donderdag 5 april 2012

0008 Dictee woensdag 04 april 2012: vragen dictee 14 maart √

Vragen dictee 14 maart en Terneuzen

1. Waarom ‘commissaris van de Koningin’ met hoofdletter K, terwijl het in De Dikke Drieduizend Dicteewoorden met een kleine k staat? Antwoord: in dicteeland heeft dit boekje geen officiële status. Maar als je weet dat het daarin staat (had ik me niet gerealiseerd), kun je zo'n woord beter niet in een dictee gebruiken. De officiële normen zijn meestal: 1 Groene boekje, 2 Van Dale. We schrijven een K omdat het hier over de staatsrechtelijke functie van de koningin gaat (refererend aan de Grondwet en andere wetten). Normaal is het wel ‘koningin Beatrix', etc. maar toch: commissaris van de Koningin (VD). De afkorting is trouwens CdK, CvK of CvdK (vroeger werd ook ongetwijfeld 'commissaris' met een hoofdletter geschreven). Ook op Taaladvies.net wordt 'Koning' in deze betekenis met een hoofdletter K geschreven. Men verwijst o.a. naar België met 'procureur des Konings'.

2. Stereotype of stereotiepe? De volledige dicteezin luidde: '… waarmee ze een reëler beeld van onze provincie voorschotelt dan het stereotype dat over het algemeen bij niet-Zeeuwen naar voren komt.' Vraag: moet het niet 'sterotiepe' zijn, omdat dit terugverwijst naar 'beeld'? Antwoord: volgens VD is 'de stereotype' een term uit de drukkerswereld en 'het stereotype' een stereotiep beeld. Achteraf dacht ik eerst dat beide vormen kunnen: bij 'het stereotiepe' is 'beeld' weggelaten en bij 'het stereotype' staat er (ook) gewoon 'het stereotiepe beeld'. Die laatste redenering is echter volgens de (echte) deskundigen incorrect: alleen 'stereotiepe' is hier goed

3. Een paar invulwoorden van de Specialisten in Terneuzen (begin april) – veel erger dus nog dan Goes! – gyromantie (waarzeggen met magische cirkels, niet chiromantie: met handlijnen), amateurtae-boclub, (hij) samplede [ook: sampelde, GB, VD] (en settelde zich), zo altemet (bijwijlen), zouk (muziekstijl), speci (jeugdtaal voor speciaal), doornroosjesslaap (dubbel-s), papper (doet iets met pap), pappert (zuiplap), clairet (rode wijn), clairette (witte!), cava (Spaanse mousserende wijn), kava (of kawa: bedwelmende drank), de Equato-Guinese bushbush, geopzoomerde wijk (zoek opzoomeren op!), vogelaarwijk (v!), ten ondomme (nutteloos), weerom gezien (maar wel weeromgekomen). Enfin, 14 fouten op 40 invulplaatsen: wel beste Nederlander, maar vele Vlamingen voor me. Gelukkig was het Noord-Koreaanse Pyongyang geen invulwoord! Erg geschrokken? Volgende week alle 40 invulwoorden voor de Liefhebbers: tja, dáár had ik wel 0 fouten mee gemaakt, maar ja: je bent quasispecialist of je bent het niet!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten