maandag 17 maart 2014

0171 Dictee woensdag 19 maart 2014 (2): dictee - Theaterdictee Zeewolde √

 Dictee - dictees [0171]

Theaterdictee Zeewolde

Rating
 
Minpunten 

Die zijn, dat het dictee niet-toegankelijk is voor buitenpoorters. Ook het rare systeem dat van een team maar één dictee wordt ingeleverd en nagekeken, is raar. Normaal zou dat tot twee sterren in de rating leiden; dit dictee is kwalitatief echter zo goed en van zo'n hoge moeilijkheidsgraad dat er toch drie sterren aan geplakt worden.

Rating - RDR 3 sterren: * * *     [Dit was de 50e rating!]

Breinreizen (titel)

1. FlevoMeerBibliotheek Zeewolde biedt zowel gestreste workaholics als relaxte nieuwsgierigaards heden ten dage de mogelijkheid om in alle hectiek ertussenuit te knijpen en een historische, culturele, culinaire, erudiete dan wel een niet per se educatieve reisexercitie te ondernemen.
 

2. Het reizen en zich vermeien in tijd of plaats wordt je gemakkelijk gemaakt wanneer je als doe-het-zelver van tevoren googelt; de assistent-bibliothecaresse duidt je in de kruip-door-sluip-doordoolhof ook graag de door jou gewenste titel van een literair [GB ook: tt *] werk of dvd'tje aan.
 

3. Aan de teakhouten leestafel staat de actualiteit hier buiten kijf: over de middellangetermijnplanning van een hopelijk concordia discors tussen de Oekraïense oud-premier Timosjenko, met haar gevlochten chignon, en Poetin; over de erfenis van Madiba, de grootse antiapartheidsstrijder die met zijn invrijheidstelling de etnocratie ten eeuwigen dage tot dedaigneuze usance heeft geconverteerd; over de debacles van het schaliegastransportsysteem of over de nieuwe ridders in de Orde van Oranje-Nassau, ons Hollands glorie op de laaglandbanen in Sotsji.
 

4. Literair-historisch (*) kun je verreizen naar een middeleeuws kasteel van een christelijke burchtgraaf met melkboerenhondenhaar, waar op Driekoningen een ridder op zijn chicst, in karmozijnen tuniek van chiffon, met hoofse nijgingen en aux petits soins een maagdelijn van adellijken huize naar een met cochenilline gekleurd pluchen zeteltje begeleidt, terwijl haar chrysoprazen schitteren in haar fibulae.
 

5. Sommige hovelingen aanschouwen midden in deze ridderzaal een geïmmigreerde Provençaalse troubadour die een Middelnederlandse rei over de Eerste Kruistocht declameert, andere savoureren als connaisseurs gebraiseerde zwezeriken, tournedostjes, ganzensoufflés en sint-jakobsschelpen tijdens een delicieus soupertje.
 

6. 1984-nachtmerries laten de haren van de thrillerliefhebber te berge rijzen, terwijl elke milliseconde telt om de minister-president uit handen van de Azerbeidzjaanse excentriekeling te redden; de romantische ziel verkniest zich nochtans naar hartenlust om de ludduvuddu van de ex-gedetineerde, die nu nog een hartgrondige hekel heeft aan de hardvochtigheid van haar pro-Deoadvocaat.
 

7. Kortom, of je nu een mbo- of hbo-student bent, een xenofoob of een ubiquist, of je nog schrijft met ganzenveer of een e-book hebt geüpdatet op je Apple, of je houdt van symfonieën of newagemuziek: bij de bieb kan Jan en alleman terecht, kun je ver weg en ben je altijd thuis.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten