zaterdag 3 augustus 2024

3650 Dictee zaterdag 03-08-2024 (1) – dictee Groot Deventer Dictee 2024 in De Hip √

Dictee – dictees [3650]

Groot Deventer Dictee 2024 in De Hip

Fietsstad Deventer (auteur: Wim Daniëls. De titel telde niet mee)

1. In het [letters!] negentiende-eeuwse Deventer startte de fiets als product van oer-Nederlandse makelij zijn glorieuze carrière toen de al van jongs af [evt. + aan] ambitieuze en bijdehante [wel: bijdehand, bijdehanter, bijdehandst] smid Hendrikus Burgers [de k werd cadeau gedaan!], een echte doe-het-zelver, zich in [cijfers!] 1868 in de Broederenstraat aan de productie van zijn eerste vélocipède [wel: velocipedist!] waagde.

2. Burgers kopieerde [wel: kopiëren – vgl. financieel en financiële] in den beginne [Bijbelse term m.b.t. de schepping, wel: Schepper = God] weliswaar de originele trapfiets uit [cijfers!] 1963 van de Parijse vader en zoon Michaux [werd gespeld!], maar dat was geenszins simpel knip-en-plakwerk.

3. [Duidelijk gezegd: in cijfers] 4 jaar later had Burgers een productie van [cijfers!] 122 vehikels per jaar, wat bekendgemaakt werd door de lokale Kamer van Koophandel [thans: en Fabrieken], die en passant meldde Burgers’ [Burgers z’n …] metier [vak, beroep] maar zozo te vinden.

4. Maar die opvatting kon geen stand houden [fout in dictee: standhouden aaneen, echter: ww. standhouden, ontkenning: niet standhouden, maar: geen stand houden [VD] – vgl. gebruikmaken, niet gebruikmaken, maar: geen gebruik maken [VD]), omdat de ENR [werd feitelijk gespeld, inclusief hoofdletters – zelfs 3 punten ertussen werden achteraf goedgerekend], de Eerste Nederlandsche [vgl. DNB = De Nederlandsche Bank …] Rijwiel- en Machinefabriek [volgens internet hoort dat laatste niet bij de afkorting en is een kleine m zeker niet fout; die werd ook goedgerekend], zoals de eclatante naam van het bedrijf luidde, een succes vanjewelste [moet bij wedstrijddictees zo, maar online GB geeft in toelichting ook: van jewelste en van je welste …] werd, dat pas in [cijfers!] 1961 stopte toen er geen liquide middelen meer waren en een faillissement volgde.

5. Op het conto van Deventer staat ook [geen eigennaam of zo …] de eerste Nederlandse fietsclub, met een naam waarvoor leentjebuur bij de Duitsers was gespeeld, Immer Weiter [2 hoofdletters – werd weggegeven], met als leden vooral de toenmalige Deventer yuppies die geregeld naar hartenlust [GB/VD, fout in dictee: hartelust – wel: harteloos!] door de straten kwamen geracet [racen, ik race, jij racet, hij racete, we hebben geracet].

6. De club had een lijflied, waarvoor gebruikgemaakt [zie ook alinea 4] was van een [dat moet zo – je kunt hier immers geen ‘uhn’ lezen, maar ook één werd goedgerekend …] van de melodieën gecomponeerd door de jonggestorven Oostenrijkse componist Franz Schubert [telde niet echt mee: ook Frans goed, etc.].

7. De eerste tekstregel luidt: “Voort in ‘t [ook goed: het] zadel, kameraden!”, die ook los van de fiets te allen tijde een goede yell is, zelfs bij een dictee hier in de [geen hoofdletter, omdat er nog een bnw. achter staat] onvolprezen Hip: (“)Voort in ’t zadel, kameraden!(“)

 

Rein: buiten mededinging 1 fout [Nederlandsche], twee plaatselijke winnaars (waarbij Jan Riefel!) 4 fouten.

Het was weer een plezante avond!

Alleen het voorlezen van Wim was matig (te vlug, te weinig in stukjes).

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten