maandag 12 augustus 2013

0110 Dictee woensdag 14 augustus 2013 (2): fictief dictee Alkmaar 2014 (deel 2) √

Dictee woensdag 14 augustus 2013 (2): fictief dictee Alkmaar 2014 , deel 2

Na de belevenissen in Alkmaar dit jaar heb ik een proeve (!) voor 2014 gemaakt. Het verschijnt ook als regulier dictee 637. Hierbij deel 2 (van 2)

4. Met de gehuurde P.C. Hoofttractor (met chauffeur) probeerde men richting de kaasstad te tomtommen. Maar dat hebbedingetje, die gadget, gaf de geest. Maar enfin, ten slotte wist men via IJmuiden en Velsen het beoogde doel na veelvuldig geroepen ach en wee en talloos geuite 'gouwe-dozen-met-blikken-randen' en andere godslasterlijke uitingen de stad van burgervader Piet Bruinooge te bereiken. Aan een goed dinertje waren ze intussen wel toe. Een amuse-gueule vooraf, daarna borsjtsj (Russische rodebietensoep), als entremetstje naar keuze gnocchi of spoom en als hoofdgerecht boeuf bourguignon, chili con carne, couscous, jambalaya, fish-and-chips, foeyonghai, gefilte fisj, golauyoek, karweivlees, köfte, diverse kant-en-klaargerechten, sajoer lodeh, shish kebab, souvlaki, teriyaki, mixed grill of eendenpaté. Als dessert was er een kaaswrap, île flottante of poire belle Hélène.

5. De stemming zat er goed in, toen ze besloten via de kaasmarkt naar het hotel te rijden. Maar ja, zoals gezegd: de navigatie faalde. Een ijlings ingehuurde gids vertelde hen over grote Alkmaarders als Cornelis Drebbel, Johan en Hendrik Ringers, Maarten van der Weyden, de held Fritz Conijn, Patrick Cammaert, Rudi Carrell, Kees Boeke, Adriaen Anthonisz, Trijn Rembrands – geen familie van, Frits Wester en Karin Bloemen. Ze hadden niet door dat de malafide gids een een-tweetje met de asobakchauffeur overeengekomen was: die loodste hen van hot naar her en we belandden – begonnen in de Cabeljaustraat – in de Faktorij, de Corfstraat, De Friese Poort, de Graadt van Roggenweg, de Heilooërdijk, de Judith Leysterstraat, Luttik Oudorp, de Molenaerstraat, de Oudiestaete, de Ruysdaelkade, de Strooijonkerstraat, de Dubbelebuurt, de Ruusbroechof, de Lindegracht en de Lindenlaan, Vogelezang, Fnidsen, Brillesteeg, Gedempte Nieuwesloot en het Overdiepad.

 6. Helemaal dolgedraaid – het was ponem noch porum – kwamen ze via de entree bij de maître d'hôtel. Kamers en suite, eenpersoonsbedden, een bubbelbad, wc's op de kamer, een koude douche, een buffetontbijt, piccolo en gigolo, alles werd tot in de puntjes geregeld. Er waren nogal wat lijders in het gezelschap: het
alice-in-wonderlandsyndroom, emptynestsyndroom en fragiele-X-syndroom kwamen voor. Voor het slapengaan was er nog een slaapmutsje. De drankenopneemster noteerde onder meer: yakult, whist, vieux, vermout, tequila sunrise, cider of sorbendrank, shandy, punchbowl, mazagram, grog, campari, blackjack, advocaat en anijsdrank. De meesten gingen snel te bed, maar een enkeling, al dan niet met apneusyndroom, manifesteerde zich als barplakker. Maar ook die – hoewel een dag tenslotte 24 uur heeft en gezelligheid geen tijd kent – riep het klokje van gehoorzaamheid.


7. Om verder een lang verhaal kort te maken: het Ierse parlement eet voortaan kaas uit Alkmaar en overigens leefden ze daar nog lang en gelukkig.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten