Dokkum, waar Bonifatius in 754 werd vermoord en waar je de Dokkumer Ee vindt. In Bartlehiem moet je geweest zijn. Hoofdstad Leeuwarden heeft graficus Escher, Mata Hari [verder: een matahari] en Slauerhoff voortgebracht. In Franeker is het stadhuis in renaissancestijl gebouwd en je vindt er het beroemde planetarium. Hindeloopen is bekend om zijn klederdracht. Heerenveen is het Friese Haagje. Enkele bekende Friese uitdrukkingen zijn: skûtsjesilen, fierljeppen (polsstokverspringen) en rjucht en sljucht (oprecht en eenvoudig).
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten