Dictee – dictees [3768]
3768 Dictee maandag 01-09-2025 (1) – dictee Groot Aalsmeers Dictee 2025
Groot Aalsmeers Dictee 2025
De 70 rode items moesten worden ingevuld.
Toelichting in blauw.
Natuur en Cultuur (auteur: Truus Oudendijk)
1. “Waar de blanke top der duinen schittert in de zonnegloed en de Noordzee vriendelijk bruisend, Neerlands smalle kust begroet.” Deze poëtische zinnen zijn de beginregels van het lied ‘Mijn Nederland’ dat rond 1870 geschreven is door Pieter Louwerse. Het heroïsche refrein: ‘Juich ik aan het vlakke strand: ik heb u lief mijn Nederland’ roept een wellicht wat dubieus gevoel van patriottisme op.
2. Maar ze vormen de grondslag van mijn jeugd, aangezien ik aan de voet van de Kennemerduinen het levenslicht zag en de liefde voor dat glooiend duinlandschap van jongs af aan heb meegekregen. Als vijfdeklasser [ook: 5e-klasser, 5de-klasser - vgl. 5e eeuw en 5e-eeuwer, GB] van de Sint Theresia school in Bloemendaal werd ik lid van de Jeugdnatuurwacht en tijdens wandelingen door duinbossen en struwelen wees de gids ons op bijzondere gewassen als duindoorn, parnassia, zandblauwtje, watermunt en wespenorchis; maar ook, heel luguber, op zieltogende konijntjes getroffen door myxomatose. Verworden tot grijze kadavers lagen ze daar met uitpuilende ogen die in niets meer leken op de bright eyes uit de beroemde song van Art Garfunkel.
3. Zo’n educatief uitje werd vaak gecombineerd met een bezoek aan het pittoreske Thijsse’s [apostrof eigenlijk fout, maar eigennaam! – donorprincipe] Hof, de oudste heemtuin van ons land, gelegen achter het pannenkoekenhuisje aan de rand van het Bloemendaalse Bos, ooit liefdevol bezongen door Martine Bijl.
4. Op jeugdige leeftijd werd ik door mijn kunst- en cultuurminnende moeder ingewijd in de wereld der schone kunsten, door verrijkende bezoeken aan gerenommeerde musea in Haarlem, waaronder het Teylers Museum [eigennaam], het oudste museum van Nederland en een architectonisch hoogstandje.
5. Het herbergt een indrukwekkende collectie fossielen waaronder de beroemde mosasauruskaak uit het laatkrijt en wetenschappelijke instrumenten zoals een elektriseermachine. Als kind vond ik het wat veel van het goede en ging ik liever naar het Frans Hals Museum met zijn 18e-eeuwse [ook: 18de-eeuwse en achttiende-eeuwse] poppenhuis vol miniatuurvoorwerpjes. Geen speelgoed, maar hebbedingetjes van een puissant rijke dame.
6. Genoeg beslommeringen over mijn geboortestreek; op 24-jarige leeftijd verkaste ik naar Aalsmeer in het kielzog van mijn kersverse echtgenoot, die emplooi had in het bedrijf van zijn vader en het forenzen [ook: forensen] moe was. Het was het jaar van de autoloze zondag, in het leven geroepen vanwege de oliecrisis en een indirect gevolg van de oorlog die op Jom Kipoer begon. Leuke bijkomstigheid was dat wij met onze babydochter in haar equipage [reisuitrusting] begin november over een volkomen lege N201 wandelden om de vaktentoonstelling te bezoeken, toen nog gehouden in het veilinggebouw aan de Van Cleeffkade.
7. Ik werd employee in het familiebedrijf, raakte geleidelijk thuis in de sierteeltsector en maakte kennis met een variëteit aan exotische gewassen uit alle delen van de wereld. De omslag naar digitalisering, gevolgd door de wisseling van millennium was een ware cultuurschok. Van ratelende telexberichten met onbegrijpelijke codes naar intensief e-mailverkeer en van lijsten met carbonpapier naar elektronische aanvoerbrieven en geautomatiseerd voorraadbeheer.
8. Als gepassioneerde hobbykok was culinair Aalsmeer wel even wennen, maar bleek uiteindelijk heel verrassend: Stiense bonen [internet] en Piet Vissers [internet: dat zijn ook bonen!], gerookte paling en poelbitter, maar ook de groenteman die zei: “Nee mevrouw, vandaag geen champignons, het is midden in de week.” Naar cantharellen durfde ik niet te vragen.
9. Mocht je een passie hebben voor goed eten en gerechten op tafel willen zetten van eigen bodem? In Voedselbos Kudelstaart schuilen ongekende culinaire mogelijkheden. Wat te denken van Oost-Indische kers, gevuld met smeuïge kaascrème of chutney [peper] van de medicinale engelwortel bij de borrelplank. Komkommerkruid op je salade geeft extra pit en is verfrissend; gedecoreerd met een kleurig bloempje als kartuizeranjer zet je een absolute eyecatcher op tafel. En een schepje kweeperengelei in je bakje biologische yoghurt of IJslandse skyr is een goed begin van elke dag.
10. Dus doe eens gek en daag het uit; maak een exquise maaltijd van wat de natuur je biedt. Serveer een hors-d’oeuvre van geblancheerde courgette, geflankeerd door een chiffonade [gesmoorde salade] van boomspinazie; vorm quenelles [balletje, worstje] van aardperenpuree en bak een quiche van pompoen, met als dessert een tarte tatin [appeltaart die met de bodem boven de vulling in de vorm wordt gebakken] van pruimen of een luchtige mousse [gerecht op basis van stijfgeklopte room of eiwit] van frambozen.
11. Zo’n kooksessie is een enerverende exercitie en tegen de tijd dat alles op tafel staat heb je waarschijnlijk last van hypertensie [verhoogde bloeddruk], maar bedenk dat elk seizoensgebonden product, onbewerkt en onbespoten, een bodyguard is van je cholesterol. En dat is altijd mooi meegenomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten