dinsdag 9 januari 2024

3570 Dictee dinsdag 09-01-2024 (1) – dictee Oefendictee januari 2024 (1), tevens Dictee van de Dag 1141

Dictee – dictees [3570]

Oefendictee januari 2024 (1)

1.  We zijn met Jan Bil z’n wagen op stap gegaan en van Wippenstein gegaan, van bil gegaan. Het werd verbo et exemplo, door woord en voorbeeld, uitgelegd. Tegen herpes wordt aciclovir gebruikt. De schapen en de varkens hebben geoond [jongen werpen]. Hij is allesbehalve rijk en gelukkig. Ben je angeheitert, dan ben je aangeschoten, wat angehaucht is, is tenderend naar ... Het obstructief slaapapneu is OSA; OSAS is het obstructieveslaapapneusyndroom. De arte povera is een stijlrichting in de moderne kunst. De art engagé is de tendenskunst. Het bijwoord arte, non vi betekent: (formeel) door kunst (beleid), niet met geweld. De ATS was de vroegere Oostenrijkse (Autriche) schilling [vgl. de Engelse shilling en de engelse groet]. Een avant-propos is een woord vooraf, een voorwoord. Het sal atticum [verfijnde geestigheid, lett.: Attisch zout] heeft als tegengestelde: Italum acetum (Italische azijn).

2. AWACS staat voor airborne warning and control system. De drie eonen [enk.: eon] uit de aardgeschiedenis zijn azoïcum (geen leven), cryptozoïcum (vage sporen van leven) en fanerozoïcum (duidelijke sporen van leven). Jan en Piet hebben een bovvader resp. [afko van: respectievelijk] een bommoeder. Een rum-cola [een
rum-colaatje
], dat is toch gewoon bacardi [VD, GB, merk: Bacardi, VD] met cola, een baco of bacootje dus? Het woord ‘bramzijgertje’ is een soort van hapax (hapax eirèmenon, hapax legomenon – komt maar één keer voor – bij Jan de Hartog), het woord ‘bakszeuntje’ is dat zeker niet. Een pay-off is een wervende tekst of slagzin. Bij een lockdown moet je aan corona denken, bij ‘lock-up’ aan een automatische versnellingsbak of een bestuurder/(groot)aandeelhouder van een onderneming.

3. In iedere man schuilt een Bob de Bouwer [tekenfilmheld, bouwvakker die van aanpakken weet]. De ars aequi is het recht, de rechtspraak. De onschuldige, goedbedoelde misleiding is de dolus bonus [kwaad bedoeld(!): dito malus]. Een bonus (mv. bonussen – aan een man in bonis?) is een gratificatie, een malus (mv. malussen of mali) is een extra premie bij niet-schadevrij rijden. Bij de financiën is een mali [mv. mali’s] een nadelig slot, een deficit, een tekort en een boni [mv. ‘s] een batig slot, een (batig, voordelig) saldo. En de bonu is in het occultisme de witte magie (in het wintigeloof = met goddelijke hulp, theürgie) van de bonuman/vrouw (sjamaan, witte magiër). De wisiman/vrouw is van de zwarte magie [toverkunst met behulp van duivelse machten]. Bij wielrenners is een boni een bonificatie. Ben je bonaf, dan ben je goed af. Die flierefluiter maakte fluitjes van fluitenkruid.

4. En een bullebak is een bullenbijter. Hier worden ook
F-16-, C-130- en Boeing 747-piloten opgeleid. Na de cesartherapie [bewegingstherapie] smaakte de caesarsalade prima. Zijn kleurenzien [VD, infinitief] is wel oké. De hare krisjna is de door swami Prabhupada gestichte sekte. De leden daarvan heten hare krisjna’s. De godsdienstonderwijzer bij de hindoes (ook: aanspreekvorm) is een swami. Karma is a bitch (and then you die): boontje komt om zijn loontje [BE: loontje komt om zijn boontje]. De afkortingen D. en dr. zijn gelijkwaardig, de dito PhD en ph.d. ook (vergelijk ook: Dr. Strangelove). Domus et placens uxor: het huis en de dierbare echtgenote. Je zal het maar moeten ondergaan: damning with faint praise: met geveinsde lof veroordeeld worden. Ik wil ervan af zijn. Hij zal ervan afzien. Druk- of wel-, dat is goed beklant [drukbeklant alleen in GB aaneen, welbeklant alleen in VD aaneen].

5. Er is geen Dutch courage (jenevermoed) voor nodig om de Dutch Mountains te beklimmen. Ecarteren is ecarté spelen, écartelé is gevierendeeld en écartelé en sautoir is schuin gevierendeeld (in de heraldiek = wapenleer, wapenkunde). Dat was mijn een-na-grootste flater ooit: mijn op een na grootste flater. Zal ik me ooit eigen maken hoe je eigengemaakte light- of halvajam maakt? De negen engelenkoren zijn: Serafijnen [(hoogste) rang 1], Cherubijnen [2], Tronen [3], Vorsten(dommen) [4], Machten [5], Krachten [6], Heerschappijen [7], Aartsengelen [8] en Engelen [(laagste) rang 9]. Dit zijn de koren, van de betrokken engelen zelf noemt VD: seraf (mv. -s of -im, ook serafijn(en)), cherub (mv. -s of -im, ook: cherubijn(en)), aartsengelen en engelen [laagste rang]. In een glitter-en-glamourdiscotheek zie je veel glitter en glamour [uiterlijke pracht, schone schijn]. Ups en downs zijn gewoon ups-and-downs.

6. Wie spreekt er hier nu Plat-New Yorks, Plathaags of Vroeg-Plat-West-Zeeuws-Vlaams? Mijn Jan oom [VD: = Oom Jan, die hoofdletter O lijkt fout] komt te veel in de janoom (lommerd, Ome Jan). Hij is niet gefinisht: achter zijn naam stond d.n.f. Is er verschil tussen een jazegger en een ja-stemmer? Een maria is een Mariabeeld [analogie van een Boeddhabeeld en een boeddha]. De jura zijn de rechten. Een Jurassien is een Jurassische bewoner van de Jura. In de jura werden de jurassische gesteenten gevormd [evt. J J - los van een tijdperk]. De Kafferse werd uitgekafferd, de kafferin overigens ook. Je hoofd, dat is je kanis, je porem, je ponem. Een caret is een dakje, karet is rubber. Een karottentrekker is een carottier [lijntrekker]. Karoshi is overlijden als gevolg van te hard werken, seppuku of harakiri is de rituele zelfmoord n.a.v. schande (beide: Japan). Carotte speel je bij biljart (uiterst verdedigend) of eet je (peen). De mestkar is leeggereden, die wielrenner trouwens ook (heeft zich leeggereden).

7. Je zag de hemdsslippen eronderuit komen. Kon hij zich nog eronderuit kletsen/draaien? Zou ik eronderuit kunnen? Die kerel met zijn chewinggum is helemaal kauwgek. Een Chinees is zoon van het Hemelse Rijk, de keizer van China was Zoon des hemels. In NL is de RVV het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, maar ook: de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees. Hij lijdt aan mysofobie, infectievrees. Kan een leplam [potlam] eigenlijk wel het leblam [leplazarus, lebbes = denkbeeldige ziekte] hebben/krijgen? Het Magnificat is de lofzang van Maria. À propos, by the way, zijn maîtresse maitriseerde hem. Malgré tout, niettemin, bleef hij haar trouw. Mandarijnenchinees of Mandarijn is de bestuurstaal in de Volksrepubliek China. Een manxkat is een Manxe kat. De farad is [symbool: F] de eenheid van elektrische capaciteit in het SI-stelsel.

8. Een meesterpatissier is een hele goede en een
meester-patissier is een chef-patissier. Voor een middenklasser, een middenklassenauto, betaal je een middleclassprijs. Met mixo*: GB niets, VD: mixoloog (bedenker van cocktails en longdrinks – uit een hoog glas), mixoscopie [voyeurisme, een voyeur gluurt toe bij seks] en mixotroof [van een plant: autarkisch, maar heeft wel mycelium nodig]. Met myxo*: GB myxomatose [konijnenziekte], VD: myxoedeem (slechte conditie t.g.v. schildklier), myxoma (gezwel opgebouwd uit slijmweefsel), myxomyceten (slijmzwammen), myxoom (slijmgezwel) en myxopoëse (slijmvorming). De blonde miep (vrouw, minachtend) riep: “Blinde maupie!” [scepsis: eerst zien en dan geloven]. Een mike is een microfoon, een miek een microscoop. Van GB moet je ‘mildironisch’ en ‘militant nationalistisch’ schrijven. De metteurs en scène [VD] zorgen voor de mises-en-scènes [of – GB/VD].

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten