woensdag 14 maart 2012

0006 Dictee woensdag 21 maart 2012: nabetrachting 14 maart √

Al die bemoeienissen met dictees leveren veel contacten op. Zo hier en daar maak ik op verzoek een 'echt' dictee. Je bouwt een hele reeks van dicteevrienden en -kennissen op, krijgt veel mailtjes, geeft adviezen, vraagt zelf wel eens wat aan Taaladvies, maakt een blog, publiceert dictees op www.deventerdictee.nl, etc. Vorige maand overkwam me iets leuks. Een bedrijf in het midden van het land vroeg me om hun jaarverslag op taal (spelling en grammatica) te willen controleren. Dat deed ik met genoegen en het levert nog wat op ook. Dus als uw bedrijf teksten wil laten nakijken (of zelfs wil laten opstellen): u weet me te vinden.

Hoe kijk ik terug op 14 maart?

Het was weer een geweldige happening. Enthousiaste mensen, leuke sfeer. Meer dan 80 deelnemers. Drie specialisten: 3, 12 en 15 fouten op 80 invulplekken. Bij de Liefhebbers: 7, 14 en 14 fouten (op 62 invulwoorden). Ik wilde er een langdurige shoot-out van maken, maar bij het eerste woord (fietsster) kwam de schifting al tot stand. Overigens hadden de Liefhebbers gemiddeld (!) 32 fouten (de helft dus, al telde elke invulplaats maar voor hoogstens één fout). Conclusie: volgend jaar nog veel gemakkelijker maken (maar ook weer niet te gemakkelijk). Helge Prinsen en ik hebben toegezegd ook volgend jaar weer mee te werken (woensdag 13 maart 2013!) Gezien het geringe aantal Specialisten: volgend jaar wel een aparte categorie, maar verder geen aandacht aan besteden. Zullen dan wel weinig fouten maken, maar dat lossen we wel op met shoot-outs en zo.

Zie voor de tekst van het dictee en de uitslag elders op deze website. Hebt u vragen over het dictee zelf of welke andere vraag dan ook, richt u tot mij = DikT (adres op deze website!) *. Ik zal die vragen dan (zonder uw naam te vermelden) via mijn blog beantwoorden. In noem vast een paar twijfelgevallen uit het dictee: 1) (DNA =) deoxyribonucleic acid. Volgens de dierenarts moest dat ‘des’ zijn. Volgens VD (Van Dale) is dat zo, via de laatste uitgave van GB (Groene Boekje) echter niet. ** 2020 allebei deoxy-! 2) ‘de eerste’ moest echt zonder n, omdat het hier niet over personen ging, maar over Zeeuwse gemeenten. 3) Bij wie ‘één tweesterren-’ en ‘één driesterrenrestaurant’ verder helemaal goed had, maar ‘één’ tweemaal fout, werd dit voor één fout gerekend. 4) Entrecoteje moet echt niet met ‘tje’ (vergelijk crapaudje en circuitje). 5) Naast ‘Ten slotte’ (als laatste) werd ook ‘Tenslotte’ (per slot van rekening, op de keper beschouwd) goed gerekend.
* 2020: website en mailadres bestaan niet meer! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten